Ascultă Radio București FM Live

Dialogul surzilor pe ordonanța de urgență

Dialogul surzilor pe ordonanța de urgență

Articol de , 16 aprilie 2019, 11:47

Dragi furnizori privați de servicii medicale!

Recunosc: de câte ori am avut nevoie de serviciile voastre, eu sau cei apropiați mie, v-am folosit. Pentru probleme minore, e drept!

Cu programare, consultație, investigații, plată și…sănătate!

Indiferent cât sunteți de mici sau de mari, nu am absolut nicio problema cu voi și, întotdeauna,  voi fi adepta unor servicii medicale de bună calitate în țară și nu afară, oriunde ar fi și oricum s-ar numi acel loc. În primul rând pentru confortul psihic al pacientului, că se află aproape de casă, cât și din punct de vedere financiar, atât pentru pacient cât și pentru statul român. Dar și pentru voi.

Avem, aveți specialiști care pot face minuni în România, fără a fi nevoie ca pacienții și aparținătorii să facă eforturi supraomenești pentru a face o intervenție chirurgicală “afară”, la prețuri incomparabil mai mari (la care se adaugă și transportul și cazarea)  în loc să o facă aici.

Pe repede înainte, Ministerul Sănătății a introdus în dezbatere publică, vineri la prânz, ordonanța de urgență  pentru modificarea legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, după ce această a fost retrasă miercuri de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Plătim contribuție personală sau nu ?

Pacient

“Noi ne dorim să nu plătim contribuție personală și astăzi am venit să ridicăm niște întrebări către Ministerul Sănătății și să primim niște lămuriri: cum va fi această ordonanță aplicată?

Dorim  să știm de ce sunt diferențe între costurile de la spitalele publice și instituțiile private de ce apar aceste diferențe în costuri, în special la serviciile paraclinice deci analize, RMN, imagistică și așa mai departe, de  ce la spitalele publice s-a găsit o soluție pentru a se acoperi costul real și nu se poate aplică aceeași soluție și la spitalele private iar pe termen scurt și mediu clar pacienții vor fi nevoiți să plătească aproape orice serviciu privat, inclusiv medicul de familie. Să nu uităm că medicul de familie este autorizat ca o entitate privată.

Deci la un moment dat și medicul de familie ar putea să ceară coplată.

Nu ne este clar cum se aplică, la ce se aplică. Trebuie să ne gândim  și la analizele de laborator. Toate analizele pe care le fac oamenii uzual când se duc la medicul de familie sunt printr-un laborator privat și atunci înseamnă că o să avem o diferență de plătit inclusiv la toate aceste analize. Deci ordonanța aceasta ridică foarte multe semne de întrebare și ea trebuie, din punctul nostru de vedere al asociațiilor de pacienți, discutată mult mai larg cu societăți medicale, cu medici de familie, cu spitale, laboratoare private și așa mai departe ca să se identifice care este cauza reală și să se găsească altă soluție nu plata din buzunar a pacientului”.

Pacient

“Această măsură vine să pună încă o povară pe umeri pacienților care și așa trebuie să își acopere destul de multe costuri, diferite analize personalizate, legate de tot pachetul de investigații care conduc la punerea unui diagnostic iar această măsură de coplată vine să împovăreze cumva situația pacientului”.

Pacient

“Când te îmbolnăvești nu te duci la un singur medic.

Și nu faci o singură analiză. Se întâmplă un lanț întreg pe care nu poți să-l prevezi astfel încât să ai o anumită predictibilitate în momentul în care te-ai hotărât să mergi la medic. Pentru o anumită afecțiune, la o boală acută în primul rând,( dar și la cele cronice) apar complicații.

Poți să zici că dată trecută ai dat 100 de lei și e ok. Dar de acum încolo poți da mult mai mult pentru că prețurile vor fi cât se poate de libere.

Pe de altă parte mergi la medicul specialist care poate percepe taxa. Până și oncologii vor lua bani pe cabinetele de consultații private.

PALMED reprezintă mai puțin de 30% din laboratoarele de paraclinic din țară. Cum pot hotărî ei cât vor fi tarifele? Ceilalți sunt mai duri că el.

