Beneficiile cetăţeanului european
Articol de Andra Radu, 22 martie 2019, 12:23
Prezent la Bruxelles în Parlamentul European, în prezidiul conferinţei CELCAA (Comitetul European de Legătură pentru Comerțul Agricol și Agroalimentar) pe tema comerţului agroalimentar, Ştefan-Radu Oprea, ministrul român al comerţului, reafirmă obiectivele ţării noastre în acest domeniu: “Unul dintre obiectivele generale ale Preşedinţiei României este de a fi orientată către cetăţean. Asta înseamnă că dorinţele şi preocupările cetăţeanului european sunt şi vor fi în continuare în centrul abordărilor în politicile comerciale, în termeni de transparenţă, participare publică şi cu beneficii directe.”
Ştefan-Radu Oprea a pus accentul pe interesele operatorilor economici, mai ales ale IMM-urilor, pe protejarea investiţiilor, susţinând constituirea unei “Curţi de Investiţii Multilaterale”.
La nivel european se urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor comerciale, oportunitatea de a creşte sustenabil piaţa agroalimentară, deschiderea de noi pieţe prin intrarea în vigoare a unor acorduri ambiţioase. Parteneriatul cu Japonia este activ de la 1 februarie 2019 şi a deschis porţile celei mai mari zone comerciale, înlăturând marea majoritate a taxelor vamale.
Se urmăreşte îndeaproape semnarea şi activarea acordului comercial şi de protecţie a investiţiilor cu Vietnamul, acord care va permite accesul către o piaţă de peste 70 de milioane de consumatori. În paralel există negocieri cu China, “Mercosur” (piaţa comună a statelor din America de Sud), Chile, Australia şi Noua Zeelandă pentru deschiderea relaţiilor comerciale.
Pe agenda de lucru europeană este şi Republica Moldova, fiind susţinută pentru a se integra politic şi economic în UE, alături de Georgia şi de Ucraina.
SUA este principalul partener al UE în domeniul agroalimentar. În 2017 valoarea exporturilor către USA a fost de 132 milioane euro, iar valoarea importurilor de 115 milioane euro.