Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 14 martie
Articol de , 14 martie 2019, 13:12 / actualizat: 14 martie 2019, 15:26
CINEMA
* Festivalul de film „Aripi” al ţărilor CSI prezintă la Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 50) filmele:
– de la ora 16:00, „Nomad”, dramă istorică şi de război regizată de Serghei Bodrov şi Ivan Passer, având în distribuţie pe Kuno Becker, Jason Scott Lee, Jay Hernandez, Mark Dacascos, a cărei acţiune este plasată în Kazakhstanul secolului 18, unde un tânăr este destinat să unească cele trei triburi războinice ale ţării;
– de la ora 18:00, „Bojo”, scurtmetraj armean de animaţie despre prietenie de Mikayel Vatinyan;
– de la ora 18:15, scurtmetrajele armene: „Rupând tăcerea” de Raffi Niziblian, 2 minute intense despre arhitectura tradiţională şi „Adiere de vânt”, de Armine Anda, despre ce surprize poate ascunde o scrisoare;
– de la ora 18:25, „Ioana şi Vocile”, o călătorie simbol prin Armenia de după recentul război în căutarea glasului iubirii, un lungmetraj armean de şi cu Mikayel Vatinyan şi Armine Anda, actriţă şi regizoare care va răspunde întrebărilor publicului;
– de la ora 19:35, „Vaca sfântă”, documentar de Imam Hasanov, co-produs de Azerbaijan cu Germania şi România, ce povesteşte, cu umor şi sensibilitate, despre frumuseţea şi dificultăţile vieţii într-un sat azer.
* La Cinema Elvira Popescu ciclul lunar 2 din 3: vezi ce vrei vă propune astăzi două drame care se încadrează în tema „Parlez-vous français, Madame?”:
– de la ora 18:30, „Mami” de Xavier Dolan, cu Anne Dorval, Antoine-Olivier Pilon, şi Suzanne Clément, ce spune povestea unei femei văduve, mama unui adolescent în vârstă de 15 ani care suferă de sindromul ADHD, al cărei efort disperat de a avea grijă de băiatul ei de una singură pare a primi un ajutor nesperat din partea unei misterioase fete mutată recent pe strada lor, Kyla;
– de la ora 21:00, „Două zile, o noapte” de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, în care Marion Cotillard o interpretează pe Sandra, o tânără belgiană gravidă care află despre colegii ei de serviciu că au acceptat o mărire de salariu în schimbul acordului lor ca ea să fie disponibilizată; femeia are la dispoziţie o săptămână pentru a-şi convinge colegii să renunţe la bani pentru ca ea să-şi poată păstra serviciul.
* La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar este proiectată drama biografică „The Story of Louis Pasteur / Viaţa lui Pasteur” regizată de William Dieterle şi distinsă în 1936 cu aceste premii pentru cel mai bun scenariu original (Pierre Collings şi Sheridan Gibney) şi cel mai bun actor în rol principal, Paul Muni.
* La Institutul Italian de Cultură, de la ora 19:00, în cadrul programului Joia la film rulează comedia „La mossa del pinguino” de Claudio Amendola, cu Ricky Memphis, Edoardo Leo, Antonello Fassari şi Ennio Fantastichini, care interpretează patru bărbaţi dezavantajaţi ce descoperă accidental jocul de curling şi sunt convinşi că pot participa la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Torino din 2006, unde Italia, ca ţară gazdă, are o echipă calificată de drept.
* Tot de la ora 19:00, la Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film este proiectat documentarul „Mâini. Gesturi. Artă”, în care regizorul Francesco Clerici surprinde procesul de creaţie a uneia dintre celebrele sculpturi ale artistului Velasco Vitali, de la ceară, la bronzul finisat, în Fonderia Artistica Battaglia din Milano, deschisă acum o sută de ani, unde un grup de artizani pricepuţi, practică tradiţia turnării în bronz, neschimbată din secolul al VI-lea î.e.n.
MUZICĂ
* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert săptămânal sub bagheta dirijorului Cem Mansur, având în program: Trei piese pentru coarde de Constantin Silvestri, Concertul pentru vioară şi orchestră de Igor Stravinski – solistă Mihaela Martin şi Marea missă în do de Wolfgang Amadeus Mozart – solişti: Veronica Anuşca, Antonela Bârnat, Nicolae Simonov, Ştefan Lamatic. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.
* „Big Band Big Time” este titlul concertului de blues dat de Berti Barbera împreună cu BIG BAND-UL RADIO, de la ora 19.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului şi compozitorului Ionel Tudor. Prezintă: Ştefan Naftanailă
* Trupa clujeană de rapcore/punk/rap-metal Relative sărbătoreşte 10 ani de activitate printr-un concert în Expirat Halele Carol, în deschiderea căruia, după ora 19:00, cântă Unflicted.
* Stagiunea programului de jazz „Artist in Residence” continuă la ArCuB – Hanul Gabroveni (Str. Lipscani, nr. 84-90), astă-seară, de la ora 20:00, cu cel mai original proiect al bateristului bulgar Bobby Petrov, „Jazzanitza”, ce îmbină jazzul contemporan cu elementele muzicii folk bulgăreşti.
* În Control Club, în seria BT Live Macanache & The Putreds dau un concert în deschidere căruia, de la ora 21:00 cântă Tourette Roulette.
* Mihai Mărgineanu susţine un concert de la ora 21:30, în Hard Rock Café.
EXPOZIŢIE
„Apocalypse Insurance – When There Are No More Bullets” se intitulează expoziţia artistei Linda Tedsdotter din Suedia, ce are vernisajul de la ora 19:00, la creart Gallery (Piaţa Alexandru Lahovari, nr. 7), unde poate fi vizitată până pe 14 aprilie. Curator: Răzvan Ion.
ALTE EVENIMENTE
* O dezbatere despre portretele şi chipurile din expoziţia „Memoria chipului. Portretul în Europa sec. XVI-XVIII”, este susţinută, de la ora 16:00, la parterul Galeriei Naţionale din Muzeul Naţional de Artă al României, de istoricul de artă şi curatorul expoziţiei, Cosmin Ungureanu, în cadrul prezentării „Opera sub lupă”.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) lansează, la ora 18:30, audioghidurile pentru copii şi adolescenţi, realizate în colaborare cu Asociaţia Da’DeCe, în urma unei serii de întâlniri cu grupuri de copii şi adolescenţi care au ales atât exponatele preferate, cât şi cele despre care doreau să afle mai multe.
* Tot de la ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, Augustin Ioan susţine conferinţa „Lumină şi spaţiu sacru”.
* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 are loc lansarea volumului „Compromisul. O istorie politică şi filozofică“ de Alin Fumurescu, prezentat, pe lângă autor, de Cătălin Avramescu, Sever Voinescu şi Doru Căstăian, traducătorul cărţii.
* Noua ediţie a proiectului de dezbateri culturale Cafeneaua critică, este găzduită, de la ora 19:00, de Casa de cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr. 15), subiectul serii fiind: Franz Xaver Kappus (ofiţer austriac, jurnalist şi scriitor de limba germană, originar din Banat) şi romanul său, „Biciul dispreţului. Povestea unui stigmatizat”, despre Rainer Maria Rilke, despre diversitatea culturală a Banatului şi despre istoria complicată a secolului XX.