Ziua Internațională a Poeziei celebrată în „Tramvaiul galben” din București
Articol de bucurestifm, 21 martie 2019, 17:08
Bucureștenii care au așteptat cuminți în stațiile de tramvai de pe traseul Depoul Victoria, Bulevardul Iancu de Hunedoara, Şoseaua Ştefan cel Mare, Obor, Calea Moşilor, Piaţa Sfântu Gheorghe, au avut parte de o călătorie „poetică”.
Liceeni ai Colegiului Naţional Gheorghe Şincai, acompaniaţi instrumental de elevi ai Şcolii Gimnaziale de Arte nr. 2, au interpretat piese din repertoriul românesc şi internaţional, au recitat poezii împreună cu reprezentanți ai Societății de Transport Bucureşti.
Cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei, celebrată de UNESCO în fiecare an pe data de 21 martie, Primăria Capitalei și STB s-au gândit să scoată din depoul instituției un tramvai de epocă, fabricat în perioada 1966-1969. Tramvaiul are o capacitate de 151 de călători și a circulat în Bucureşti până în anul 2002, după care a fost transformat în vagon tip restaurant, în cadrul Uzinei de Reparaţii a STB.
Intitulat „Tramvaiul poeziei”, acesta a fost decorat cu mesaje lirice, strofe sau versuri cunoscute, realizate într-un mod inedit de către membrii Asociaţiei „Arta nu muşcă”. Mesajele au fost lipite pe geamuri şi pe scaune, dar și oferite călătorilor, pentru a le păstra drept amintire sau pentru a le oferi persoanelor dragi.
Eminescu, recitat în „Tramvaiul galben”
Cei mai mulți călători urcau timid în „ciudatul” mijloc de transport, nefiind siguri dacă acesta îi va duce la destinația dorită. Momentele de lecturare a poeziilor românești consacrate, acompaniate de adevărate recitaluri de vioară și pian, i-au făcut însă se uite încotro se îndreptau.
Tudor Arghezi, Geo Bogza sau Mihai Eminescu sunt doar câțiva dintre poeții ce au fost recitați atât de către călători, cât și de către reprezentanți ai STB.
Inițiativa a fost lăudată de către călători, mulți exprimându-și dorința de a mai avea parte de astfel de plimbări literare.
Sursa: Alexandra Rosu