Ascultă Radio București FM Live

Mediul de afaceri se bucură de prietenia primăriilor prin reprezentanții săi…

Mediul de afaceri se bucură de prietenia primăriilor prin reprezentanții săi…

Articol de Mircea Apostolescu, 26 martie 2019, 10:12

Tunul ultimilor 20 de ani: Primăria Sectorului 1 a plătit pentru chiria sediului provizoriu 11 milioane de euro față de numai 5 milioane pentru consolidarea sediului său istoric!

Mediul de afaceri din Capitală s-a bucurat intens de atenția și prietenia administrației publice locale în același mod în care clasa muncitoare s-a bucurat de cuceririle socialismului, adică prin reprezentanții săi.
De-a lungul timpului, administrația locală a Bucureștiului s-a dovedit a fi extrem de apropiată de mediul de afaceri, în special, de unii agenți economici.
Desigur, sunt celebre cazurile unor asfaltatori care erau „abonați” la
contractele cu Administrația Străzilor din subordinea Primăriei Capitalei și ale unor constructori, care câștigau mereu licitațiile pentru marile lucrări de infrastructură ale Bucureștiului, cazuri menționate adesea și de către actualul
primar general.

Capitolul 1: Prietenia cu Primăria Capitalei…

Dar există și cazuri mai puțin celebre, care nu au adus, însă, beneficii mai mici „prietenilor” administrației locale.
Spre exemplu, în anul 1999, grupul Iridex câștigă licitația pentru ecologizarea gropii de gunoi deja existente pe teritoriul Sectorului 6, în zona Giulești-Sârbi.

Ulterior, într-un mod foarte prietenos, prin Protocolul 946/1.03.1999, locația „Depozitului Municipal Ecologic de Deșeuri” este mutată la Chiajna, sat Rudeni.

Manifestările de prietenie nu se opresc, însă, aici!
Prin același protocol semnat cu Dumitru Enescu, viceprimarul lui Viorel Lis, firma Iridex, controlată de către omul de afaceri Corneliu Pascu, beneficiază și de o concesiune cu titlu
gratuit din partea Consiliului General al Municipiului București.

Este vorba despre o suprafață de 700 de metri pătrați, situată, din întâmplare, într-o zonă mărginașă a Bucureștiului, unde terenurile nu au nici o valoare, pe Șoseaua
București – Ploiești, numărul 15, adică în imediata proximitate a podului Băneasa.

Aici, unde mai avea un teren, compania avea să construiască un imobil care nu-i va folosi doar ei drept sediu, ci și…Primăriei Sectorului 1…

Capitolul 2: Prietenia cu Primăria Sectorului 1…

Și frumoasa prietenie manifestată de către Administrația Locală față de mediul de afaceri, prin „reprezentantul său”, continuă să se materializeze în cazul Iridex prin acordarea de către edilul Sectorului 1 din acea vreme, domnul Andrei Chiliman, a autorizației de construire pentru celulele C6 și C7 ale gropii de gunoi de la Chiajna, pe un teren de circa 10 hectare aflat în proprietatea privată a Iridex. Asta în condițiile în care, încă din anul 2005, exista o lege care interzicea constituirea de depozite de deșeuri pe terenuri cu alt statut juridic în afară de proprietate publică.

În anul 2009, legătura de prietenie dintre Iridex și Primăria Sectorului 1 capătă noi valențe.
Astfel, prin februarie-martie 2009, sediul istoric al Primăriei Sectorului 1, cel situat pe Bulevardul Banu Manta, lua foc, în timpul lucrărilor de consolidare.
Așa că, rapid, la începutul lui aprilie 2009, același domn primar, Andrei Chiliman, ia măsura mutării „provizorii” a sediului Autorității Locale a Sectorului 1, pentru ca lucrările de consolidare și renovare ale clădirii istorice să se încheie în anul 2011, așa cum promitea domnia sa.
Pentru a muta sediul Autorității Locale Sector 1, edilul Andrei Chiliman semna un contract de închiriere a clădirii din Șoseaua București-Ploiești Nr 9-13, cu firma PC Management &Consulting SRL, din grupul Iridex. Faptul că pe autorizația de construire a celulelor C6 și C7, eliberată de către același edil, în anul 2010, Iridex avea că adresă Șoseaua București-Ploiești Nr 17 nu a părut să deranjeze pe nimeni. O mână de ajutor, ca între vecini…

Capitolul 3: Coincidențe și premoniții…

Coincidențele ciudate și „premonițiile” se țin lanț…
Astfel, deși sediul de pe Bulevardul Banu Manta al Primăriei Sectorului 1 a luat foc abia în primele luni ale lui 2009, contractul de închiriere al clădirii din Șoseaua București – Ploiești Nr 9-13 fusese semnat deja încă de pe 22 decembrie 2008, conform unui răspuns al Primăriei Sectorului 1 la o solicitare București FM.

