Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 22 martie
Articol de , 22 martie 2019, 15:18
CINEMA
* Programul Festivalului One World Romania de astăzi.
˟ La Point (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr. 10) se desfăşoară:
– de la ora 17:00, dezbaterea cu tema „Constituţia de după Revoluţie” moderată de Codru Vrabie – activist civic, la care participă Simina Tănăsescu – profesor de drept constituţional, Tiberius Tănase – jurist şi istoric, Péter Eckstein-Kovács – avocat pentru drepturile omului;
– de la ora 20:00, proiecţia, în prezenţa realizatorului Pierre Tonachella, a filmului liric, „Până la ivirea zorilor”, având în prim-plan un grup de tineri fără mari calificări profesionale – aşa zisul „tineret muncitoresc” -, toţi prieteni din copilărie ai regizorului care se zbat pentru a-şi găsi un loc de muncă şi pentru a-şi construi o viaţă stabilă, dar găsesc numai slujbe slab plătite sau de scurtă durată;
– de la ora 22:00, o reprezentaţie cu „An tan tina”, performance de şi cu Nicoleta Lefter.
˟ La Cinemateca Eforie rulează:
– de la ora 18:00, „Eldorado” în care regizorul Markus Imhoof, pornind de la propria sa experienţă de viaţă, cercetează ce se întâmplă cu refugiaţii salvaţi în ultimii ani din Mediterana de către autorităţile italiene;
– de la ora 20:30, în prezenţa realizatorului Denis Gheerbrant, „Mallé în exilul său”, al cărui personaj titular aparţine în Mali înaltei societăţi, e proprietar de un sclav, în timp ce în Franţa e un sclav.
˟ La Cinemateca Union puteţi viziona:
– de la ora 18:00, „Gardul de la frontieră” de Nikolaus Geyrhalter, un corpus de portrete-interviu foarte diverse (vameşi, distribuitorul de lapte, muncitori senegalezi sau un bătrân cu o fermă organică de animale), de comentarii esenţiale care variază de la xenofobie reţinută la eschivă neputincioasă şi chiar militantism pentru cauza celor exilaţi din ţara natală;
– de la ora 21:00, „Tăcerea e un corp în cădere”, în care din zecile de ore de home-movies rămase după moartea tatălui său, Jaime, într-un accident de maşină petrecut în urmă cu aproape 20 de ani, regizoarea Agustina Comedi reconstituie părţi ale trecutului acestuia neclare pentru ea.
˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:
– de la ora 18:00, în prezenţa regizorului Guillaume Massart, „Libertate” despre Casabianda, o închisoare deschisă din Corsica, înconjurată de păduri unde prizonierii se plimbă, de câmpii unde lucrează şi de o plajă paradisiacă de unde îşi iau avânt, din când în când, în mare;
– de la ora 21:00, „Marea, marea” de J.P. Sniadecki şi Joshua Bonnetta, ce alternează mereu între sunet şi imagine, între bucăţi de cer sau vegetaţie uscată şi mărturii ale oamenilor care au încercat să treacă graniţa dintre Mexic şi S.U.A. în speranţa schimbării.
˟ La Goethe Institut – Pavilion 32 rulează:
– de la ora 18:00, scurtmetrajul „Valea Jiului – Notes” de Alexandra Gulea şi „Zori de zi”, în care vocea meditativă a regizoarei Carmen Torres ne plimbă printre figurile trecutului său, zăbovind peste frumoasele amintiri cu mama adoptivă, şi ne aliniază unei odisee personale în căutarea mamei biologice;
– de la ora 20:30, în prezenţa realizatoarelor, scurtmetrajul „Urmărindu-l pe Addai” de Esther Niemeier şi „6999 DOORS / Întoarcerea la palat” de Yamina Zoutat.
˟ La ArCuB – Hanul Gabroveni:
– de la ora 18:30, se reia „Camorra” de Francesco Patierno;
– de la ora 20:30 puteţi viziona „Între frontiere”, în prezenţa regizorului Avi Mograbi, care, folosindu-se de tehnicile teatrului oprimaţilor, chestionează politicile de imigraţie aproape inexistente ale Israelului vizavi de refugiaţii africani, majoritatea provenind din Eritreea şi Sudan, închişi într-un centru de detenţie „în aer liber” din Israel.
Programul ultimelor 2 zile ale acestui festival îl găsiţi aici.
* În cadrul Galeriei Întâlnirilor, de la ora 19:00, la Muzeul Micul Paris (Str. Lipscani, nr. 41) are loc proiecţia scurtmetrajului de ficţiune „Narcis şi Fifi”, realizat de Şerban Racoviţeanu, urmată de un dialog cu regizorul filmului şi actorii Cosmin Dominte şi Alexandru Banciu.
