Cum isi ptotejeaza Europa monumentele de patrimoniu?
Articol de dianamatei, 17 aprilie 2019, 16:16 / actualizat: 17 aprilie 2019, 17:25
Ministerul Culturii și Identității Naționale și Institutul Naţional al Patrimoniului au organizat conferinţa „Patrimoniul european: experienţe comune şi particularităţi regionale”.
A fost un eveniment inclus in programul oficial al Preşedinţiei române la Consiliului Uniunii Europene.
Manifestarea a avut loc la Sighişoara, între 11 şi 13 aprilie 2019.
Discuţiile au abordat subiectul calităţii în domeniul protejării patrimoniului cultural, temă-cheie dezvoltată în cadrul uneia dintre cele 10 iniţiative ale Anului european al patrimoniului cultural 2018: Ocrotirea patrimoniului.
Presedintele Institutului pentru Patrimoniu, Stefan Balici, a declarat, astazi, la BucurestiFm ca „patrimoniul este vazut, acum, ca o piedica, o povara”.
De asemenea a mai spus ca „daca nu exista lege, nu va putea fi protejat, insa este si o chestiune de educatie”.
Balici spune ca la Sghisoara au participat 20 de tari din Europa.
„Important pentru tara noastra a fost sa dezvoltam o tema: tema calitatii in practicile patrimoniului cultural; nu doar calitate in restraurare, ci in tot ce inseamna practica.”
„Rolul conferintei, mai spune Balici, a fost de a gasi un raspuns tehnic care apoi sa fie inaintat catre nivelul politic pentru a fi aplicat.”
Seful patrimoniului este de parere ca, „intr-un viitor cdru financiar, ar trebui introduse niste instrumente mai destepte de finantare a patrimoniului; nu doar mega proiecte care sunt greu de gestionat si putine”.
Președintele Institutului de Patrimoniu, Stefan Balici, a explicat, astăzi În Comunitate cum își păstrează monumentele țările din spațiul comunitar si care sunt regulile pe care ar trebui sa le urmeze toate statele UE.