Cinema şi muzică, evenimente din Bucureşti de astăzi, 23 aprilie

CINEMA

* La Cinemateca Eforie au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, în medalionul Charles Chaplin, 130 de ani de la naştere (16 aprilie), comedia dramatică şi satirică „The Great Dictator / Dictatorul”, realizată în 1940, în care mai joacă Paulette Goddard, Jack Oakie, Reginald Gardiner, Henry Daniell, Billy Gilbert;

– de la ora 19:30, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, drama „Vivre sa vie / A-şi trăi viaţa”, adaptare după Marcel Sacotte regizată în 1962 de Jean-Luc Godard, cu Anna Karina, Sady Rebbot, André S. Labarthe.

* Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95) vă propune, de la ora 19:00, 5 scurtmetraje ce abordează limitele educaţiei. Detalii despre acestea găsiţi aici.

* La Centrul Ceh, în cadrul programului Fiction Tuesdays, de la ora 20:00 rulează drama „Case for a Rookie Hangman”, o pseudoadaptare a romanului „Călătoriile lui Gulliver”, capodopera scriitorului anglo-irlandez Jonathan Swift, realizată în 1970 de Pavel Juráček, care evită orice logică, imaginând o lume suprarealistă, scăpată de sub orice fel de control. Astfel, protagonistul, Lemuel Gulliver, suferă un accident de maşină, în urma căruia porneşte într-o călătorie confuză spre ţările Balnibarbi şi insula Laputa.

MUZICĂ

* În Săptămâna Pătimirilor Domnului, Voces – cvartetul de coarde cu cea mai lungă tradiţie în România, interpretează, de la ora 19:00, la Sala Radio, una dintre cele mai emoţionante lucrări legate de sărbătoarea Paştelui: „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”, ce poartă semnătura lui Joseph Haydn, celebrul compozitor austriac.

* Stagiunea „SalutCULTURA!” a Orchestrei Simfonice Bucureşti continuă la CinemaPRO cu concertul „Lumina Divină în baletele ruseşti”, dirijat de Florin Totan, de ora 19:00. Programul cuprinde selecţiuni din balete celebre a căror muzică a fost scrisă de doi mari compozitori ruşi: Piotr Ilici Ceaikovski şi Aram Haciaturian.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul susţinut de violonista Diana Ciudin şi pianistul Gabriel Gîţan, care interpretează: Sonata nr. 3 pentru vioară şi pian, „în caracter popular românesc”, de George Enescu şi Sonata pentru vioară şi pian în Mi bemol de Richard Strauss.

* Quantic Club a găsit că astăzi este cel mai potrivit moment pentru concertul „Europe Under Black Death Metal Fire”, ce începe de la ora 19:00 şi la care participă trupele Nordjevel, Darkrise, Suffocation, Belphegor şi God Dehtroned.

* Aida şi Noi prezintă „Şefa La Băieţi”, concert ce începe de la ora 20:00 în Expirat Halele Carol.

* Omelette lansează un EP, în cadrul unui show pe care-l dă în Control Club, începând cu ora 21:00.

* Fanfara cu Chef De Viaţă vă oferă o seară cu adevărat memorabilă, de la ora 21:45, în Berăria H.

SPECTACOLE

* Gaşca Zurli susţine o reprezentaţie cu spectacolul „Casa Zurli”, de la ora 19:00, la Sala Polivalentă.

* Secretariatul General al Guvernului şi Asociaţia Humaniterra organizează, de la ora 20:00, la Palatul Bragadiru (Calea Rahovei, nr. 147-153), spectacolul-eveniment „Maria, Regina Inimilor”, dedicat celei mai iubite regine a românilor, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la contribuţia decisivă a acesteia la reîntregirea României. Participă: actriţa Manuela Hărăbor, tenorul Alin Stoica, soprana Mădălina Barbu şi Orchestra Metropolitană Bucureşti dirijată de Daniel Jinga. Amfitrion: actorul Marius Bodochi.

EXPOZIŢII

* La Galeria Estopia (Str. Bocşa, nr. 5), de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei autobiografice „Dissection”, de Madár Réka, ce poate fi vizionată până pe 17 mai. Curatori: Irina Ungureanu şi Edwin Hughes Scorretti.

* La Casa de Cultură „Friedrich Schiller”, până pe 9 mai este deschisă expoziţia de fotografie „Bucuria Florilor”, realizată de dr. Klaus Fabritius.

EVENIMENTE DE ZIUA INTERNAŢIONALĂ A CĂRŢII ŞI A DREPTURILOR DE AUTOR

* În cadrul celei de-a opta ediţii a PROGRAMULUI DE CARTE, ce promovează lectura şi susţinerea culturii scrise naţionale, de la ora 17.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88), are loc conferinţa „Lectura creativă. Cum îşi citesc marii actori rolurile, textele şi cărţile”, moderată de conf. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu participarea invitaţilor speciali Maia Morgenstern şi George Mihăiţă.

* Arcul de Triumf îşi deschide porţile devenind, de la ora 19:00 şi până la miezul nopţii, gazdă pentru cititori în cadrul evenimentului „Noaptea Cărţilor Deschise” pentru care sunt amenajate spaţii inedite de lectură, biblioteci cu cărţi pentru toate vârstele şi zone multimedia de informare culturală. De la ora 20:00, un spectacol de video mapping va transforma exteriorul Arcului de Triumf într-o bibliotecă virtuală.

* În această zi în care s-a născut şi a murit Shakespeare, editura Nemira lansează romanul „Viaţa secretă a lui William Shakespeare”, de Jude Morgan, de la ora 19:30, la Cafeneaua Cărtureşti Verona. Invitaţi: Alina Purcaru, Adriana Voicu (traducătoarea volumului), regizorul Victor Ioan Frunză şi actorul Codrin Boldea, care va citi din carte. Moderator: Dana Ionescu.

ALTE EVENIMENTE

* Volumul 23/2018 al revistei „Martor. Anuarul de antropologie al Muzeului Ţăranului Român” este lansat în sala Irina Nicolau (intrarea prin Clubul Ţăranului), începând cu ora 17:00. Participă coordonatorii acestui număr: Gruia Bădescu, Simina Bădică, Damiana Oţoiu.

* „Literatură, cultură şi societate românească în secolul XIX” este tema dezbaterii de astă seară din seria Idei în Agora, purtată de Mircea Anghelescu în dialog cu Sorin Antohi în mansarda Casei Filipescu-Cesianu (Cal. Victoriei, nr. 151), de la ora 18:00.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române reia astăzi, de la ora 18.00, seria Interviurilor din Mansarda MNLR (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), cu cel acordat de un actor care nu mai are nevoie de prezentare: Eugen Cristea.

* De la ora 18:30, la SwitchLab din Palatul Universul (Str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, Corp A), începe ediţia #3 a evenimentului „Întâlniri în atelier: despre practici artistice în arta contemporană”, ce are ca invitat pe Şerban Savu, iar ca gazdă pe Aurora Király. Şerban Savu este un pictor ce trăieşte şi lucrează la Cluj, fiind cunoscut în lume pentru scenele sale ce reprezintă situaţii care vorbesc despre rutină în viaţa de zi cu zi din România contemporană.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.