Normele  pentru programul de studii pentru asistenții medicali de urgență au fost publicate

Prin Ordinul ministrului sănătății nr. 158/2019 au fost aprobate “Normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali.”

Astfel, conform dispozițiilor generale, programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali se organizează la nivel național de către Ministerul Sănătății, prin Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București (SNSPMPDSB), și se desfășoară numai în centrele acreditate, de către formatori acreditați.

Programul se finalizează printr-un examen pentru obținerea atestatului de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali, organizat de către Ministerul Sănătății prin SNSPMPDSB, în sesiuni semestriale.

La programul de studii complementare pentru obținerea atestatului în asistență medicală de urgență prespitalicească au acces: moașe cu studii superioare de lungă durată, moașe cu studii postliceale, asistenți medicali generaliști cu studii superioare de lungă durată, asistenți medicali generaliști cu studii superioare de scurtă durată, asistenți medicali generaliști cu studii postliceale și medii.

Categoriile de personal încadrate cu contract individual de muncă în cadrul serviciilor de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, precum și în structurile de primire a urgențelor (UPU, UPU-SMURD și CPU), au acces cu prioritate la acest program.

Categoriile de personal încadrate cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată în cadrul serviciilor de ambulanță județene, Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, care nu promovează Programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali și/sau nu obțin atestatul de studii complementare timp de 2 ani de la prima parcurgere și finalizare a programului de studii se vor pune la dispoziția angajatorului și nu își vor putea desfășura activitatea ca șef în cadrul echipajelor de ambulanță.

Categoriile de personal încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată în cadrul structurilor de primiri urgențe (UPU, UPU-SMURD, CPU), care nu promovează programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali și/sau nu obțin atestatul de studii complementare se vor pune la dispoziția angajatorului și nu își vor putea desfășura activitatea în zonele de tratament: triaj, resuscitare, tratament imediat, salon observație pacient critic, precum și în cadrul echipajelor SMURD .

În termen de cel mult 10 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, toate categoriile de personal care sunt încadrate în serviciile și structurile menționate trebuie să promoveze programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali și să obțină atestatul de studii complementare.

Începând cu termenul de mai sus,  încadrarea în posturile vacante din serviciile și structurile respective se poate face doar cu categoriile de personal care au promovat programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali și au obținut atestatul de studii complementare sau care fac dovada înscrierii la programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali, sub condiția promovării acestuia în termen de 1 an.

Structura programului de formare pentru studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali, denumită curriculumul de pregătire, se elaborează de către Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății, se avizează de secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, și se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.

În vederea asigurării menținerii concordanței între cunoștințele dobândite și dinamica informațiilor din acest domeniu, atestatul obținut în urma programului de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali își menține valabilitatea timp de 5 ani de la data emiterii, după care se va efectua recertificarea.

Metodologia de recertificare se elaborează de Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății, se avizează de secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, și se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.

Programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali se desfășoară numai în centrele de formare a asistenților medicali din serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și din unitățile de primiri urgențe, prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul ordin.

Centrele de formare a asistenților medicali din serviciile de ambulanță județene și Serviciul de Ambulanță București-Ilfov și din unitățile de primiri urgențe  au obligația ca în termen de 1 an de la data publicării să solicite declanșarea procedurii de acreditare.

După expirarea termenului de 1 an de la data publicării prezentului ordin, programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali se desfășoară numai în centrele de formare acreditate.

Metodologia acreditării/reacreditării centrelor de formare se elaborează de către Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății în termen de 90 de zile de la data publicării prezentului ordin în Monitorul Oficial al României, se avizează de secretarul de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, și se aprobă prin ordin al ministrului sănătății.

Normele de organizare și desfășurare a programului de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali sunt prevăzute în anexa nr. 2 la prezentul ordin.

Responsabilii naționali ai programului de studii complementare în asistența medicală de urgență se stabilesc de către Comisia de medicină de urgență și dezastre a Ministerului Sănătății și se avizează de către Comisia Interministerială pentru Suport Tehnic.

Centrele de formare ale programului de pregătire pentru obținerea atestatului de studii complementare pentru asistenții medicali

  1. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență București
  2. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București
  3. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” București
  4. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad
  5. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea
  6. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca
  7. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova
  8. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Iași
  9. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș
  10. Unitatea de primiri urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara
  11. Serviciul de Ambulanță Județean Bihor
  12. Serviciul de Ambulanță București-Ilfov
  13. Serviciul de Ambulanță Județean Cluj
  14. Serviciul de Ambulanță Județean Constanța
  15. Serviciul de Ambulanță Județean Iași
  16. Serviciul de Ambulanță Județean Mureș
  17. Serviciul de Ambulanță Județean Timiș

Documentele care certifică absolvirea programului de pregătire și promovarea examenului pentru obținerea atestatului sunt:

  1. a) atestatul de studii complementare, eliberat absolvenților care au promovat examenul pentru obținerea atestatului de către Ministerul Sănătății, prin SNSPMPDSB,
  2. b) adeverințe prin care se confirmă promovarea examenului pentru obținerea atestatului, până la eliberarea acestuia. Atestatul de studii complementare se eliberează în termen de maximum 3 luni de la data finalizării examenului pentru obținerea atestatului.

Programul are durata de 13 săptămâni, dintre care în ultima săptămână se desfășoară evaluarea finală.

Programul de pregătire are următoarea structură:

-8 ore/săptămână cursuri teoretice;

-4 ore/săptămână lucrări practice;

-3 ture/săptămână de câte 12 ore în unitatea de primiri urgențe și/sau într-un serviciu de urgență prespitalicească, respectiv un serviciu mobil de urgență, reanimare și descarcerare (SMURD), serviciu de ambulanță județean sau Serviciul de Ambulanță București-Ilfov.

La examenul pentru obținerea atestatului se pot înscrie candidații care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții:

-au absolvit programul de studii complementare în asistența medicală de urgență pentru asistenții medicali, organizat de Ministerul Sănătății, și se află în interiorul termenului de 2 ani de la absolvire;

-dețin un Certificat de membru al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România;

– au achitat taxa de participare la examen.

Atestatul de studii complementare este eliberat de către SNSPMPDSB.

Serviciul angajator asigura cazarea, cursurile, transportul si salariul angajatului.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.