Romania – intre INS si Eurostat
Articol de , 15 mai 2019, 14:44
Intre cifrele publicate de Institutul National de Statistica (INS) si rapoartele oficiului european de statistica, Eurostat, evolutia economiei romanesti in acest inceput de an poate fi interpretata in diverse feluri
Cum a evoluat Produsul Intern Brut
INS a anuntat astazi cresterea nesperata a Produsului Intern Brut: in primele 3 luni din acest an PIB-ul a crescut cu 1,3% fata de trimestrul IV din 2018, in termeni reali, iar fata de acelasi trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 5,0% pe serie bruta si cu 5,1% pe serie ajustata sezonier.
Aceasta in conditiile in care bugetul pe 2019 a fost elaborat mizand, oficial, pe un plus de 5,5%, dar foarte putini experti credeau ca se vor atinge +5%, mai ales in perioada de iarna.
In plus, cifra anuntata de INS si Eurostat este in contradictie mare cu previziunile Comisiei Europene, care estima ca PIB-ul nu va creste cu mai mult de 3,3% in 2019. Asta va oferi, probabil, un nou prilej Bucurestiului sa acuze institutiile europene de rea vointa, ca incearca sa proiecteze, in mod premeditat, in plan international, o imagine defavorabila a Romaniei.
Cu o crestere anuala de 5,1% Romania este pe locul 2 in UE, foarte aproape de Ungaria, care a avut o crestere de 5,2%, si sta mult mai bine decat Germania (+0.7), sau Franta (+1,1%), sta mai bine chiar si decat Cehia (+2,5%) sau Polonia (+4,6%).
Acestea fiinnd zise nu este deloc sigur ca tara noastra va continua sa ramana pe locul 2 in Europa, pentru ca Eurostat nu a primit inca datele de crestere economica din mai multe tari comunitare, in primul rand din Irlanda, care a fost anul trecut cea mai dinamica economie europeana.
Cum a evouat productia industriala
Eurostat publica procentele de crestere trimestriala a productiei industriale in cele 28 de tari comunitare: in martie 2019 fata de februarie 2019 si, respectiv, in martie 2019 fata de aceeasi luna din anul 2018.
In luna martie 2019, fata de februarie 2019 productia industriala in Romania a crescut cu 0,3%, iar fata de martie 2018 a crescut cu 1,5%.
Jumatatea plina a paharului, asa cum reiese din cifrele Eurostat este ca Romania sta mai bine decat multe tari in care productia industriala in luna martie chiar a scazut fata de luna anterioara: in Bulgaria cu 0,9%, in Cehia cu 0,1%, in Grecia cu 2,7%, in Suedia cu 2,3% etc.
In termeni de crestere anuala, Romania sta mult mai bine decat Olanda, care a avut o scadere de 1,9%, decat Portugalia (-7,9%) sau decat Germania (-2,5%).
Jumatatea goala a paharului, asa cum rezulta tot din cifrele Eurostat, spune ca in martie 2019 fata de luna februarie Romania a avut o crestere a productiei industirale de 0,3% in timp ce in Irlanda si Ungaria ritmul de crestere a fost triplu (+1%), in Slovacia a fost de 4 ori mai mare (+1,2%) iar in Lituania a fost de 11 ori mai mare (+3,5%).
Tot la jumatatea goala a paharului, cu o crestere de 1,5% in termeni anuali, adica martie 2019 fata de martie 2018, Romania se afla cam pe la mijlocul clasamentului UE. pentru ca, de exemplu, Polonia a avut o crestere de +8%, Ungaria +7,9%, iar Irlanda a avut o crestere anuala a productiei industriale de peste 22%.
Altfel spus, la productia industriala nu stam rau, dar suntem departe de cele mai performante state din UE.