Speranţa de viaţă are legătură directă cu emoțiile, susțin cercetătorii
Articol de bucurestifm, 10 mai 2019, 11:45
Oamenii de știință de la Universitatea Concordia din Canada au demonstrat că există o legătură strânsă între emotii şi speranța de viață, în urma unui studiu laborios. Ei au ajuns la concluzia că oamenii pot fi salvaţi de un stil de viaţă sănătos, de reducerea consumului de alcool şi tutun, precum și de efectuarea unor examinări clinice permanente.
Cercetătorii canadieni au efectuat acest studiu, monitorizând viețile a 200 de cetățeni vârstnici din Montreal, a căror vârstă a variat între 59 şi 93 de ani, ei au prelevat probe de sânge și au efectuat sondaje despre cât de des fac ei depresie. Concluziile studiului arată că persoanele vârstnice care se supără în mod frecvent suferă mai des de diverse procese inflamatorii și de boli cronice și, în medie, trăiesc mai puțin, potrivit unui articol publicat în revista „Psychology and Aging”.
Dar se mai presupune că emoțiile negative pot motiva persoanele care au atins vârsta a treia și îi obligă să aibă o viață mult mai activă, ceea ce îmbunătățește activitatea muşchilor și a inimii și le face să fie mai puțin predispuse la infarct miocardic și accident vascular cerebral. Se pare însă că activitatea se reduce considerabil atunci când oamenii ajung la 80-90 de ani. Ca urmare a acestui fapt, persoanele din această categorie de vârstă devin mult mai furioase, irascibile, fapt care atrage mult stres şi le afectează negativ sănătatea.
Oamenii de ştiinţă canadieni au mai descoperit că bolile cardiovasculare reprezintă cauza principală a spitalizării şi a deceselor premature.
Potrivit experților de la Universitatea Northwestern din Statele Unite, în SUA, milioane de oameni suferă de insuficiență cardiacă, cauzată de răspândirea obezității și a diabetului zaharat.