Deci, ori a fost vorba despre o intenție de a muta sediul Autorității Locale care nu a avut nici o legătură cu incendiul, ori cineva a avut o „premoniție” cu privire la sinistrul ce avea să afecteze clădirea din Banu Manta?!

Tot în conformitate cu răspunsul Direcției de Management Economic și al Direcției Juridice din cadrul Primăriei Sectorului 1, contractul de închiriere a intrat în vigoare pe 1 martie 2009 și avea o valabilitate de trei ani, până la 29.02.2012, deși primarul de atunci, Andrei Chiliman spunea că în 2011 Primăria Sectorului 1 se va muta înapoi, în sediul istoric, din Banu Manta.
Din nou o „premoniție”, fiindcă acest contract avea să fie prelungit până în 2015…

Capitolul 4: Cât a costat prietenia…

Suprafața închiriată, conform răspunsului oficial al Primăriei Sectorului 1, a fost de 7839 de metri pătrați, iar chiria medie lunară a fost de 16 euro/metru pătrat, plătibilă în lei, la cursul leu-euro din prima zi a lunii curente, spun cei de la primărie.
Așadar, Autoritatea Locală Sector 1 a plătit în medie câte 125 424 de euro, lunar, pentru chirie.
Asta înseamnă un total de peste 11 milioane de euro cheltuiți pentru chiria imobilului de pe Șoseaua București-Ploiești Nr 9-13, în condițiile crizei economice care afecta România în acea vreme, ducând la înjumătățirea salariilor bugetarilor, deci și a salariilor funcționarilor primăriei.
De menționat și faptul că, pentru consolidarea și renovarea clădirii monument istoric de pe Bulevardul Banu Manta s-au cheltuit doar 5 milioane de euro, conform declarațiilor vremii.

Sumar…

Iată sumele plătite anual drept chirie, conform cifrelor puse la dispoziție de către Primăria Sectorului 1:

– În anul 2009, Primăria Sectorului 1 a plătit o chirie de 9.525.806, 44 lei, adică peste 2 milioane de euro.
– În anul 2010, anul tăierii salariilor bugetarilor și a pensiilor, chiria a fost de „numai” 8.159.189,92 lei, adică peste 1,8 milioane euro.
– În 2011, această chirie a scăzut și mai mult, atingând suma „modică” de 7.177.691,70 lei, adică „doar” aproape 1,6 milioane de euro.
– În 2012, primul an de depășire a termenului avansat pentru mutarea Primăriei Sectorului 1 înapoi, în sediul istoric de pe Banu Manta, se înregistrează o creștere a chiriei față de anul precedent, primăria domnului Chiliman plătind 7.519.159,68 lei, adică peste 1,67 milioane de euro.
– În 2013, se reia trendul descendent al chiriei, plătindu-se „numai” 7.474.747,86 lei, adică peste 1,66 milioane de euro.
– În 2014, chiria crește, din nou, Primăria Sectorului 1 plătind nu mai puțin de 7.538.567,86 lei, adică peste 1,67 milioane de euro.
– În fine, în anul 2015, când Primăria Sectorului 1 se mută, în sfârșit, în sediul consolidat și renovat de pe Banu Manta, se plătește o chirie de numai 2.521.387,66 lei, adică de „doar” ceva mai mult de 560 de mii de euro. Trebuie menționat că era vorba doar despre primele trei-patru luni ale anului respectiv.

Avem, deci, atestate repetate manifestări de prietenie, atât ale Primăriei Capitalei, condusă la acea vreme de Viorel Lis, cât și ale Primăriei Sectorului 1, condusă de edilul Alexandru Chiliman, față de mediul de afaceri, dar prin „reprezentantul” acestuia, compania Iridex. Desigur, această „reprezentare” amintește de modul în care justifica propaganda comunistă privilegiile de care se bucura nomenklatura de partid, afirmând că proletariatul, clasa muncitoare, se bucura de avantajele socialismului, prin reprezentanții săi.

Concluzie: Când vine vorba despre avantaje de ordin material, rămâne faptul că, în plină perioadă de criză economică, când proprii funcționari, ca și restul bugetarilor, aveau salariile tăiate cu 50%, primăria domnului Chiliman a reușit să cheltuiască pe chiria sediului provizoriu de pe Șoseaua București-Ploiești Nr 13-15 mai mult decât dublu față de suma cheltuită pentru consolidarea clădirii monument de pe Bulevardul Banu Manta, sediul istoric al Autorității Locale a Sectorului 1!

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 16:27

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi autorităţilor locale din...

IGSU: 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice, pregătiţi să intervină în contextul fenomenelor meteorologice periculoase