Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 mai
Articol de , 13 mai 2019, 14:44 / actualizat: 14 mai 2019, 15:24
CINEMA
* Festivalul Filmului Francez are astăzi în program trei drame, proiectate la Cinema Elvira Popescu astfel:
– de la ora 16:00, în Panorama filmelor anului 2018, „Amanda” de Mikhaël Hers, având în distribuţie pe Vincent Lacoste, Isaure Multrier şi Stacy Martin, iar ca personaj principal pe David, care, la cei 24 de ani ai săi duce o viaţă boemă în Parisul zilelor noastre, până când sora lui moare subit, iar el o ia în grijă pe Amanda, nepoata sa de 7 ani cu care construieşte o relaţie solară, plină de tandreţe, în care fiecare dintre ei învaţă să devină mai bun pe măsura trecerii timpului;
– de la ora 18:30, în competiţia tinerilor regizori, „Funan” de Denis Do, despre o tânără mamă cambodgiană separată de fiul ei de 4 ani în primele zile ale revoluţiei Khmeriilor Roşii, care, pentru a-şi găsi copilul, va deveni o femeie nouă, neînfricată şi hotărâtă, o supravieţuitoare ce îşi descoperă puteri nebănuite;
– de la ora 20:30, în secţiunea Săptămâna Cahiers du Cinéma, „Maldone”, realizată în 1928 de Jean Grémillon, cu Charles Dullin şi Genica Athanasiou, spune povestea de dragoste a unui tânăr bogat, de familie bună, care renunţă la tot şi pleacă în căutarea aventurii, însă se îndrăgosteşte de Zita, o ţigăncuşă, pe care o revede din întâmplare peste câţiva ani când dorul după ea se reaprinde, odată cu pornirea de a evada din viaţa sa confortabilă din acel moment; filmul este sursa de inspiraţie a cineconcertului susţinut de Karpov Not Kasparov.
* Cinemateca Docuart@Casa de Cultură a Studenţilor București, vă propune spre vizionare, de la ora 19:00, documentarul „Varză, cartofi şi alţi demoni”, o tragi-comedie a satului românesc, în care realizatorul ei, Şerban Georgescu, explorează agricultura practicată în satul Lunguleţu, unde, la finalul zilei, agricultorii au de ales între a vinde pe nimic sau a-şi îngropa recolta.
* La Centrul Ceh, actuala serie Documentary Mondays se încheie cu proiecţia, de la ora 20:00, a filmului „Palace for the People”, în care realizatorii Georgi Bogdanov şi Boris Missirkov prezintă poveştile celor mai faimoase şi reprezentative cinci clădiri socialiste: Palatul Naţional al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din Bucureşti, Palatul Serbiei din Belgrad şi Palatul Republicii din Berlin.
MUZICĂ
* Cea de-a IX-a ediţie a Turneului „Pianul Călător” se încheie cu recitalul susţinut de pianistul Horia Mihail, de la ora 19:00, la sala Teatrelli a Creart, ce propune o incursiune în clasicismul vienez, având în program: Sonata în si de Haydn, Sonata în Re de Mozart şi celebra Sonata Appassionata nr. 23 în fa de Beethoven.
* Tot de la ora 19:00, Fundaţia Calea Victoriei vă invită la Concertul de Gală „I love PUCCINI”, susţinut în Sala Mare a Teatrului Naţional I.L Caragiale, sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare, de Symphactory Orchestra şi doi solişti de operă excepţionali: soprana Irina Iordăchescu şi tenorul Florin Guzgă.
* Ana Coman lansează single-ul cu videoclip „Run” în cadrul unui concert pe care-l dă, de la ora 20:00, în Expirat Halele Carol.
* Ahmedou Ahmed Lowla cântă, de la ora 21:00, în Control Club.
CARTE ŞI LITERATURĂ
* Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” (Calea Victoriei, nr. 88) găzduieşte, de la ora 18:30, deschiderea celei de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) organizată de Primăria Municipiului Bucureşti şi Muzeul Naţional al Literaturii Române, ce se desfăşoară până Duminică 19 mai, în 16 spaţii culturale cunoscute din Capitală, prilejuind publicului iubitor de poezie întâlnirea cu mai bine de 100 de poeţi, nume importante ale literaturii contemporane, din peste 20 de ţări, de pe 4 continente. Deschiderea este urmată, de la ora 19:00, de lecturi publice de poezie susţinute de Marco Antonio Campos (Mexic), Daniel Bănulescu, Denisa Comănescu, Ioana Crăciunescu, Caius Dobrescu, Bogdan Ghiu, Nora Iuga, Angela Marinescu, Ioana Nicolaie, Ioan Es. Pop, Radu Vancu (România); moderator: Ioan Groşan; muzica: Cătălina Beta (voce) şi Albert Tajti (pian).
În programul primei zile a acestui Festival mai are loc, de la ora 18:30, în sala „Ion Băieşu” a Teatrului Dramaturgilor Români (Calea Griviţei, nr. 64-66), lansarea, în prezenţa autorului, a cărţii „Vi se pare cumva nedreaptă dispariţia dumneavoastră?”, de Matei Vişniec, urmată, de la ora 19:00, de o nouă reprezentaţie a piesei acestuia „Despre Tandreţe”, în montarea realizată de Felix Alexa cu: Şerban Pavlu, Catrinel Dumitrescu, Ada Galeş, Ştefan Iancu, Sandra Ducuţă.
Mai multe detalii despre cea de-a X-a ediţii a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), inclusiv întregul program, găsiţi aici.
* La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la sala „Horia Bernea”, de la ora 18:30 are loc lansarea audiobookului „Maria sa, Neagoe Basarab…“, lectură dramatizată a cărţii cu acelaşi nume scrisă la Mănăstirea Diaconeşti, despre care vorbeşte regizorul Nicolae Mărgineanu, actriţa Maria Ploae şi alţi membri ai echipei de realizatori. Lansarea cuprinde şi câteva cântări din Paraclisul Sfântului Voievod Neagoe Basarab în interpretarea grupului psaltic Kinonia, al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, precum şi proiecţia unui scurtmetraj ce rezumă ostenelilor pentru realizarea audiobookului.
* La Green Hours, de la ora 21:00 începe evenimentul lectură Valery Oişteanu, lansare a volumului „Dialoguri de la suprarealism la ZenDaDa: interviu colaj cu Doru Ionescu”. Invitaţi: Doru Ionescu şi Răzvan Ţupa.