Informare şi conştientizare ecologică a tinerilor, în sectorul 3
Articol de Stefania Grigore, 13 martie 2019, 13:50
Peste 250 de elevi de la Liceul Teoretic „Dante Alighieri” şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Labiş” din Capitală au participat astăzi la evenimentul de informare şi conştientizare ecologică, „6, vine Garda!”, organizat în Parcul Alexandru Ioan Cuza.
Pe durata acţiunii de ecologizare, liceenii au devenit comisari de mediu şi au luat parte la o serie de activităţi interactive cu tematică eco. Tinerii au avut astfel ocazia să-și verifice cunoștințele, au făcut un tur al parcului și au ajutat la curățarea spațiilor verzi.
„Ne bucură că tinerii au răspuns cu entuziasm invitaţiei de a deveni comisar pentru o zi. Copiii învaţă prin puterea exemplului, de aceea activitatea noastră poate fi un reper în deprinderea unui comportament ecologic. Putem spune că scopul evenimentului nostru a fost atins: copiii au învăţat ce înseamnă munca unui comisar şi cum să se implice în acţiuni de protejare a mediului. Cei mai tineri comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu au demonstrat, astăzi, că grija faţă de natură nu ţine cont de vârstă şi că avem sprijinul lor în lupta noastră pentru un mediu curat. Acest lucru ne motivează să privim către viitor cu încredere. Până la urmă, cel mai frumos dar pe care îl putem face generaţiilor viitoare este un mediu în care să trăiască sănătos”, a declarat Gabriela Dorojan, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu, în cadrul evenimentului.
Evenimentul a fost organizat de Garda Naţională de Mediu şi face parte din programul „Comisar în devenire!”.
Conform datelor Ministerului Mediului, piaţa deşeurilor reciclabile din România se apropie de un miliard de euro, iar gradul de reciclare se situează, la ora actuală, sub 5% din totalul deşeurilor municipale.
Începând cu data de 1 ianuarie 2019, conform modificărilor aduse în domeniul gestionării deşeurilor prin Ordonanţa de Urgenţă 74/2018, autorităţile publice locale vor fi obligate să aplice sistemul „Plăteşte pentru cât arunci”, un sistem implementat deja la nivel european.
Una dintre principalele noutăţi pe care această OUG le aduce legislaţiei actuale privind deşeurile vizează aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanţii pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/bucata. Începând cu 31 martie 2022, această garanţie se va aplica şi ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.
O altă noutate se referă la încurajarea colectării separate a deşeurilor la sursă şi detalierea modului de aplicare a tarifului diferenţiat la populaţie. Astfel, autorităţile publice locale au obligaţia ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul „Plăteşte pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracţia uscată, respectiv cea umedă. Totodată, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate şi cu Organizaţiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea şi valorificarea deşeurilor de ambalaje de la populaţie.