Ascultă Radio București FM Live

“Crima” de a face ceva în România

“Crima” de a face ceva în România

Articol de , 4 mai 2019, 08:22

„Măcar de ziua Libertății presei, jurnaliștii sau, mai degrabă cei ce se pretind așa, ar putea să aibă bunul simț ca, înainte de a deschide gura în fața publicului sau, înainte de a pune mâna pe tastatură, să facă un lucru elementar: să se documenteze!”

„Un post de televiziune “a decis să lovească în sistemele de avertizare folosite de noi la acest moment și anume Ro-Alert și aplicația DSU. După ce au atacat Ro-Alert, fără să aibă un motiv înafară de rea credință și interesele ascunse ale unor participanți și moderatori de emisiuni, acum s-au luat de aplicația DSU pe care încearcă să o discrediteze, fără să aiba vreo calificare în acest domeniu și fără măcar să înțeleagă despre ce vorbesc. Am văzut pe unii (…) cum aberează într-o emisiune, amestecand aplicația DSU cu Ro-Alert și cu alte chestiuni care nu au nici un început și nici un sfârșit”.

Așa își începea, după miezul nopții, postarea pe o rețea de socializare, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul MAI, Raed Arafat.

<A devenit o crimă dacă cineva face ceva în România.>

În capul lor orice acțiune trebuie să ascundă un interes meschin și, cum ei nu pot să se gândească decât în acest mod, oricine face ceva dezinteresat este un excroc.”(…)

Aplicația DSU este o aplicație gratuită pentru orice utilizator.

Mesajele trimise prin ea sunt gratuite.

Ea este complementară sistemului Ro-Alert care se folosește doar în situații extreme.

 Aplicația DSU are componente educative importante și multe informații despre modul în care putem face față diferitelor situații de urgență (cod galben/portocaliu).

Sistemul Ro-Alert la rândul sau este un sistem de alertare/avertizare rapidă care folosește o tehnologie specifică și care se folosește mai rar și doar pe arii restrânse unde pericolul este iminent sau existent.

Peste 700.000 persoane au descărcat aplicația DSU și acest lucru înseamnă că mulți o găsesc utilă. (…)

 Responsabilitatea mass-media față de populație este de a informa corect, și, mai ales, de a nu face rău!

Responsabilitatea discreditarii unor sisteme unice de avertizare și alertare a populației în situațiile de urgență trebuie să fie bine asumată de cei care în mod incoștient, sau în cunoștință de cauza fiind mânați de interese ascunse, reușesc să determine o parte din cetățeni să renunțe la aceste sisteme”, a scris pe pagina de socializare Arafat.

In urma fenomenelor din ultimele zile din România, fenomene meteo diverse (declanșarea codurilor galbene și portocalii de vreme severă, vânt, ploi), s-au vehiculat diverse întrebări și mai mult de atât, au fost și sunt în continuare (ca de obicei la noi!) voci care contestă funcționalitatea sistemului Ro-Alert.

Fenomenului meteo „tornadă” care a aparut în Județul Călărași a adus un val de întrebări, în ideea aflării unui răspuns la întrebarea “De ce nu a fost emis un avertisment de tornadă pe sistemul Ro-Alert?”.

Si inca un val de nemultumiri, din partea unora care, ca de obicei, se pricep la toate!

 Unii au început sa atace sistemul Ro-Alert neînțelegând faptul că acest sistem nu funcționează asemenea unui radar meteo. El nu este gândit astfel.

Tornada a provocat discutii urgente DSU-IGSU-ANM

Joi, la sediul Departamentului pentru Situatii de Urgenta a avut loc întâlnirea dintre dr. Raed Arafat, Secretat de Stat, Sef al DSU, cu directorul general al ANM, doamna Elena Mateescu,  și prim- adjunctul inspectorului general al IGSU, colonel Radu Cristian.

In urma intalnirii au urmat declaratii:

Raed Arafat

“Ro-alert este un sistem nou implementat. Există  foarte multe lucruri încă de perfectat legislativ. Există o ordonanță care este în curs de avizare care vine să faciliteze emiterea unor proceduri suplimentare, numai că noi nu am așteptat să fie emisă legislația. Funcționăm cu el și funcționăm pe baza unor protocoale și pe baza unei proceduri tranzitorii până apare această ordonanță care ne va permite să facem și mai multe în viitor.

