Astăzi, o nouă bătălie în Războiul Troiei!
Articol de Mircea Apostolescu, 3 aprilie 2019, 09:33
Războiul dintre RADET și ELCEN, de fapt dintre PMB și Ministerul Energiei, a intrat într-o nouă fază, aceea de război total.
După ce Înalta Curte de Justiție și Casație a decis că Protocolul semnat de către Primăria Capitalei (PMB), ELCEN și Ministerul Energiei, pe vremea lui Sorin Oprescu, protocol prin care se reeșalona datoria istorică a RADET către ELCEN, nu a creat o relație contractuală directă între PMB și ELCEN, după ce schimbarea administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, cerută de către avocații ELCEN, a fost și ea respinsă de către judecătorul sindic, după ce, în fine, ieri, recuzarea judecătorului a fost respinsă de către instanță, astăzi, la orele 12:00, cei doi inamici se prezintă, din nou, în fața judecătorului sindic.
Bătălia de astăzi …
ELCEN-ul va încerca, de această dată, să conteste procesele verbale prin care a fost adoptat, de către Adunarea Creditorilor, planul de reorganizare al RADET-ului, elaborat de către Rominsolv-ul lui Gheorghe Piperea și, de asemenea, însăși planul de reorganizare al RADET, ceea ce ar însemna pronunțarea falimentului regiei de termoficare.
Desigur, conform reglementărilor insolvenței, ELCEN ar fi trebuit să propună în fața judecătorului sindic un alt plan de reorganizare, în locul celui contestat, ceea ce nu a făcut. Dar vom vedea ce va decide judecătorul…
Torpila sindicală …
Acum războiul se poartă cu toate armele, pe pământ, pe mare și în aer. A venit, așadar, momentul când unul dintre sindicatele de la ELCEN, despre care gurile rele spun că și-ar fi obținut reprezentativitatea prin „bunăvoința” interesată a administratorului special al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, fiind o „trompetă” a acestuia, SLI SEB, deci, a sărit la gâtul Sindicatului Liber RADET, acuzându-l pe liderul acestuia, Ioana Stoica, cum că, împreună cu primarul Gabriela Firea, ar fi distrus RADET și ELCEN, ar fi fracturat solidaritatea sindicală, trădând interesele muncitorilor pe care-i reprezintă.
Să repunem adevărul în drepturile sale istorice …
E foarte adevărat că, iarna trecută, sindicaliștii de la RADET nu s-au solidarizat cu acțiunea „spontană” de protest a sindicaliștilor de la ELCEN, prin care aceștia au câștigat un fel de primă de 2000 de lei.
Dar Sindicatul Liber RADET a avut dreptate să nu cadă în cursa „protestului spontan”, deoarece mișcarea respectivă a fost ilegală. Sindicaliștii de la ELCEN nu parcurseseră etapele legale obligatorii pentru declanșarea legală a unui conflict de muncă.
Mai mult, alimentarea cu energie termică a Bucureștiului este un serviciu public, iar infrastructura de termoficare este una strategică. Deci, nu poți întrerupe oricând și în orice condiții un serviciu public și nu poți periclita infrastructura strategică, când vrei.
Deci, dacă sindicaliștii de la RADET ar fi oprit furnizarea căldurii și a apei calde către bucureșteni în plină iarnă, nu doar că ar fi comis o ilegalitate, dar ar fi decredibilizat mișcarea sindicală definitiv.
Dacă este să vorbim despre cât de bine sau de rău reprezintă unii sau alții interesele sindicaliștilor, cei de la ELCEN au obținut, atunci, în iarnă, un fel de adaos la salariu, care, însă, nu se socotește la calcularea pensiei și nu îți este de nici un folos atunci când vrei să obții un împrumut de la bancă.
Pe de altă parte, Sindicatul Liber de la RADET a reușit, prin negociere cu propriul patronat, să obțină o majorare salarială de 30%, adică în jur de 450 de lei, care influențează și nivelul pensiei și posibilitatea de a obține un împrumut bancar. Cred că asta se cheamă a negocia în interesul muncitorilor pe care-i reprezinți …
Mai mult decât atât, nu se știe cât timp vor primi cei de la ELCEN acea primă ad-hoc de 2000 de lei și, mai ales, cum va justifica conducerea ELCEN, domnul administrator special Claudiu Crețu, acești bani acordați, în plină procedură de insolvență, fără aprobarea Adunării Creditorilor ELCEN și a judecătorului sindic.
Bucureștenii, victime colaterale …
Dincolo de toate acestea, rămâne foarte clar faptul că se dă o luptă pe viață și pe moarte. Primarul general Gabriela Firea a declarat de nenumărate ori că ar fi vorba despre o răzbunare politică la adresa domniei sale. Deci, un război politic pornit dintr-o răzbunare personală, nu e nimic nou sub soare.
Multe războaie pustiitoare au început astfel, de la Războiul Troiei încoace. Pe atunci, în Antichitatea greacă, Menelau, regele Spartei, i-a condus pe ahei în luptă împotriva Troiei, pentru a răzbuna o ofensă personală. E adevărat că celebrul război, cântat de Homer în „Iliada” și „Odiseea”, s-a soldat cu distrugerea totală și definitivă a Troiei, dar asediul a durat 10 ani iar, în acest timp, și-au găsit sfârșitul glorios și mulți eroi greci, printre care însuși mărețul Achile.
La 12:00, astăzi, va avea loc un nou termen în care ELCEN va încearca să obțină, pe scurt și pe înțelesul tuturor, declararea falimentului regiei de termoficare bucureștene, RADET.
Vom vedea în ce parte vor înclina zeii soarta războiului, dar, în mod clar, victime colaterale ale acestui nou război troian suntem noi, toți bucureștenii racordați la sistemul de termoficare!
Războiul Troiei …
Războiul Troiei a rămas în legendă, datorită lui Homer, ca unul dintre momentele de glorie ale eroilor Greciei antice. Dar, dacă stăm să privim cu atenție „informațiile” din „Iliada” și „Odiseea”, dincolo de vitejia aheilor și a troienilor, Războiul Troian a fost un dezastru pentru ambele părți.
Conform lui Homer, asediul Troiei ar fi durat nu mai puțin de 10 ani. Apoi, războiul s-a soldat cu ștergerea Troiei de pe fața pământului, dar în el și-au găsit sfârșitul și mulți eroi greci, printre care însuși mărețul Achile. Iar alții au rătăcit ani de zile pe mare, la întoarcerea acasă, precum Ulysses sau Odisseu.
Ce învățăm noi din asta …?
„O cânt, zeiță, mânia ce-aprinse pe Achil Peleianul…”