Gabriela Adameşteanu și Constantin Abăluţă – doi dintre laureații Galei Observator Cultural 2019
Articol de andreiabarsanbfm, 10 aprilie 2019, 12:26 / actualizat: 10 aprilie 2019, 19:26
Câștigătorii ediţiei cu numărul 13 a Galei Premiilor revistei Observator cultural au fost desemnați, aseară, la Teatrul Odeon. Juriul a fost alcătuit din: Carmen Muşat (preşedinta juriului), Bogdan Creţu, Adina Diniţoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuş, Iulia Popovici şi Alina Purcaru. Trofeele au fost create de artistul plastic Elena Dumitrescu.
Premiile sunt următoarele:
Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia i-a fost decernat poetului, prozatorului, dramaturgului şi traducătorului Constantin Abăluţă.
Premiul pentru Proză a fost primit de Gabriela Adameşteanu, pentru cartea „Fontana di Trevi”, apărută la Editura Polirom.
Premiul pentru Poezie a avut doi câștigători: Cosmin Perţa, pentru volumul „Cântec de leagăn pentru generaţia mea”, tipărit la Editura Paralela 45 şi Vasile Leac, pentru „Monoideal”, editat de Nemira în noua sa colecție dedicată autorilor români.
Premiul pentru Critică/istorie literară/teorie literară i-a revenit profesorului Ion Pop pentru volumul „Poezia românească neomodernistă”, apărut la Editura Şcoala Ardeleană.
Premiul pentru „Memorialistică” l-a primit Sanda Golopenţia, pentru „Bulevardele vieţii”, carte apărută la Editura Spandugino.
Premiul pentru Eseu/publicistică i-a fost înmânat lui Ştefan Afloroaei pentru „Fabula existenţială”, volum publicat de Editura Polirom.
Premiul pentru „Debut” a fost acordat Ralucăi Nagy, pentru „Un cal într-o mare de lebede” (proză), Editura Nemira şi lui Iulian Bocai, pentru „Ciudata şi înduioşătoarea viaţă a lui Priţă Barsacu” (proză), Editura Polirom.
Tot în cadrul Galei au fost acordate și câteva premii speciale:
Premii de excelenţă pentru traducere au fost oferite Angelei Hondru pentru traduceri din limba japoneză, şi lui Doru Mareş pentru cele din limba franceză.
Premiul Special al revistei Observator cultural a fost acordat anul acesta albumului „Care dintre noi”, realizat de Chris Simion-Mercurian şi Cătălina Flămânzeanu.
Premiul Observator Universitas îl are câștigător pe Robert Gabriel Elekes, pentru volumul de poezie „O dronă care să mă vrea în sfârşit doar pe mine”, apărut la Casa de editură Max Blecher. Acest premiu a fost acordat în premieră, iar juriul a fost alcătuit din studenţi de la Facultatea de Litere, ai Universitâții din Bucureşti, de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (Cluj-Napoca), Universitatea „Al.I. Cuza” (Iaşi) şi Universitatea „Lucian Blaga” (Sibiu).
Premiul Observator Lyceum i-a fost oferit Cristinei Andrei pentru volumul de proză „Matriarhat”, publicat la Editura Nemira. Acest trofeu se acordă de patru ediții, iar juriul este alcătuit din liceeni din Capitală, de la Colegiile „I.L. Caragiale”, „George Coşbuc”, „Iulia Hasdeu”, „Gheorghe Lazăr”, „Mihai Viteazul”, „Sf. Sava”, „Gheorghe Şincai” și „Tudor Vianu”.
Trofeele pentru aceste două premii au fost create de Mircea Roman.