Am stabilit cu colegii noștri de la ANM un număr de situații, precum vijeliile cu risc major de a se transforma într-un cod roșu,( care sunt de cod portocaliu dar se pot transformă în cod roșu) sau să aibă un impact major, căderi de grindină de dimensiuni mari și alte situații despre care sa ne informeze și noi putem trimite mesajul ro alert în zona respectivă.

Acest lucru se va face printr-o procedură care va fi realizată până în data de șase mai. Este o echipă care va lucra împreună (de la IGSU, de la ANM, de la DSU) și va realiza această procedură.

Pe lângă acest lucru, instalarea unui hot line, ceea ce înseamnă că va exista un telefon dedicat între dispeceratul de la Centrul Național de prognoza meteo și dispeceratul IGSU.

Acest lucru înseamnă că telefonul nu poate fi ocupat cu nimic altceva .

STS ne-a confirmat că poate fi instalat cel târziu în 24 de ore și acest lucru înseamnă că vom putea să stabilim de comun acord comunicarea de a transmite un mesaj foarte urgent între dispecerate pentru emiterea mesajului. Dacă va fi cazul.

Pe lângă acest lucru s-a discutat luarea în considerare a apelurilor 112 care vin din zone aflate sub cod dar în care apar fenomene imprevizibile și cineva anunță, să le luăm în considerare și aici, exact cum se întâmplă în Statele Unite.

Să declanșăm sistemul Ro Alert în zona respectivă.

Și asta înseamnă ca populația să înțeleagă că acest lucru nu e de joacă: dacă cineva sună și anunță un fenomen sau ceva foarte grav să știe că el declanșează cu acest lucru o alertă în zona respectivă.

Normal, acest lucru va fi analizat la dispeceratul care primește apelurile și poate să ia decizia de a declanșa sau nu sistemul la alerta, pe baza avertizării care vine pe 112 mai ales dacă aceasta se corelează și cu alte fenomene care sunt sub un cod dat deja de ANM.

Pe lângă acest lucru există clar o parte din legislație care a fost emisă înainte să apară Ro Alert.

Legislația din anii anteriori trebuie modificată și aici vorbim în relație și cu Ro Alert și cu aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență.

Vorbim de fenomene cu apariție instantanee.

Până acum am zis că Ro-Alert să fie folosit numai pentru codul roșu.

După această întâlnire am stabilit că anumite elemente de cod portocaliu vor intră în Ro Alert dacă de la meteo ni se anunță că acest fenomen este unul mai grav: de exemplu vijelii puternice care pot fi transformate în fenomene precum cel de zilele trecute.

Recapitulare pentru cei ce vor sa-si expuna parerea in spatiul public. Sa o faca macar, cat de cat, documentat!

Aplicația  DSU pentru telefoanele mobile a fost lansata pe  26 aprilie, 2016.

Ea are rolul de a pregăti populația să facă față situațiilor de urgență, prin accesul la informații, alerte și educație.

Aplicația “DSU” are patru componente:

Informare – în această secțiune, utilizatorii aplicației vor găsi cele mai noi știri din domeniul situațiilor de urgență, direct de la sursă.

Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciile de Ambulanță, SMURD și Salvamont vor putea oferi informații de interes utilizatorilor aplicației “DSU”.

De asemenea, în secțiunea News Feed a aplicației “DSU”, vor putea fi citite știri de ultimă oră din domeniul situațiilor de urgență sau care au legătură cu acest domeniu.

Alertare – este pentru prima dată când o aplicație va grupa într-un singur loc toate informațiile despre situațiile de urgență care apar pe teritoriul României. Alertele meteo, cele de inundații, drumuri blocate etc. se vor regăsi în această secțiune. Utilizatorii aplicației “DSU” vor primi push notifications de fiecare dată când apare o alertă în zona lor de interes.

Raportare – populația are acum ocazia să vină în sprijinul personalului din serviciile de urgență.

Oricine este martorul unei situații de urgență, fie că este vorba de inundații, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii și clipuri video către Departamentul pentru Situații de Urgență.

În felul acesta, acțiunea serviciilor de urgență poate fi îmbunătățită prin accesul încă din primele clipe la imagini de la fața locului. Raportarea nu reprezintă totuși un apel la 112 și vor fi folosite de personalul “DSU” pentru a veni în sprijinul echipelor de intervenție.

