Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 9 mai
Articol de , 9 mai 2019, 16:36
CINEMA
* La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:
– de la ora 17:00, la cererea spectatorilor, comedia neagră „Monsieur Verdoux / Domnul Verdoux”, de şi cu Charles Chaplin, alături de care mai joacă: Mady Correll, Allison Roddan, Robert Lewis;
– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Oscar, comedia „Libeled Lady / Reputaţia domnişoarei Allenbur”, regizată în 1936 de Jack Conway, cu: Jean Harlow, William Powell, Myrna Loy, Spencer Tracy.
* Două drame rulează astăzi la Cinema Elvira Popescu în cadrul celei de-a 23-a ediţii a Festivalului Filmului Francez:
– de la ora 18;30, în competiţia tinerilor regizori, „Les Drapeaux de papier / Steaguri de hârtie” de Nathan Ambrosioni, cu Noémie Merlant şi Guillaume Gouix în rolul a doi fraţi, Charlie, care, deşi visează să devină artistă la 24 de ani, duce o viaţă fără excese întrucât la sfârşit de lună nu mai are niciun ban, şi dificilul ei frate, Vincent, ce revine după doisprezece ani de închisoare şi pe care ea trebuie să-l re-înveţe, la cei 30 ani ai lui, să trăiască într-o lume pe care nu o mai cunoaşte;
– de la ora 20:30, în Panorama filmelor anului 2018, „Amanda” de Mikhaël Hers, având în distribuţie pe Vincent Lacoste, Isaure Multrier şi Stacy Martin al cărei personaj principal este David, care, la cei 24 de ani ai săi duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, până când sora lui moare subit, iar el o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani cu care construieşte o relaţie solară, plină de tandreţe, în care fiecare dintre ei învaţă să devină mai bun pe măsura trecerii timpului.
* La Spaţiul Public European (Str. Vasile Lascăr, nr. 31), în cadrul programului JOIA de film, de la ora 19:00 rulează comedia dramatică „The Square / Pătratul” de Ruben Östlund, distinsă cu Palme d’Or şi încă un premiu tehnic la Cannes, ce are ca personaj principal pe Christian, un respectat curator al muzeului de artă contemporană din Palatul Regal, divorţat şi tată a 2 copii, care susţine cauzele considerate bune, dar nu se ridică totdeauna la înălţimea propriilor idealuri.
* Tot de la ora 19:00, în cadrul programului Joia la film, la Institutul Italian de Cultură (Aleea Alexandru, nr. 41) vă puteţi amuza la comedia „Gente di Roma” de Ettore Scola, cu: Valerio Mastandrea, Sabrina Impacciatore, Arnoldo Foà, Antonello Fassari, Stefania Sandrelli.
* Lansarea noii ediţii KineDok powered by One World Romania, are loc la Centrul Naţional al Dansului cu proiecţia, de la ora 19:30, a documentarului „O femeie captivă”, urmată de o discuţie cu însăşi regizoarea filmului, Bernadett Tuza-Ritter, care va vorbi despre felul în care a pătruns în lumea protagonistei ei şi despre cum procesul filmării a reuşit să schimbe chiar finalul acestei poveşti ce demască o situaţie greu imaginabilă: sclavia modernă în occident.
MUZICĂ
* Cu ocazia Zilei Europei, la Opera Naţională are loc, de la ora 18:30 un concert extraordinar dirijat de Iurie Florea, cu un concept regizoral de Alex Nagy. Pe lângă Orchestra şi Corul instituţiei, participă soliştii: Oana Andra, Simonida Luţescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiş, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait.
* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00, la Ateneul Român, primul concert al săptămânii, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, având în program: uvertura operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi; Concertul nr. 3, în Do, pentru pian şi orchestră de Serghei Prokofiev – solistă Eva Yulin Shen şi Simfonia nr. 2, în Do, de Robert Schumann.
