Teatrul în revistă și pe scenă!
Articol de Andra Radu, 16 aprilie 2019, 16:09 / actualizat: 16 aprilie 2019, 20:36
Revista de artele spectacolului, Scena.ro, începe anul cu o serie de noutăți atât online, cât și în edișia în print.
O veți găsi de acum înainte și în rețeaua de librării Humanitas din București și din țară.
Lansarea numărului 43 a avut loc la Humanitas Cișmigiu, invitații serii fiind dramaturga Mihaela Michailov, Călin Mocanu, directorul Teatrului Țăndărică, Cristina Modreanu, redactoarul-șef al revistei, și tinerii actori Eliza Păuna, Denis Hanganu și Tiberiu Enache, care apar pe coperta acestui număr.
În ediția din print, Scena.ro marchează împlinirea a 30 de ani de la Revoluția din 1989 cu noua rubrică „După 30 de ani. Urmașii lui Caragiale sau cui îi pasă de dramaturgia românească?”
Cei mai cunoscuți dramaturgi români, fie că locuiesc în țară sau în străinătate, vor discuta despre condiția acestei profesii în România de azi.
„Revista apare de 4 ori pe an și promovează dramaturgia românească”, spune Cristina Modreanu.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
„Delirium” de Enda Walsh, o reinterpretare radicală a romanului „Frații Karamazov” de F.M. Dostoievski. Este și prima montare a regizorului Vlad Massaci pe scena Teatrului Odeon.
” <<Delirium>> m-a făcut să înțeleg mai bine cine sunt. Am simțit o relaționare foarte personală cu cei cinci Karamazovi, am avut mereu sentimentul că, prin acest spectacol, împărtășesc lumii informații despre mine. Cred că spectatorii vor avea și ei senzația că se recunosc în fiecare personaj de pe scenă și nu vor ști de ce. E, poate, pentru că fiecare dintre noi îi reunește în sine pe toți acești Karamazovi”, spune Vlad Massaci.
Piesa „Delirium” este rezultatul unei colaborări dintre multi-premiatul dramaturg irlandez Enda Walsh și Teatrul O din Londra.
A fost pentru prima oară pusă în scenă în Dublin în 2008, iar în ea, într-un cabaret al grotescului, al păcatului și al decăderii, se împletesc muzica, dansul, jocul de păpuși și animația.
„Publicul poate înțelege relația dintre personaje”, spune Alexandru Papadopol, „deși este o adaptare radicală după romanul lui Dostoievski”.
Cristina Modreanu și actorii Alexandru Papadopol și Marius Damian au fost, astăzi, În Comunitate, să ne vorbească despre lansarea revistei Scena.ro și despre o interpretare inedită a piesei „Frații Karamazov”.