În țară sunt peste 400 de laboratoare de analize medicale”.

Ce părere au furnizorii privați despre această ordonanță?

Cristian Hotoboc,președintele PALMED ( conform datelor de pe site, „PALMED este principala voce națională pentru lobby și advocacy, principalul promotor ce susține furnizorii privați de servicii medicale din România și dreptul pacienților la servicii medicale de calitate la un preț accesibil, încă de la înființare, din 2007.  Numără în prezent 73 de membri: clinici și spitale private, laboratoare de analize medicale, laboratoare de imagistică, clinici de stomatologie, situați în toate regiunile României”.)

“Furnizorii privați salută această ordonanță pentru că, oricum, a fost făcută la cererea noastră; dealtfel ne zbatem de câțiva ani de zile pentru treaba aceasta.

Mă  bucur că doamna ministru a înțeles-o. Este și vina noastră și tocmai de asta mă aflu astăzi aici, pentru că nu am comunicat-o cum trebuie cu pacienții. Eu zic că deja în ultimele zile dânșii au înțeles, adică  am tot vorbit cu fiecare în parte, așa cum a putut”.

Care sunt serviciile pentru care se va plăti această contribuție personală?

“Este  vorba despre spitalizare continuă și despre intervențiile chirurgicale în primul rând.

Înafară  de acest aspect, eventual, o să mai intre la partea asta de contribuție personală o parte din investigațiile imagistice care erau foarte, foarte sub costul lor real. Urmează  ca după modificarea legii 95 să discutăm pe fiecare palier în parte și să vedem unde este nevoie și unde nu este nevoie, dar acolo vom discuta în contractul cadru. Adică  această modificare nu face altceva decât să introducă permisiunea, că până acum era interzis să încasezi iar pe de altă parte noi am vrut că pacienții să aibă acces mai bun în sistem pentru că datorită faptului că era interzis să încasezi o parte de la Casă de Asigurări foarte mulți furnizori nu făceau contract cu Casa și atunci lucrau numai pe cash ceea ce este rău pentru pacienți în final. Adică acum le permitem accesul mai facil în sistemul privat, decontand o parte din investigații la Casa de Asigurări de Sănătate”.

Acum vor fi mai mulți furnizori privați care vor face contract cu Casa dacă intră în vigoare această ordonanță?

“Absolut! Vor fi mai multe servicii pe care furnizorii privați le vor  contracta cu Casa pentru că, până acum, de frică de a nu încasa parțial de la pacienți pentru că era interzis acest lucru preferau să nu facă contract pentru că nu poți să lucrezi sub costurile pieței.

Noi am vrut să deschidem mai mult aceste servicii și accesul pacienților la aceste servicii”.

Unda (mai puțin) veselă de la dezbaterea ordonanței!

Sau, de unde se vede cum, în spatele bunelor (probabil) intenții, autoritățile (ministru, secretar de stat, președinte CNAS) nu prea știu ce se întâmplă în sistemul pe care-l conduc.

Cam așa a decurs dezbaterea.

Pe de o parte, reprezentantii pacienților care se lovesc zilnic de problemele sistemului medical și, culmea, reprezentantul serviciilor private care, se pare, le cunoaște problemele reale și, mai ales știe care este proporția între “stat” și “privat” între furnizori  și, pe de altă parte, reprezentanții ministerului sănătății și CNAS, care din sferele lor înalte, au impresia, sau, mai mult, convingerea, că pacientul român merge să-și facă analizele recomandate de medicii de familie în laboratoare de stat și că pacientul internat, dacă are recomandarea medicului, face, cât ai bate din palme, CT sau RMN dacă are nevoie. Pentru că așa spune legea. Ba, mai mult, președintele CNAS, încercând să pluseze, era cât pe ce să ii acuze pe medicii care trimit pacienții la analize că aceștia sunt pasibili de 5 ani de închisoare, probabil, dacă nu ii trimit la un laborator din cele 10 % rămase la stat.

Nu domnilor, lucrurile nu stau așa!