Învățare – să știi cum să faci față unei situații de urgență este esențial. De aceea, în această secțiune a aplicației “DSU”, utilizatorii au acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundații, incendii, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate dacă suntem puși în fața unei situații de urgență. Ca noutate, lecțiile vin și cu teste, unde pot fi verificate cunoștințele acumulate prin parcurgerea articolelor.

“Această aplicație este o premieră pentru România. A fost dezvoltată cu scopul de a pregăti populația să facă față unei situații de urgență, mai ales că în cazul în care apare un dezastru major, trebuie să știm cum să acționăm până la intervenția serviciilor profesioniste. Este esențială alertarea timpurie, o componentă importantă a aplicației “DSU”. Astfel, anumite gesturi, acțiuni pe care le găsim în lecțiile aplicației “DSU” sunt salvatoare de vieți. Prin modulul de raportare, populația poate veni în sprijinul serviciilor de urgență, prin trimiterea de imagini de la fața locului, chiar înainte ca forțele de intervenție să ajungă acolo”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Dezvoltarea aplicației “DSU” a fost sprijinită de Fundația pentru SMURD, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții persoanelor care locuiesc și muncesc în România, prin sprijinirea dezvoltării sistemului integrat medical și tehnic de urgență și prim ajutor.

Aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență NU anunță populația despre eventualitatea declanșării unui cutremur seismul fiind un fenomen imprevizibil.

Firma care a realizat aplicația DSU APP  este un startup românesc fondat în 2013 și este una dintre cele mai cunoscute pe scena antreprenorială de IT.

Fiind vorba despre o achiziție particulară a Fundației pentru SMURD, acest lucru nu a presupus o procedura de achizitii publice, precum licitația, Fundația realizând la momentul respectiv o prospectare a pieței de IT pentru a selecta operatorul.

Pentru DSU App, specialiștii din startup-ul respectiv:

– asigură îmbunătățirea continuă a platformei, atât aplicațiile mobile cât și sistemul de administrare al conținutului;

– asigură suport tehnic atât pentru utilizatorii aplicațiilor mobile, cât și pentru cei din instituțiile MAI;

– monitorizează continuu performanța sistemului;

– în colaborare cu firma care asigură hostingul serverului pe care rulează infrastructura de date, firma contribuie la securitatea sistemului;

– proiectează și dezvoltă funcționalități noi și monitorizează impactul acestora la utilizatori.

Fiind o aplicație care  poate fi utilizată atât pe computer, cât și pe telefonul mobil de pe un browser de Internet, în momentul în care este instalată, utilizatorul este informat de la inceput că trebuie să se logheze și să accepte termenii și condițiile de confidențialitate privind datele cu caracter personal și numai după ce acceptă acești termeni poate să se logheze furnizând elemente primare de identificare, specifice de altfel oricarei aplicatii disponibile în spațiul virtual.

Prin acceptarea termenilor și condițiilor, armonaizați cu legislația din domeniu, utilizatorul isi exprima acordul  pentru instalarea aplicației și folosirea acesteia în deplina securitate.

Așa  cum se precizează în secțiunea Politica de confidențialitate, procesul este realizat în deplină securitate și cu respectarea GDPR, precum și a actelor normative în vigoare.

Datele  pe care le furnizează utilizatorul la logare sunt o adresă de e-mail, eventual un nume pe care el le furnizeaa , cu mentiunea ca nu exista un filtru expres al operatorului pentru verificare suplimentara a acestor informatii.

Aplicația  DSU APP a fost pusă la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar gestionarea datelor care apar în aplicație este realizata exclusiv de personal avizat din cadrul DSU ȘI IGSU.

Costurile privind realizarea aplicației DSU provin din contribuțiile “2% din impozit” asigurate Fundației pentru SMURD, sume redirecționate din impozitele cetățenilor, astfel încât putem spune că aplicația DSU NU a consumat fonduri bugetare sau publice.

Nu exista „soft cu date personale la liber” atunci când facem referire la aplicația DSU.

 Complementar, RO-ALERT – pentru situaţiile extrem de grave!

Portalul www.ro-alert.ro dedicat informării populaţiei privind sistemul de avertizare-alarmare în situaţii de urgenţă a fost lansat pe 15 septembrie 2018 de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) din Ministerul Afacerilor Interne.

