„Una pe zi” de Mihai Mereuță
Articol de Mircea Apostolescu, 27 martie 2019, 15:00
Noua lege a asociațiilor de proprietari consacră „condamnarea la locul de muncă”. Pe 27 septembrie anul trecut, intră în vigoare noua lege a asociațiilor de proprietari, Legea 196/2018. Aceasta abroga și înlocuia fosta reglementare în domeniu, Legea 230/2007.
Încă dinainte de intrarea sa în vigoare, noul act normativ a suscitat numeroase critici și observații din partea celor implicați în viața asociațiilor de proprietari, administratorii de imobile, președinții de asociații de proprietari și din partea unor ONG-uri de profil. Printre cei care contestă cel mai vehement Legea 196/2018 se numără președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat”, Mihai Mereuță. Liga, înființată încă din 1991, are ca membrii peste 15 mii de asociații de proprietari din 31 de județe.
Pentru că este vorba despre probleme care pot afecta buna funcționare a zeci și sute de asociații de proprietari, nu doar din București, ci din toată țara, ceea ce poate duce la vătămarea intereselor a mii, poate chiar zeci de mii, de proprietari, vom încerca să abordăm punctual observațiile la noul act normativ, formulate de către președinții de asociații de proprietari și administratorii de imobile din toată țara și centralizate de către Liga Asociațiilor de Proprietari „Habitat”.
Una dintre problemele semnalate de către președinții de asociații de proprietari este ceea ce Mihai Mereuță numește „condamnarea la locul de muncă” a membrilor comitetului și a președintelui asociației de proprietari.
Astfel, conform Legii 196/2018, chiar în cazul în care demisionează, președintele sau membrul în comitetul asociației de proprietari este obligat să continue să își exercite atribuțiile și este ținut să răspundă pentru felul în care o face, până la alegerea unui nou membru în comitet sau a unui nou președinte al asociației de proprietari.
Această prevedere este valabilă chiar dacă președintele asociației sau membrul din comitet demisionează din cauza unor probleme de sănătate, spre exemplu. În acest din urmă caz, el își poate delega atribuțiile, dar va continua să răspundă în solidar cu persoana căreia i-a delegat aceste atribuții, conform prevederilor noii legi.
Aceste prevederi echivalează cu o condamnare la locul de muncă, este de părere Mihai Mereuță. Corelate cu amenzile foarte mari care sunt prevăzute pentru încălcările Legii 196/2018, amenzi care merg de la 3000 până la 10000 de lei, aceste prevederi au drept rezultat lipsa de apetență pentru implicarea în activitatea asociațiilor de proprietari, afirmă șeful de la „Habitat”.
”Sunt zeci de asociații care nu își mai găsesc președinți și altele multe care se desființează”, a declarat Mereuță pentru București Fm.
În plus, menținerea forțată a președinților și membrilor din comitetul asociației în funcții poate duce la grave disfuncționalități. Există multe cazuri lucrurile în care oamenii au ajuns la neînțelegeri grave între ei și, din această cauză, comitetul și asociația nu mai pot funcționa, susține Mihai Mereuță.
El mai spune că organizarea în asociații de proprietari este cea mai bună formulă, atât pentru relația proprietarilor cu furnizorii de utilități și alte servicii, cât și pentru relația cu administrația publică locală și cu instituțiile statului. De aceea, desființarea asociațiilor de proprietari este o nenorocire, a subliniat șeful de la „Habitat”.