Și, e drept, un CT recomandat astăzi și programat din lipsa de fonduri peste 3 luni, nu salvează viată unui pacient cu metastaze,  în stadiu terminal, care moare după o lună, dar, măcar, cu autoritatea pe care o dețineți, verificați dacă legile astea sunt respectate sau sunt făcute pentru a fi încălcate!

Ministrul  Sorina Pintea

“Am convocat această dezbatere publică pentru că au fost foarte multe discuții în spațiul public, contradictorii, ceea ce m-a făcut să cred că nu s-a înțeles exact fenomenul și ceea ce dorim prin această ordonanță de urgență. Fiind ordonanță de urgență nu ar fi trebuit să facem o dezbatere publică dar pentru că, știți foarte bine, eu sunt adepta lucrurilor spuse pe față și transparent am considerat că este mai bine să avem această discuție.

Aș vrea să explic tuturor, având în vedere acuzațiile care ni s-au adus visavis de prima variantă publicată pe site, ce înseamnă  cuvântul “transferuri”  iar cei care lucrează  în sănătate și cei care au de-a face cu sănătatea bănuiam că trebuie să știe foarte bine. Prima variantă spune așa: se referea la furnizorii de servicii medicale cărora nu le sunt alocate fonduri din transferuri pentru asigurarea creșterilor salariale. Asta  înseamnă că sunt excluși furnizorii publici și medicii de familie. Și medicina de familie este un furnizor privat și am vrut să o  excludem.

Nu  a fost niciun subterfugiu, nu am modificat pentru că nu a fost legal și a fost corect, am modificat pentru că inclusiv Ministerul Justiției a fost de acord cu introducerea sintagmei de “furnizor privat”.

Acesta  a fost lucrul pe care am vrut să-l lămuresc. Nu a fost niciun subterfugiu nicio ascundere scrie foarte clar „cărora nu le sunt sunt alocate sume din transferuri pentru creșterile salariale”. Dacă cineva citea cu mare atenție acest articol își dădea seama că despre asta este vorba și despre faptul că am vrut să excludem medicină de familie.

Sintagma această este uzitată în actele pe care Casă Națională de Asigurări de Sănătate le face. În articol scrie: “ furnizorii de servicii medicale care încheie contract cu Casele de Asigurări, aferente serviciilor de… cărora nu le sunt alocate sume din transferuri pentru creșterile salariale”. Este prima variantă.

Noi am citit, recitit acest articol, dar nu am gasit cuvintele doamnei ministru.

Articol unic – Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 652 din 28 august 2015, republicată, cu modificările şi completările ulterioare se modifică după cum urmează:

  1. La articolul 230 alineatul (2), lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:
  2. e) să beneficieze de rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pe perioada spitalizării cu medicamentele, materialele sanitare şi investigaţiile paraclinice la care ar fi fost îndreptăţiţi fără contribuţie personală, în condiţiile impuse de contractul-cadru, cu excepția contribuției personale pe care aceștia o plătesc direct furnizorului de servicii medicale;
  3. La articolul 237 alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

(1) Serviciile medicale curative ale căror costuri sunt suportate din fond și care pot atrage contribuția personală a pacientului sunt:

PRIM-MINISTRU

Viorica-Vasilica DĂNCILĂ”

 

 

 

 

Adriana Cotel, președinte CNAS, a incercat sa ne lamureasca.

“Nu există posibilitatea să facem reveniri asupra valorii asupra fiecărui serviciu medical în parte. Ceea ce avem posibilitatea este să facem această ordonanță prin  care practic privatul va beneficia fix de procentul pe care statul în momentul de față, publicul beneficiază din capitolul 6 transferuri va beneficia de acest procent în normele semnate cu Casă Națională în momentul în care încheie contractul cadru”.

Pacient : “Înțeleg că asta înseamnă că diferența de preț va fi plătită din fondul Casei nu din buzunarul pacientului?”

Adriana Cotel, președinte CNAS

“Nu, tocmai asta înseamnă contribuția” .