Portalul  informativ cuprinde secţiunile dedicate prezentării sistemului RO-ALERT, configurării telefonului, standardelor, întrebărilor frecvente şi modului de instalare a aplicaţiei DSU.

Şeful DSU a subliniat că sistemul RO-ALERT va fi folosit doar pentru situaţiile extrem de grave, precum fenomenele extreme.

Autoritatile nu intenţioneaza să foloseasca  sistemul foarte frecvent pentru că atunci se  diminueaza interesul populaţiei, pentru că sunetul pe care îl dă acest sistem nu se opreşte până nu se citeşte mesajul. Dacă telefonul este pe silenţios mesajul tot va veni cu sunet.

“Mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”, a subliniat Arafat.

Mesajele  de avertizare nu sunt de tip SMS.

Mesajele  nu vor avertiza şi iminenţa unui cutremur pentru a nu induce panica în rândul oamenilor.

Arafat a menţionat că sistemul de avertizare se poate dezactiva, însă a subliniat că nu este recomandabil.

RO-ALERT a costat aproximativ şase milioane de euro, iar sistemul este folosit şi în ţări precum Olanda, Letonia, SUA, Israel.

Directorul STS, Ionel Vasilca, a prezentat si el importanţa portalului ro-alert.

“Portalul deschide posibilitatea informării şi a găsirii unor informaţii de maximă utilitate pentru ceea ce înseamnă primirea semnalului de tip Cell Broadcast, dar nu se limitează doar la această informare pentru că are conexiuni către aplicaţia DSU”, a spus Vasilca, care a arătat că sunetul avertizării încetează doar la acţiunea utilizatorului.

Sistemul RO-ALERT este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, precum fenomene meteo extreme, inundaţii, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile. Nu cutremur!

 

Singurele agenţii autorizate, în prezent, să emită mesaje de avertizare sunt: DSU, IGSU şi inspectoratele pentru situaţii de urgenţă teritoriale judeţene şi Bucureşti-Ilfov.

Raed Arafat: RO-ALERT nu funcționează ca un sistem de alertare pre-cutremur

” În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanşării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarele de urgenţă)”, a precizat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

RO-ALERT pe toate telefoanele!

Desi initial  posesorii de telefoane tip iPhone nu puteau primi  mesajele de avertizare RO-ALERT,intre timp lucrurile s-au schimbat si primesc mesajele atunci când sunt emise, în cazul unor situații de urgență majore.

Pentru a recepționa mesajele RO-ALERT, este necesară actualizarea sistemului de operare iOS la versiunea 12.1.2. Capacitatea de a primi mesajele RO-ALERT variază în funcție de modelul telefonului mobil, anunta Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

Mesajele de avertizare RO-ALERT pot fi recepționate numai de modelele de telefoane iPhone ulterioare versiunii 5S inclusiv, conform informațiilor aflate la pagina https://support.apple.com/ro-ro/HT201222.

Pentru a se asigura de compatibilitatea telefonului privind recepționarea mesajelor de avertizare RO-ALERT, posesorii de telefoane mobile tip iPhone trebuie să verifice dacă funcția de primire a alertelor este activată în telefon.

De asemenea, informații legate de întreaga funcționalitate a sistemului RO-ALERT pot fi regăsite accesând portalul dedicat informării populației www.ro-alert.ro.

“Apple a solutionat aspectele tehnice astfel incat telefoane “IPhone” sa poata primi mesajele RO-ALERT in Romania. Astfel prin actualizarea software-ului telefonului la varianta IOS 12.1.2 se activeaza automat functia de receptie a mesajelor RO-Alert. Pentru a verifica daca functia este activata intrati in setari, alegeti “Notifications” si rulati pagina respectiva in jos unde trebuie sa apara “Government alerts” sau alerte guvernamentale”, spune seful DSU, Raed Arafat.

Toate cele trei categorii de alerte trebuie sa fie activate asa cum se vede in poza!

