UK Radio Drama Festival – ediția a 5-a
Articol de bucurestifm, 22 martie 2019, 11:43 / actualizat: 22 martie 2019, 12:46
Deja cunoscutul festival britanic UK Radio Drama Festival, ajuns anul acesta la ediția a 5-a, are printre piesele nominalizate și 2 productii București FM, ”Heruvim” si ”Only Sound We Had”. Anul acesta, sintagma motivantă este „The greatest admiration in the universal world”.
Ediția a 5-a a UK Radio Drama Festival are câteva noutăți. Este primul an în care, pe lângă premiile pentru cea mai bună producție de lungmetraj și de scurtmetraj, va fi și o categorie în care publicul va vota producția preferată. Totodată este și anul în care organizatorii au decis să renunțe la hârtii și să transpună scenariile în format digital.
Creațiile artistice au intrat în cursa pentru un premiu la categoria de scurtmetraje. În această ediție a UK Radio Drama Festival sunt difuzate 48 de piese de teatru radiofonic de lungmetraj și scurtmetraj. Producțiile provin din 18 țări și sunt realizate în 15 limbi.
Diversitatea creațiilor este spectaculoasă, acestea diferă din punct de vedere creativ, cultural, de formă și limbaj. Membrii juriului, 9 la număr, au o sarcină dificilă în alegerea câștigătorilor. Sesiunile de dezbatere, după audierea producțiilor, au multe note personale și des întâlnite, sunt momentele în care membrii nu reușesc să ajungă la o concluzie unitară.
Piesele de teatru radiofonic, ”Heruvim” și ”Only Sound We Had”, produse de București FM, sunt difuzate în ultima zi a UK Radio Drama Festival, care se desfășoară pe un total de 5 zile.
”Heruvim”, piesa realizată de Mihnea Chelaru, regizor premiat la nivel international – medalia de aur pe toate continentele, și Răzvan Ursuleanu, a fost catalogată drept o „bijuterie sonoră” ce are în vizor jocul violent al adulților în goana după spectaculos și afirmare, iar, la polul opus, inocența unui copil incomplet, obligat să se dezvolte într-o lume decadentă.
”Only sound we had”, piesa regizată de Eugen Vrabie și Răzvan Ursuleanu, analizează prezența unui factor omniprezent și variabil, suficient de puternic, încât să deformeze realități bazate pe obediență și liniaritate într-o societate deformată, subjugată de ignoranță.
Teatrul Național Radiofonic al Radio România are o piesă de lungmetraj acceptată în această competiție. Este vorba despre serialul radiofonic „Scrisori și fotografii din Marele Război”, regizat de Mihnea Chelaru, dupa cartea lui Alexander MacLennan. Oana Cristea Grigorescu, producător al serialului, face parte din juriu.