Sorina Pintea:

“Numai un pic, Adriana, scuză-mă, te rog! Aș vrea să vă răspund punctual.  În  acest moment nu putem face această recalculare de tarif, aceste influențe salariale sunt asigurate doar pentru sistemul public conform legii și practic s-a găsit o cale de a plăti din bugetul de stat salariile majorate, repet, începând din 2015. Scopul  final este de a avea un tarif unitar dar nu se poate calcula decât în momentul în care împreună cu Școală Națională de Sănătate Publică regândim sistemul DRG la care lucrăm.

V-aș aduce aminte faptul că din total fond 6,71% sunt banii utilizați de firmele private deci discutăm de o sumă foarte mică, zic eu. Despre  programele naționale nu discutăm. De exemplu programul național de oncologie finanțează partea de medicație, chimioterapie, radioterapie. Categoric  serviciile de radioterapie nu vor fi influențate pentru că sunt programe naționale dar partea de imagistică premergătoare utilizării tratamentului da, acolo da.

Pe de altă parte îmi permit să spun mai multe, această chestiune poate crea un sistem concurențial benefic pentru pacienți între stat și privat. Știți bine că în România avem un sistem de asigurări sociale de sănătate și pentru imagistică, revin la acest exemplu, în dată de 10 ale lunii banii se termină la spitale. Da, e o sumă limitată un buget limitat. În general și spitalele publice pot să facă servicii medicale la cerere și pentru că volumul de muncă este mare acolo pot utiliza tarife sub privat.

Eu am dat exemple încă din momentul în care am preluat acest portofoliu și dau în continuare: Baia Mare în momentul în care stabilești un tarif sub furnizorul privat, categoric pacienții vor veni la tine. Nu discutăm acum despre bugetele limitate niciun sistem din lumea asta nu are toți banii pe care îi dorește la sănătate. Noi suntem în acest moment 5 milioane care contribuim pentru 17. Am fost acuzată în discuții inclusiv de către asociațiile de pacienți că doresc asigurări private. Dar este normal să existe asigurări private controlate de stat.

Oricum un pacient dacă se duce în privat plătește.

Până  la urmă trebuie să scoatem privatul din zona gri pentru că în anumite situații ne folosim de privat. Ei  sunt cei care completează sistemul de stat acolo unde noi nu putem face față prin urmare această ordonanța are un caracter de urgență pentru că după ea urmează încă alte două acte normative care trebuiesc adoptate astfel încât de la 1 iulie să intrăm cu noul contract cadru, cu noile norme.  Ăsta  era caracterul de urgență nu ascunzișuri sau subterfugii.

Doamna președintă  încerca să spună că împreună cu aceste diferențe, influențe, noi am făcut un tarif global iar suma pe care instituțiile private o vor putea încasa pe anumite tipuri de servicii va fi tocmai aceea diferență dar pacientul va putea alege între public și privat.

Eu nu am auzit asociațiile de pacienți să spună că nu se aplică ordinul 39 în spitale. Adică obligativitatea unui spital public de a organiza ambulatoriu integrat. Șeful de secție este singurul care poate opta dacă consultă sau nu în ambulator. Dar ceilalți medici sunt obligați. E o problema de management dar și pacienții trebuie să spună”.

De ce funcționează ambulatoriul doar  dimineață în spitalele publice? De  ce după amiază nu?

Pacient: “Problema  noastră este să ne asigurăm că aceste modificări nu vor afecta major pacienții. Adică medici de familie sunt și ei privați sunt excluși. În același timp vrem să ne asigurăm că medicii de familie, toți au contracte pentru analize de laborator cu laboratoare private. Deci tot ceea ce se face la medicină…

Sorina Pintea:  “Dar nu e voie potrivit legi, nici nu spuneți așa ceva!Asiguratul are dreptul să meargă la orice furnizor dorește!  Nu este voie să fie aceste parteneriate, sunt ilegale, e interzis prin contractul cadru, scrie foarte clar e că și cum eu aș trimite că medicul pacient la o farmacie anume…”

Cristian Hotoboc: “Ce se întâmplă, într-adevăr sunt punctele de recoltare. Punctele  de recoltare în anumite că policlinici individuale unde sunt cabinete, acestea există, trebuie să fie declarate”. (si nici nu-s multe astfel de puncte. Numai vreo 90%…)

Adriana Cotel:” Atâta timp cât există decizia pacientului de a merge în privat este un aspect atâta timp cât medicul condiționează ca pacientul să ajungă în privat este deja împotriva contractului cadru și asta înseamnă cinci ani…(5 ani, de ce, doamna presedinte?! )

Pacient : “Eu, dacă primesc să fac analize, unde mă duc? Mă  duc în niște laboratoare care toate sunt private”.

