Brexit, sau haosul politic absolut
Articol de , 14 martie 2019, 16:17
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, si asa foarte complicata pentru ca nu exista un precedent in domeniu, a devenit si mai complicata dupa voturile succesive, de marti si de miercuri, din Camera Comunelor, camera inferioara a parlamentului de la Londra.
Alaltaieri deputatii britanici au respins, din nou, categoric, acordul de brexit, dar ieri tot ei au decis ca nu accepta ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana fara un acord.
Ce sa intelegem
Sa intelegem ca nimeni nu intelege nimic pentru ca nimeni, la Londra, nu vrea sa-si asume raspunderea de a decide ceva, orice, de teama urmarilor.
Daca Brexit-ul se va produce si va avea efectele economice proaste pe care din ce in ce mai multa lume le prevede, nici puterea actuala, nici opozita actuala nu vor ca electoratul sa se intoarca impotriva lor. Daca Brexit-ul nu se va produce, nici puterea, nici opozitia nu vor sa sufere furia celor care au votat pentru parasirea UE, vot care a fost majoritar la momentul respectiv, ca ne place sau nu.
In secventele transmise de televiziuni din Camera Comunelor, a aparut clar ca seful opozitiei laburiste, Jeremy Corbyn, nicio clipa nu a declarat, cu subiect si predicat, ca partidul sau doreste ramanerea in UE, sau ca partidul sau doreste un nou referendum. Pentru ca brexit-istii duri sunt foarte multi si in randul votantilor conservatori, dar si in randul votantilor laburisti
Efectele economice proaste
Cea mai recenta estimare in aceasta privinta este cea facuta de firma New Financial care a calculat ca peste 275 de companii financiare transfera active si fonduri cumulate de 1.200 de miliarde de dolari, precum si mii de angajati, din Marea Britanie in alte tari din Uniunea Europeana.
Conform analizei, Dublinul a atras 100 de transferuri, Luxemburgul 60, Parisul 41, Frankfurtul 40 şi Amsterdamul 32.
Constructorul auto Honda a anuntat ca va inchide fabrica sa din Swindon, unde lucrau 3500 de salariati.
Guvernul britanic si Banca Angliei au estimat ca brexit-ul fara acord va duce la scaderea PIB-ului tarii cu 8%, cel putin in anul 2020.
Tot in caz de brexit fara acord, se estimeza ca preturile imobiliare in Marea Breitanie vor scadea cu 25 pana la 35%. Etc. etc.
Ce se va intampla in continuare
Premierul Theresa May va veni din nou, astazi, în Parlament pentru a le propune deputatilor o motiune privind organizarea, pana la 20 martie, a unui nou vot asupra acordului de brexit.
Ea a avut dreptate, ieri, cand a spus ca daca deputatii vor sa excluda un Brexit fara acord, trebuie sa voteze un acord. May a mai declarat că daca acordul va fi votat, atunci va putea cere o extindere de scurtă durata a termenului de iesire, dar daca deputatii nu vor acordul actual si nu vor nici o iesire fara acord, va fi nevoie de o prelungire mult mai lungă.
Ce spun europenii
Off the record, indiferent de declaratiile oficiale, europenii au toate motivele sa fie sunt super-incantati de situatia actuala: haosul politic absolut din Marea Britanie este cea mai buna descurajare pentru orice alta tara care ar dori sa paraseasca in viitor Uniunea Europeana.
Revenind la declaratiile oficiale, evident ca toata lumea se declara dezamagita ca britanicii nu iau inca nicio decizie. Presedintele CE Jean Claude Juncker le-a spus britanicilor: „Nu veti avea o a treia sansa”. Un purtator de cuvant al presedintelui Donald Tusk a declarat ca: „Votul de azi a crescut semnificativ riscul unui Brexit fara acord.
Negociatorul sef pentru Brexit, Michel Barnier a fost foarte dur: “Pare ca traiesc o iluzie periculoasa ca Marea Britanie va beneficia totusi de o perioada de trazitie in absenta unui acord. Ca sa fiu clar: singura garantie legala pentru tranzitie este acordul. Fara acord nu exista perioada de tranzitie” in timp ce presedintele francez Emmanuel Macron a refuzat orice idee de renegociere a acordului.
Acestea fiind zise, portile nu sunt inchise: Donald Tusk anuntat, totusi, ca le va cere statelor membre ale UE sa ia în considerare o amanare extinsa a iesirii Londrei din blocul comunitar, “daca Marea Britanie considera necesar”, iar eurodeputata germana Danuta Hubner a spus ca, cel mai probabil, Brexit-ul va fi amanat, daca Londra va cere acest lucru
FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!