 

Ca o concluzie, pentru a scăpa de acestă umbră de incertitudine privind funcționalitatea sistemului Ro-Alert, DSU doreste să vă informeze, încă o dată, următoarele:

 

1-La nivelul fiecarui dispecerat ISU județean, precum și la nivelul IGSU și al DSU, există terminale de activare Ro-Alert;

2-Sistemul de alertare Ro-Alert este activat de oricare din aceste dispecerate, de către ofițerul de serviciu care alege zona în care populația trebuie să fie avertizată, în vederea înștiințării despre un fenomen sau situație periculoasă iminentă;

3-Pentru a activa sistemul Ro-Alert, trebuie în primul rând să aflăm despre faptul că situația respectivă urmează să aibă loc sau cel puțin faptul că fenomenul este în desfășurare;

4-DSU si IGSU NU SUNT CEI CARE INTERPRETEAZĂ DATELE METEO, acest lucru fiind realizat la nivelul ANM;

5-Dacă la orice moment suntem sesizați de ANM, sau de orice alta instituție, despre un fenomen ce pune viața oamenilor în pericol, fiind necesară alertarea populatiei într-o anumită zonă, atunci la nivelul dispeceratului județean sau al celui național se emite alerta prin Ro-Alert;

6- Sistemul funcționează dacă avem informația că se va intampla ceva sau eventual că se întâmplă ceva. Daca nu avem informatia, atunci nu avem motive să declansam sistemul;

Sistemul Ro-Alert nu este un sistem care depistezează singur fenomenele meteo sau alte situații periculoase, ci doar un sistem de alertare care se activează la nivelul unui dispecerat folosind o tehnologie care ne permite alegerea unei zone și emiterea mesajului care să ajungă concomitent și instantaneu la un numar cât mai mare de telefoane aflate în zona respectivă.

În momentul de față, site-ul oficial RO-ALERT oferă toate informațiile necesare pe care vă invităm să le accesați, doar la un “click” distanță. Secțiunea de “întrebări frecvente” vă poate ajuta să înțelegeți mai bine sistemul.

De asemenea vă recomandăm să descărcați gratuit aplicația DSU APP disponibilă în App Store sau Google Play, o aplicație care este conectată cu A.N.M și care oferă informații privind starea vremii, declanșării unui anumit cod pentru diverse fenomene meteo.

Totodată vizitați și platforma “Fii pregătit” de unde puteți descărca ghiduri extrem de utile pentru diverse situații.

 

Sursa foto: DSU

 

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 20:03

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară

Universitatea din Bucureşti este, conform ediţiei I a clasamentului Times Higher Education – Interdisciplinary Science Rankings 2025, prima...

Universitatea din Bucureşti – prima universitate din România în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică interdisciplinară
Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:57

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, un eveniment unic, care îmbină cultura, tradiţiile şi bucuria Crăciunului, va avea loc, în...

Târgul de Crăciun ‘Magia Basmelor’, pe esplanada Operei Naţionale Bucureşti
Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 19:30

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1

Peste 500 de copii au fost înscrişi de părinţi la cursuri de înot, după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1. Cele mai...

Sute de copii, înscrişi la cursurile de înot după prima zi de la deschiderea bazinelor Primăriei Sectorului 1
Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:54

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!

De mâine până duminică, 24 noiembrie, curtea interioara a Muzeului Naţional al Ţăranului Român adună la un loc meșteri, artizani,...

Ediția de toamnă a Târgului Piața Țărănească are loc în acest weekend!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 18:42

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!

𝐌𝐚̂𝐢𝐧𝐞 𝐬𝐞𝐚𝐫𝐚̆, 𝐥𝐚 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟖.𝟎𝟎, se aprind luminițele de sărbători și tot atunci, la...

Sectorul 4 imbraca haine de sarbatoare!
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:59

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO

Este sau nu necesar acest referendum, cum se vor soluționa pe viitor cererile de construire din București, dat fiind numărul redus al angajaților...

Dezbatere asupra Referendumului > invitați: Oana Preda și Emil Ivănescu | AUDIO
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:46

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume

Fumatul pe parcursul vieții poate sa duca, in medie, la scurtarea vieții unei persoane cu cel puțin 10 ani, potrivit Institutului Național de...

Fumatul, principala cauza prevenibila de deces in lume
Actualitate joi, 21 noiembrie 2024, 17:31

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman

Situatie fara precdent, la RAR. Un incident tehnic neprevăzut, apărut în camera serverelor și generat de sistemele de prevenire a incendiilor, a...

Activitate sistata, la Registrul Auto Roman