Cristian Hotoboc: “Așa este!”

Pacient: “ mă duc să îmi fac analize la medicul de familie, că nu o să mă duc la spital. Nu  există un centru de stat la colțul străzii unde să mă duc să îmi fac sânge și să îmi facă”…

Sorina Pintea : “E adevărat, dar 6% din bani se duc la privat. Înseamnă  că restul de 94% sunt în public și atunci unde sunt? La spitalele mari, la laboratoare. Casa  municipiului București are pe site furnizorii și valorile de contract pentru fiecare”.

Pacient:”  și atunci ce facem? Toți  pacienții care se duc la medicul de familie iși vor face acele analize uzuale?  Nu mă refer la lucruri extraordinare”.

Cristian  Hotoboc:  “nu se pune problema pentru analize uzuale niciodată nu o să luăm bani. Pentru  analize uzuale asta urmează să discutăm în contractul cadru, va asigur”.

Adriana Cotel: “Pacietul va ajunge la furnizorul privat, este nevoie să cunoască tarifele și cu consimțământul pacientului tariful va fi aplicat”.

Pacient :” Vreau să mă asigur că nu vor fi abuzuri pentru că sunt multe persoane fără educație și s- ar putea că pacientul la un moment dat să nu aibă unde să se ducă și peste tot să se impună același tarif.  Ar  trebui să existe un plafon”.

Sorina Pintea:” noi avem deja  discuție și există acte, argumente scrise pentru a înființa o linie verde la nivelul Ministerului Sănătății. Eu  sunt inițiatorul și îmi asum răspunderea. Și  până acum au fost manifestări de tip cartel, îmi cer scuze dar am sesizat în anumite zone, dar nu au fost sesizate de asociațiile de pacienți, le-a sesizat ministrul.”

Pacient:” după terminarea fondurilor, analizele se fac în privat și le plătim integral”.

Sorina Pintea: “cum le plătești în privat integral, ai putea să le plătești în public integral că serviciu medical la cerere și există această posibilitate”.

Pacient:” vorbim de analize recomandate de medic care fac parte din evaluarea pacientului pe anumită patologie. Nu că vreau eu să fac” .

Sorina Pintea: ”6% din servicii sunt contractate cu furnizori privati. 94 % sunt contractate cu sistemul public. La RMN, la imagistică, cu siguranță, diferențele sunt mari”.

Pacient:” Trebuie să găsim un pachet de bază, vreau să mă asigur că pacienții vor fi protejați mai ales pacienții cronici . Dacă Doamne ferește faci un puseu de  scleroză multiplă pentru care ai nevoie un RMN, de un RMN rapid…

Sorina Pintea:” care se poate face în urgență! Care  se poate face în urgență și fără bani, este o decizie medicală și se face . Depinde  de medicul care-l recomandă.

Sunt  multe abuzuri, ca să le spun așa.  De fiecare dată când mi-au fost aduse la cunoștință am intervenit deși veți spune că nu este normal. Știu  că nu este normal.

Dacă  există un caracter de urgență, legea spune că trebuie făcut de urgență”.

Adriana Cotel :” Banii pentru prevenție nu s-au consumat, nici pentru screening de la Casa de Asigurări,tocmai pentru că pacienții nu ajung sau nu sunt responsabilizați să ajungă să consume banii alocații pentru prevenție și ajung direct în urgență unde necesitatea de servicii este mult mai mare și costul serviciilor este mult mai mare”.

Sorina Pintea:” pentru că discutăm despre urgență. Oamenii  se adresează urgenței pentru că le este limitat accesul la servicii. De  ce? Pentru că nu se duc la medicul de familie, pentru că medicul de familie îi programează peste câteva zile și medicul de familie îi sfătuiește și îmi asum ceea ce spun, să meargă în direct în urgență pentru că li se fac toate analizele. De cele  mai multe ori.

