Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 12 martie
Articol de , 12 martie 2019, 15:29
CINEMA
* De astăzi până vineri 15 martie se desfăşoară cea de-a III-a ediţie a Festivalului de film „Aripi” al ţărilor CSI ce vă oferă, şi în acest an, un program complex de 16 producţii (scurtmetraje, documentare, animaţii şi lungmetraje de ficţiune) din Armenia, Azerbaijan, Kazahstan, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, dar şi din România, precum şi din Israel, ţara invitat de onoare de anul acesta. Gala de deschidere are loc astă-seară, la Cinema Muzeul Ţăranului şi cuprinde proiecţia filmelor:
– de la ora 18:00, „Înapoi la Berlin”, documentar scris, regizat şi produs de Catherine Laurie despre călătoria epică şi comemorativă a 11 motociclişti, din Israel spre Berlin, creuzetul soluţiei finale hitleriste, unul dintre cei 11 protagonişti, Maximillian Marco Katz, va fi prezent la vizionare;
– de la ora 19:00, „Nussbaum 95736”, portret emoţionant al unui supravieţuitor al lagărului de exterminare din Auschwitz care împlineşte azi 90 de ani, realizat de Csibi Laszlo;
– de la ora 20:00, producţia Lenfilm 2016 bazată pe fapte reale, „Mai sunt trei zile până la primăvară”, despre onoare, curaj şi iubire în timpul Blocadei Leningradului, de la a cărui eliberare s-au aniversat în luna ianuarie 75 de ani.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, este proiectată comedia dramatică „Cléo de la 5 la 7”, realizată în 1962 de Agnès Varda, cu: Corinne Marchand, Antoine Bourseiller, Dominique Davray, Dorothée Blanck, Michel Legrand, José Luis de Vilallonga.
* La Centrul de Teatru Educațional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95) de la ora 20:00 începe un program de scurtmetraje premiate ce prezintă 4 poveşti de viaţă.
MUZICĂ
* Stagiunea „Cartografii sonore” de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, (Str. Londra, nr. 39) vă propune, de la ora 18:00, un nou concert inspirat, de această dată, de „Harta Transilvaniei de la 1635” şi susţinut de ansamblul „Violoncellissimo”, ce cuprinde lucrări de: J. Schrammel, T. Albinoni, G. F. Haendel, A. Piazzolla, C. Dimitrescu, W. A. Mozart.
* Memoria marelui compozitor şi dirijor Constantin Silvestri (1913-1969) este omagiată, la 50 de ani de la dispariţia sa la Ateneul Român, prin expoziţia „Constantin Silvestri 50” vernisată de la ora 18:00, în foaier, urmată, de la ora 19:00, de un concert cameral în Sala Mare, ce are în program trei lucrări ale muzicianului omagiat: Suita I pentru pian – solist Viniciu Moroianu, Sonata pentru harpă – solistă Maria Bîldea şi Sonata pentru violă şi violoncel – solişti Răzvan Popovici şi Răzvan Suma. Programul serii este completat cu „Dixtuorul” op.14, de George Enescu, interpretat de membri ai Filarmonicii „George Enescu“, dirijaţi de Iosif Ion Prunner.
* Pianista Dana Ciocârlie, unul dintre muzicienii români care se bucură de o carieră internaţională de succes, susţine un recital de pian la Sala Radio, de la ora 19:00, având în program: 16 Dansuri Germane (Deutsche Tänze) de Schubert, Noveletele nr. 1 şi 2 şi „Carnaval vienez” de Schumann, Musica Ricercata de Ligeti, precum şi 3 Piese pentru pian semnate de Paul Constantinescu.
* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul de flaut dat de Bogdan-Octavian Preda, are interpretează: Sonata „Undine” pentru flaut şi pian de Carl Reinecke; Sonata „Arpeggione”, în la, de Franz Schubert; Cantabile şi Presto de George Enescu şi Balada pentru flaut şi pian de Frank Martin. La pian: Vital Stahievitch.
* Ozana Barabancea şi Orchestra „Lumini Sonore”, alături de tenorul Vlad Miriţă, baritonul Iordache Basalic şi soprana Elena Dincă susţin show-ul „Muzică fără anotimp”, de la ora 19:00, la Teatrul Elisabeta (Bd. Regina Elisabeta, nr. 45).
* La Expirat Halele Carol, de la ora 20:00 începe Rockin’ Tuesdays, party cu Rocca (FiRMA) şi Victor.
* Tot de la ora 20:00, Mihnea Crăciunescu dă un recital în Green Hours.
* Trees Orchestra cântă, de la ora 21:00, în Control Club. Invitat special: Eugen Kovacs Beepo la electronice.
* Dinu Olăraşu, artist şi interpret din generaţia de aur a folk-ului românesc, susţine un recital, de la ora 21:45, în Berăria H.