Ascultă Radio București FM Live

București, raiul „bodyguarzilor” plătiți din bani publici!

București, raiul „bodyguarzilor” plătiți din bani publici!
Foto: Sursa foto: Olga Stancu

Articol de Mircea Apostolescu, 9 aprilie 2019, 13:14

Pândari privați pe bani grei, în parcurile Primăriei Capitalei…

Așa cum spuneam și cu altă ocazie, parcurile Primăriei Capitalei, administrate de către ALPAB, sunt păzite nu de către Poliția Locală a Municipiului București, ci de către firme de „bodyguarzi” care încasează sume importante din bugetul Municipiului București.

Pentru înzestrarea polițiștilor locali cu mijloace și echipamente de intervenție, Primăria Capitalei a cheltuit, în ultimii doi ani, peste 2,7 milioane de lei, adică aproape 600 de mii de euro. La acești bani, mai trebuie adăugați și cei plătiți de către Municipalitate, prin ALPAB, către patru companii de pază – SC Akyle Security, SC Blue Corp Security, SC Ares Guard Security și SC Guard One Security, care asigură „bodyguarzii” ce „păzesc” marile parcuri. Este vorba despre o sumă de nu mai puțin de 9 541 463,920 lei, plătită anul trecut pentru aceste servicii de monitorizare și pază. Asta deși Municipalitatea și-a înființat propria Companie Municipală de Pază, care nu a avut, însă, anul trecut, vreun contract pentru paza vreunuia dintre parcurile administrate de către Primăria Capitalei, prin ALPAB, conform răspunsului PMB.

Făcând calculele, rezultă că, Primăria Capitalei a cheltuit peste 2,6 milioane de euro pentru sporirea capacității de intervenție a polițiștilor locali și pentru paza parcurilor cu „bodyguarzii” companiilor private, reușind, în schimb, un record deloc de invidiat, adică producerea a cel puțin unei infracțiuni pe săptămână, în parcurile administrate de către ALPAB.

Și cimitirele Municipalității sunt păzite de către „bodyguarzi” privați …

Atenție, însă, nu doar parcurile Primăriei Capitalei, administrate de către Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement (ALPAB) sunt păzite de către pândarii firmelor private. Și pentru paza celor 15 cimitire și două crematorii ale Municipalității, care se află tot în administrarea Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), după încercarea eșuată de desființare a acesteia, se cheltuie 1,6 milioane de lei lunar.

Desigur, cei de la ACCU și-ar dori ca pază cimitirelor să fie asigurată de către poliție, cel mai bine de către Poliția Locală a Municipiului București. Pentru că polițiștii locali au cu totul alte atribuții și competențe de a interveni, în cazul săvârșirii unor contravenții sau chiar infracțiuni, față de „bodyguarzii” oricărei companii.

Acești pândari, indiferent de culoarea uniformei pe care o poartă, acești „bodyguarzi” nu au competențe legale de a interveni, de a constata sau sancționa, contravenienții. În cazul producerii unor contravenții sau chiar infracțiuni, ei trebuie să cheme poliția, au declarat pentru București Fm surse din ACCU.

”Super oferta” Companiei Municipale de Pază refuzată de către ACCU …

ACCU, care are contract cu o companie privată de „bodyguarzi”, urmează să cheltuiască, anul acesta, circa 18 milioane de lei pentru paza celor 15 cimitire și două crematorii umane.

În aceste condiții, Compania Municipală de Pază a făcut ACCU o „super ofertă”. Administrația ar fi urmat să plătească 21-22 de lei/oră pentru fiecare post de pază, în condițiile în care tariful companiei private cu care avea deja contract era unul de 14 lei/oră!

ACCU a refuzat „super oferta” celor de la Compania Municipală de Pază. Spre deosebire de ALPAB care, ca să împace și capra și varza și lupul cel mare și rău, a mai făcut un contract și cu Compania Municipală de Pază, pe lângă Acordul-cadru pe care îl avea în desfășurare cu firmele private, susțin surse din interiorul Administrației Lacuri Parcuri și Agrement.

În iunie, lacătul pe porțile cimitirelor municipalității … ?!

Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane a primit ordin din partea Primăriei Capitalei să se încadreze, anul acesta, într-o alocare bugetară de 28 de milioane de lei. La aceasta se adaugă cele 16 milioane provenite din venituri proprii. Asta în condițiile în care numai anvelopa salarială înseamnă 25 de milioane de lei, la care se adaugă alte 18 milioane pentru pază, cheltuielile pentru curățenie și gunoi.

”Dacă nu vom primi mai mulți bani, în luna iunie, vom fi nevoiți să punem lacătul pe porțile cimitirelor”, spun surse din cadrul ACCU.

Bani frumoși pentru „bodyguarzi” și de la Primăria Sectorului 1 …

Nu doar Primăria Capitalei cheltuiește bani grei pentru servicii de pază și monitorizare. Și Primăria Sectorului 1 își păzește cu „bodyguarzi” privați sediul din Bulevardul Banu Manta Nr 9, sediul din Piața Amzei Nr 13, sediile Direcției Generale de Evidență a persoanei și Stare Civilă, sediul Centrului Militar Sector 1 și … sediul Prefecturii Municipiului București, după cum se arată într-un răspuns la o solicitare București Fm.