Pe de altă parte, în momentul în care am spus în spațiul public că este necesar să și desființăm centre de permanență nu numai să înființăm că să le găsim utilitate, pe de altă parte mă gândesc Timișului are  44 de centre, Prahova niciunul, Constanța, două”.

Așa cum spunea doamna ministru Sorina Pintea, “sunt  multe abuzuri”. “De fiecare dată când mi-au fost aduse la cunoștință am intervenit deși veți spune că nu este normal. Știu  că nu este normal.”

Aveți perfectă dreptate, doamna ministru. Nu este normal.

Și nu, sistemul medical nu funcționează!

Atâta vreme cât există situații ca cele despre care vorbiți, care vi se aduc la cunoștință și pentru care interveniți,  nu este în regulă.

Dacă sistemul ar funcționa, nu numai că lucrurile ar trebui să meargă de la sine, fără intervenții și favoritisme dar nici n ar conta cine are în mâna, într-un moment sau altul frâiele sănătății.

 

https://www.bucurestifm.ro/2019/04/10/cronica-unor-morti-anuntate-prin-ordonanta-de-urgenta/

https://www.bucurestifm.ro/2019/04/10/ordonanta-de-urgenta-a-guvernului-pentru-completarea-art-230-din-legea-nr-95-2006-retrasa-de-pe-ordinea-de-zi-de-astazi-a-guvernului/

https://www.bucurestifm.ro/2019/04/11/ordonanta-se-rostogoleste-intre-guvern-si-ministerul-sanatatii-pentru-dezbatere-medicina-primara-ar-putea-fi-platita/

sursa foto: PALMED

 

Vreme deosebit de rece în Bucureşti
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 15:21

Vreme deosebit de rece în Bucureşti

Luni, vremea se va menţine rece. Cerul va fi noros, va ninge şi se va depune strat nou de zăpadă cu grosimi în medie de 5…7 cm. Vântul va...

Vreme deosebit de rece în Bucureşti
Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 14:24

Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!

Concret, hackerii  solicită un cod de verificare pe care l-aţi primit prin SMS, invocând diverse motive, precum o eroare tehnică sau necesitatea...

Mare atenţie la mesajele primite pe WhatsApp!
Situația circulației rutiere pe autostrăzi
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 14:14

Situația circulației rutiere pe autostrăzi

Situația valorilor de trafic și a condițiilor meteo-rutiere pe arterele rutiere principale, la ora 14:00, este: Autostrada A 1 București –...

Situația circulației rutiere pe autostrăzi
Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 12:49

Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!

Reprezentanții CFR menţionează, pe de altă parte, că traficul feroviar a fost oprit temporar între orele 10:00- 11:49, între staţiile...

Ninge, dar traficul feroviar este deschis pe toate magistralele!
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 12:28

Amenzi de peste 42.000 de lei la meciul de fotbal Dinamo – Farul

Un dinamovist s-a infiltrat în galeria celor de la Farul şi a încercat să le fure steagul. Surse din rândul forţelor de ordine spun că a...

Amenzi de peste 42.000 de lei la meciul de fotbal Dinamo – Farul
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 11:45

România, pe podium la Campionatele Balcanice de atletism de la Belgrad

Țara noastră a obținut trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz. Turcia a ocupat prima poziţie (6-4-8), iar pe locul secund a...

România, pe podium la Campionatele Balcanice de atletism de la Belgrad
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 11:00

Cod galben de ninsori şi viscol în București și alte şase judeţe

Prognoza meteo indică faptul că în intervalul 16 februarie, ora 10:00 – 18 februarie, ora 10:00, în București și în judeţele...

Cod galben de ninsori şi viscol în București și alte şase judeţe
Actualitate duminică, 16 februarie 2025, 10:30

O nouă zi de foc pentru salvamontiști

Cele mai multe apeluri au fost la Salvamont Lupeni (11) şi la Salvamont Sinaia (10). Au fost înregistrate, de asemenea, 8 apeluri pentru Salvamont...

O nouă zi de foc pentru salvamontiști