Fac Ministerul Energiei și ELCEN un „joc la ofside” în meciul cu Primăria Capitalei?
Articol de Mircea Apostolescu, 10 aprilie 2019, 07:57 / actualizat: 10 aprilie 2019, 9:04
De vreo șase ani încoace, de la întâlnirea dintre primarul general al vremii, Sorin Oprescu, și premierul de atunci, Victor Ponta, din primăvara lui 2013, se tot vorbește și se tot promite trecerea ELCEN la Primăria Capitalei în vederea fuziunii cu RADET pentru formarea sistemului de alimentare cu energie termică în regim centralizat SACET București care să includă producția, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice.
Toată lumea, prim-miniștrii, miniștri ai energiei, primari și consilieri generali, directori și președinți de consilii de administrație, atât de la regia de termoficare bucureșteană, cât și de la Electrocentrale București, toți declară sus și tare că încălzirea în sistem centralizat este singura soluție viabilă pentru Capitală și toți și-au exprimat, de-a lungul timpului, bunele intenții, hotărârea de a face totul pentru îndeplinirea dezideratului de creare a SACET BUCUREȘTI. Dar, de parcă ar fi lovit de un blestem, acest sistem integrat de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice nu se materializă. Mereu apar tot felul de probleme care împiedică trecerea ELCEN la PMB și formarea SACET BUCUREȘTI.
De ceva vreme, această situație s-a transformat într-un adevărat război, cu procese în instanță, cu amenințări de întrerupere a furnizării, cu atacuri reciproce, nu doar între RADET și ELCEN, ci și între Primăria Capitalei și Ministerul Energiei și, recent, chiar între sindicatele din cele două entități economice de stat.
Dar ce se întâmplă, de fapt? Care este mărul discordiei?
Ei bine, ELCEN și Ministerul Energiei reproșează Municipalității faptul că nu ar fi supus planul de reorganizare al RADET aprobării Consiliului General al Municipiului București (CGMB) și că acest Plan de reorganizare a RADET nu ar include sursele de finanțare. Cei de la ELCEN spun că PMB nu și-ar fi făcut temele și acest lucru ar împiedica fuziunea ELCEN-RADET.
La ultimul termen în fața judecătorului sindic, ELCEN a cerut respingerea Planului de reorganizare și, pe cale de consecință, falimentul RADET.
La rândul său, Florian Mateiță, partener Rominsolv, administratorul judiciar al RADET, spune că Planul de reorganizare al regiei de termoficare a fost primul depus, pe 2 februarie anul trecut. Rominsolv nu putea include sursele de finanțare în plan, fiindcă nu putea impune obligații financiare Primăriei Capitalei și Consiliului General, mai spune Mateiță. Însă, a pune finanțarea înaintea confirmării Planului de reorganizare a RADET este o greșeală, deoarece acest plan poate fi modificat chiar de către ELCEN, imediat după confirmarea sa, așa cum ar dori, putând fi pus în linie cu Planul de reorganizare al ELCEN. susține Florian Mateiță.
Cât privește faptul că Planul de reorganizare al RADET nu ar fi fost aprobat de către CGMB, reprezentantul Rominsolv spune că, în ședința sa din 17 ianuarie 2018, Consiliul General a adoptat HCGMB 17/2018, prin care împuternicește administratorul special al RADET să insereze în Planul de reorganizare al regiei de termoficare etapele fuziunii, în conformitate cu planul de reorganizare al ELCEN.
Conform lui Mateiță, tensiunile dintre ELCEN și Ministerul Energiei, pe de o parte, și PMB și RADET, de cealaltă, ar fi generate de încercările Electrocentrale București de a forța Consiliul General să își asume plata sumei de circa 1,1 miliarde lei, prevăzută în planul de reorganizare ELCEN.
CGMB nu are nici un contract sau o altă relație juridică cu ELCEN, pentru a-și putea asuma plata acestei sume. Mai mult, un răspuns al Consiliului Concurenței arată că, dacă PMB și Consiliul General ar plăti către ELCEN, această sumă, plata ar constitui ajutor de stat, care este permis doar în condiții speciale de către UE.
Așadar, pare că ELCEN, la ordinele Ministerului Energiei face un joc „la ofsaid”, declarând, pe de o parte, că trebuie înfăptuit SACET-BUCUREȘTI, și găsind, pe de altă parte, tot felul de motive neîntemeiate pentru că fuziunea RADET-ELCEN să nu aibă loc.