Primăria sectorului 1 solicită o expertiză independentă pentru stabilirea cantităţii de gunoi depozitate la groapa Iridex
Articol de Stefania Grigore, 12 martie 2019, 13:28
Primăria sectorului 1 solicită efectuarea unei expertize independente pentru a stabili exact cantitatea de gunoi de la groapa Iridex, în contextul unor discuţii în contradictoriu pe acest subiect, apărute în ultimele zile între autorităţile locale şi compania deţinătoare a depozitului.
Primăria contrazice faptul că groapa Iridex ar mai avea disponibilă capacitatea de 650.000 mc dintr-un total de 4.500.000 mc.
„Raportându-ne doar la documente oficiale emise fie chiar de Iridex, fie de responsabilii de Mediu – Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi Garda Naţională de Mediu -, avem diferenţe de sute de mii de mc de deşeuri depozitate în aceeaşi perioadă de timp. Iridex afirma, pe 16 decembrie 2016, că are depozitată o cantitate de 3.851.288 mc şi o capacitate disponibilă de 650.000 mc! După încă trei ani de depozitare intensivă de peste 30.000 tone lunar, capacitatea disponibilă e fix aceeaşi! La data de 15 decembrie 2016, Garda Naţională de Mediu transmitea, într-un comunicat, Primăriei sectorului 1 că Iridex avea depozitaţi până la acea dată 4.100.000 mc”, se arată în comunicat.
Referitor la faptul că depozitul ecologic de la Chiajna nu ar polua cu gaze toxice, reprezentanţii Primăriei sectorului 1 susţin că există rapoarte pe această temă ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului şi Gărzii de Mediu.
„Invităm Iridex să recitească ‘Raportul cu privire la monitorizarea concentraţiilor de H2S din aerul ambient în zona de influenţă a depozitului Iridex’, document emis de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului în luna august 2017. Suplimentar, există şi raportul Gărzii Naţionale de Mediu din decembrie 2016, care, la acea dată, indica depăşiri masive ale valorilor limită de emisie ale hidrogenului sulfurat, cât şi a altor gaze de depozit”.
De asemenea, autorităţile locale contestă legalitatea autorizaţiei de mediu şi amintesc că au cerut în instanţă anularea ei.
La rândul său, compania Iridex susţine că depozitul ecologic de la Chiajna nu are capacitatea depăşită şi poate primi deşeuri municipale, în actualul ritm de depozitare, „încă cel puţin doi ani”. Reprezentanţii Iridex spun că groapa de gunoi nu poluează cu gaze toxice, iar depozitarea deşeurilor nepericuloase se face „în deplină siguranţă pentru sănătatea populaţiei şi pentru mediu”.
Aceştia afirmă că autorizaţia de mediu este „cât se poate de legală”.
„Toate măsurătorile realizate în jurul depozitului, la Chiajna, de către autorităţi – ISU, APM, ANPM -, dar şi de laboratoare independente arată că nu sunt depăşite concentraţiile legale prevăzute de legea calităţii aerului şi de directiva europeană referitoare la calitatea aerului”, precizează Iridex.
Pe 8 martie, primarul Dan Tudorache declara că cea mai bună opţiune pe care o au locuitorii din sectorul 1 este ca deşeurile din această zonă administrativă să fie duse la Depozitul Ecologic Vidra, în condiţiile în care contractul încheiat, pe 20 de ani, între Municipiul Bucureşti şi Iridex a expirat. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul unei întâlniri pe care edilul a avut-o cu organizaţii neguvernamentale, deputaţi, consilieri generali, locali, precum şi cu cetăţeni care au protestat faţă de poluarea aerului în Capitală şi în împrejurimi.