MUZICĂ
* Concertul susţinut în această săptămână de Orchestra Naţională Radio este dirijat, astă-seară, de la ora 19:00, la Sala Radio, de Ladislau Horvath, concertmaestru al orchestrei italiene Maggio Musicale Fiorentino, şi are ca solist pe pianistul multipremiat internaţional Florian Mitrea. Programul cuprinde două compoziţii semnate de Ludwig van Beethoven: Concertul nr. 1 în Do pentru pian şi orchestră şi Simfonia a V-a – a „Destinului”.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Camil Marinescu, având în program numai ampla Simfonie nr. 7, de Anton Bruckner.
* De la aceeaşi oră 19:00, pianistul Toma Popovici, câştigător în 1997 al marelui premiu la concursul internaţional „Dinu Lipatti”, interpretează lucrări de Dinu Lipatti, Ludwig van Beethoven şi Frederick Chopin într-un recital extraordinar la Casa Artelor „Dinu Lipatti”, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului „I Love Lipatti”. Recitalul este precedat de proiecţia, de la ora 18:00, a filmului „Triptic – Constantin Brăiloiu, Clara Haskil, Dinu Lipatti”, de Ana Simon. Programul ultimelor 2 zile ale acestui festival îl găsiţi aici .
* Tot de la ora 19:00, cel de-al doilea concert al Stagiunii „VerSETS of Jazz@Qreator” (Bd. Aviatorilor, nr. 8A) este dat de trei nume cu rezonanţă în jazz-ul autohton: pianistul Johnny Bica, vocalista Viorica Pintilie şi basistul Adrian Flautistu, intermediile de lectură fiind susţinute de scriitoarea Svetlana Cârstean, care va citi din cele mai recente volume apărute, dar şi poeme nepublicate până în acest moment.
* Trupa Cargo participă, alături de Loud Inc. şi Scarlet Aura, la concertul „Aproape de voi”, ce începe de la ora 20:00, în Quantic Club.
* Adrian Sărmăşan lansează, de la ora 20:00 în Clubul Ţăranului, cel de-l şaptelea album din cariera sa, ce cuprinde unsprezece piese exclusiv despre iubire şi ancorările ei. Alături de el pe scenă îl va avea pe Tituş Constantin, adept al stilului folk-country.
* Radu Vâlcu Quartet susţine un concert de la ora 20:00, în Green Hours, în care îmbină muzicile tradiţionale cu elementele muzicii contemporane într-o formă spectaculoasă şi plină de culoare.
* Tot de la ora 20:00, Diana Tudor vă invită în Ceainăria GreenTea (Str. Dr. Burghelea, nr. 24) într-o călătorie în lumea fascinantă a muzicii de film, pe acordurile unor melodii din ecranizări celebre.
* Trupa Fine, It’s Pink lansează noul album “Lavender Garden” în cadrul unui concert, ce începe de la ora 21:00 în Control Club, unde, de la ora 23:00 muzica este asigurată de Patrick Gräser aka Answer Code Request.
* De la ora 21:00 în The Pub – Universităţii cântă Fata cu Vioara & Band, un proiect fondat de Raluca Răducanu alături de şapte studenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti.
* De la ora 22:00 se face accesul în Clubul Fabrica la BANDO, party dedicat muzicii şi culturii trap cu Backflip,Yung Foe,Tre şi Zetovan.
* Trupa clujeană Grimus dă concert în Hard Rock Café, începând cu ora 22:30.
* Trupa Sweet Kiss, revelaţia muzicii româneşti de la sfârşitul anilor ’90, se reuneşte pentru a susţine un mega-concert, de la ora 22:45, în Berăria H.
BALET
* La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie cu baletul „Don Quijote” de Ludwig Minkus în adaptarea coregrafică a lui Jaroslav Slavický care semnează şi regia. În distribuţie: Mihaela Soare, Robert Enache, Antonel Oprescu, Mircea Ioniţă, Lorena Negrea, Valentin Stoica, Alexandre Plesis, Vicenţiu Popescu, Diana Gal, Remi Tomioka, Marina Gaspar, Ada Gonzalez, Alexandra Gavrilescu, Miquel Duran, Cristina Mitu. Dirijor: Ciprian Teodoraşcu.
EXPOZIŢIE
* „Et Dieu… créa la femme” se intitulează noua expoziţie a artistei Roxana Trestioreanu vernisată la ora 18:00 la Galeria AnnArt. Curator: Irina Cios.
CONFERINŢĂ
* Kip Thorne, laureat al premiului Nobel pentru fizică în 2017, consilier ştiinţific şi producător executiv al filmului „Interstellar: Călătorind prin Univers”, vine pentru prima dată în România şi susţine conferinţa “Science Behind Interstellar”, de la ora 18:00, la Grand Cinema & More Băneasa.