Ziua internetului: se împlinesc 30 de ani de când stăm pe internet!
Articol de Stefania Grigore, 12 martie 2019, 10:27
Fizicianul britanic, Tim Berners-Lee, a imaginat în 1989, pe când lucra în cadrul Centrului de Calcul de la CERN (Organizaţia Europeană pentru Cercetare Nucleară), în apropiere de Geneva, un ”sistem de gestiune descentralizată a informaţiei”, care a devenit actul de naştere al web-ului (”pânză de păianjen”).
Iniţial reţeaua fusese concepută şi dezvoltată pentru a asigura partajare de informaţii între savanţii de la universităţi şi institute de cercetare dar a devenit în timp mijlocul indispensabil de comunicare care este astăzi.
În 1990, belgianul Robert Cailliau i s-a alăturat lui Tim Berners-Lee pentru a contribui la promovarea acestei invenţii bazate pe limbajul HTML – un standard care permite crearea paginilor web – protocolul de transfer hipertext HTTP – care permite utilizatorilor să solicite, apoi să primească accesul la o pagină de internet – şi adrese URL.
La finele anilor ’90, Tim Berners-Lee a pus în stare de funcţionare primul server şi navigator web de la CERN.
Odată cu apariţia WWW, lumea virtuală s-a deschis şi a devenit parte din existenţa noastră.
România s-a conectat mai târziu la internet. La noi, lipsa de infrastructură fizică a ajutat la dezvoltarea celei prin fibră optică. În februarie 1993, din sediul ICI – Institutul Central de Informatică – România s-a cuplat oficial la internet iar primul site de internet a fost www.ici.ro.