* De astăzi până pe 18 mai se desfăşoară EUROPAfest, singurul festival din Europa ce reuneşte jazz, blues, pop şi muzică clasică. Bucureştiul şi Sibiul vor răsuna în acordurile a peste 300 de muzicieni din 31 de ţări care participă la concerte, concursuri, workshop-uri, jam sessions şi evenimente neconvenţionale. Sub sloganul „It’s all about live quality music!” în 2019 festivalul sărbătoreşte 26 de ani de muzică bună. Gala de deschidere are loc deseară, de la ora 19:00 la Teatrul Odeon – Sala Majestic şi vă propune concertul tematic „Spring on Jazz Notes”, susţinut de Dan Papirany Band – cu muzicieni care au venit tocmai din Australia, Israel şi Noua Zeelandă şi de Gabriele Agosta din Italia.
* La ArCuB – Hanul Gabroveni continuă seria de concerte de jazz din cadrul programului „Artist in Residence”, curatoriat de Cristian Soleanu, cu un recital susţinut, de la ora 20:00, de Petra Acker & The Band (Michael Acker, Albert Tajti şi Gabi Matei).
* În Control Club, în seria BT Live, ZMEI3 dă un concert în deschidere căruia, de la ora 21:00, cântă trupa iarba Fiarelor.
* Macanache & Siberia lansează albumul „Legea” în cadrul unui concert susţinut, de la ora 21:00, în Expirat Halele Carol.
* Sub genericul „Muzică, flori şi poezie”, trupa Direcţia 5 dă concert în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.
* „Perfume de Portugal” se intitulează concertul de muzică fado susţinut de Ambra, de la ora 22:00, în Spago Restaurant & Lounge (Str. Amiral Vasile Urseanu, nr 1 – lângă Observatorul Astronomic).
ALTE EVENIMENTE
* Astăzi şi mâine, între orele 18:00-21:30 se desfăşoară cea de-a doua ediţie a evenimentului „Zilele Europei la Casa Artelor „Dinu Lipatti” – Muzica Europei”. Pe lângă expoziţiile „Istoria Uniunii Europene”, „Dinu Lipatti, viaţa şi opera” şi „Familia Lipatti şi prietenii”, astăzi mai au loc în Salonul de Muzică:
– de la ora 18:00, o audiţie de înregistrări celebre cu Dinu Lipatti;
– de la ora 19:00, proiecţia filmelor „Europa: de la al Doilea Război Mondial la Uniunea Europeană de astăzi” realizat de Karine Hagen şi „Europa de-a lungul generaţiilor” produs de Consiliul European în anul 2015 cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei;
– de la ora 20:00, recitalul extraordinar „Călătorie prin muzica Europei” susţinut de Duo Kitharsis.
Bucureşti FM este partener media al evenimentului
* De la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi are loc o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia „Hărţi şi tratate ale Conferinţei de Pace de la Paris (1919 – 1920). Recunoaşterea internaţională a României Mari”. Prezentarea este susţinută de unul dintre curatorii acesteia, istoric dr. Silviu Anghel.
* În cadrul „Săptămânii Culturii Macedo-Române”, Emil Ţîrcomnicu susţine conferinţa „Periplu balcanic: Cercetări de teren în Republica Macedonia de Nord”, de la ora 18:30, la Palaţul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.
* La Muzeul Naţional de Artă al României, în Galeria de Artă Veche Românească, la ora 19:00 are loc lansarea cărţii „Monumente Medievale de pe Valea Târnavelor”, în prezenţa autorilor: Dragoş Gh. Năstăsoiu, Ferenc Mihály şi Lóránd Kiss. Participă: profesorii universitari şi istorici de artă Tereza Sinigalia şi Corina Popa.
* Tot de la ora 19:00, Librăria Cărtureşti – Carusel găzduieşte lansarea „Albumului Reginei – O Poveste cu Lipici”, ediţia a 2-a.
* În cadrul Salonului sticlei, la Galeria Orizont, Cafeneaua critică propune, de la ora 19:00, o discuţie despre ediţia actuală a acestui Salonul, a 31-a, aşezată sub titlul „Formă şi lumină” (16 aprilie-14 mai), şi despre arta sticlei şi a sticlarilor în general, pe fundalul şi mai larg al aşa-numitelor „arte decorative” – ceramică, metal, sticlă, textile.