Numărul total al posturilor de pază asigurate de către pândarii privați, pentru Autoritatea Locală a Sectorului 1, este de 27, dintre care 15 de pază permanentă și 12 de pază în timpul programului de lucru. Pentru aceste servicii de pază, Primăria Sectorului 1 plătește, în medie, 200 mii de lei fără TVA, lunar. Asta înseamnă peste 42 de mii de euro pe lună, fără TVA, ceea ce ne duce la o sumă aproximativă de peste 500 de mii de euro pe an, tot fără TVA, conform cifrelor furnizate de către Direcția de Investiții a Primăriei Sectorului 1.

Spre exemplu, pentru sediul său din Bulevardul Banu Manta Nr. 9, Primăria Sectorului 1 beneficiază de nu mai puțin de 12 posturi de pază, dintre care 7 de pază permanentă și 5 de pază în timpul programului de lucru.

„Bodyguarzii” care apără, oare împotriva cui, Primăria din Banu Manta sunt ai firmei Pols Security SRL. Pentru serviciile de pază prestate la sediul Primăriei Sectorului 1, Pols Security încasează în medie nu mai puțin de 95 de mii de lei fără TVA, lunar. Asta înseamnă peste 240 de mii de euro, anual.

Conform datelor publice, firma de pază Pols Security are 829 de angajați, iar, în anul 2017, ar fi înregistrat o pierdere de peste 1,5 milioane lei.

De ce nu păzește Poliția Locală …

Aceste posturi de pază asigurate de către companiile private sunt necesare, potrivit răspunsului Poliției Locale și Direcției de Investiții a Primăriei Sectorului 1 la o solicitare a București Fm, pentru că polițiștii locali sunt prea puțini la număr pentru a putea asigura paza acestor obiective de interes public local.

Potrivit aceluiași răspuns, Poliția Locală Sector 1 are 304 salariați, dintre care doar 247 de polițiști locali, și a beneficiat anul trecut d în alocare bugetară de 45422000 lei, din care a cheltuit doar 41732000 lei.

În schimb, Poliția Locală a Sectorului 1 poate asigura polițiști locali pentru postul de pază de la Prefectura Municipiului București, unde aceștia controlează actele și asigură accesul în sediul Prefecturii, în urma încheierii unui protocol de colaborare la nivel instituțional, conform răspunsului Poliției Locale a Sectorului 1.

Iată că obiectivele de interes public local, parcuri, cimitire, șefii de instituții publice de interes local, constituie o adevărată mină de aur pentru companiile de pază, Bucureștiul fiind un adevărat rai al „bodyguarzilor” privați plătiți din bani publici.

Atât în cazul Primărie Capitalei, cât și în cazul Primăriei Sectorului 1, se pare că polițiștii locali sunt prea puțini și depășiți de mulțimea atribuțiilor ce le revin pentru a se putea ocupa de paza parcurilor, a cimitirelor, a spitalelor sau a sediilor instituțiilor publice de interes local.

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 13:04

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 

Primarul General, Nicușor Dan, a prezentat, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, ultimele detalii în legătură cu organizarea...

Nicușor Dan, despre referendumul de duminică: “Pot vota inclusiv cei care și-au făcut viză de flotant acum două zile” 
INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:58

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie

93.605 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – s-au înregistrat în perioada 11 – 17...

INSP: 93.605 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 11 – 17 noiembrie
Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:26

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională

Aeronavele F-35 vor reprezenta, nu doar un simbol al competitivităţii Forţelor Aeriene Române la Marea Neagră, ci şi un element central în...

Tîlvăr: Avioanele F-35 – un element central în strategia noastră de securitate naţională
VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 12:08

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național

Roxana Amarandi, solista trupei E-an-na, a fost invitata matinalului București FM, unde a împărtășit detalii despre noul album al...

VIDEO: E-an-na lansează albumul „Nomad” și pornește într-un turneu național
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:40

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume, a transmis Institutul Naţional de Sănătate Publică într-un mesaj...

INSP: Consumul de tutun – principala cauză prevenibilă de deces
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:12

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette

”Bukowski by Night” este o premieră absolută în România, un spectacol inspirat din opera unuia din cei mai mari scriitori ai Americii,...

”Bukowski by Night”, premieră absolută la Teatrul Coquette
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 11:10

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România

Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale, derulează operaţiunea „Green-Pass”, pentru verificarea unor locaţii de cazare...

Operaţiunea „Green-Pass” – se verifică cazările şi locurile de muncă ale străinilor din afara UE care lucrează în România
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 10:45

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord

Trenul nou  a fost anulat joi dimineaţa din cauza unor erori afişate de computerul de bord, călătorii fiind reprogramaţi pentru următorul...

Noul tren de la Alstom a fost anulat, joi dimineaţa, din cauza unor erori afişate de computerul de bord