O nouă generație de companii municipale?
Articol de Mircea Apostolescu, 16 mai 2019, 08:51
Reorganizarea holding-ului municipal
Ieri de dimineață, administratorul public al Municipiului București, domnul Sorin Chiriță, le trimitea consilierilor municipali, prin e-mail, un document numit „Propuneri privind reorganizarea holdingului municipal prin fuziunea prin absorbție a unor companii”.
Astfel, domnul Chiriță propune înființarea cu votul a două treimi dintre consilierii municipali a 11 companii municipale, în care să fuzioneze cele 22 de companii inițiale, care au fost înființate cu votul majorității simple a consilierilor.
Cine pe cine absoarbe
Ar urma să se înființeze, astfel, Compania Municipală Servicii Iluminat Public București SA care să absoarbă prin fuziune Compania Municipală Iluminat Public București SA.
O altă Companie Municipală propusă spre înființare este cea de Deratizare, Dezinsecție, Dezinfecție București SA, care va absorbi prin fuziune actuala Companie Municipală Eco Igienizare București SA.
Compania Municipală Consolidări Clădiri cu Risc Seismic București SA ar urma să fie înființată pentru a absorbi prin fuziune actuala Companie Municipală Consolidări București SA.
Actuala Companie Municipală Parking București SA ar urma să fie absorbită prin fuziune de către o nouă Companie Municipală Parking Servicii București SA.,
O nou înființată Companie Municipală Situații de Urgență București SA ar urma să absoarbă, prin fuziune, nu mai puțin de trei dintre actualele companii: Compania Municipală Protecție Civilă și Voluntariat București SA, Compania Municipală Pază și Securitate București SA și Compania Municipală Medicala București SA.
Actuala Companie Municipală Dezvoltare Durabilă București SA ar urma să fie absorbită de către o nou înființată Companie Municipală Proiecte Metropolitane București SA.
O altă nouă companie propusă spre înființare, ce ar urma să absoarbă trei dintre actualele companii, este Compania Municipală Siguranța Traficului București SA. Ea ar urma să absoarbă prin fuziune actualele companii municipale Managementul Traficului București SA, Managementul Transportului București SA și Tehnologia Informației București SA.
Actualele companii municipale Parcuri și Grădini București SA și Întreținerea Arborilor și Spațiului Vedre București SA ar urma să fuzioneze într-o nou înființată Companie Municipală Administrare Zone Verzi București SA.
O nouă Companie Municipală Publicitate, Sport și Evenimente București SA ar urma să absoarbă actualele companii municipale Publicitate și afișaj București SA, Turistica București SA, Sport pentru Toți București SA și Agrement București SA.
În comparație cu această mega-companie municipală, noua Companie Municipală Cimitire și Crematorii București SA ar urma să absoarbă doar actuala Companie Municipală Cimitire București SA.
Societatea nou propusă spre înființare Trustul de Clădiri Metropolitane București SA ar urma să absoarbă, prin fuziune, actualele companii municipale Imobiliara București SA și Străzi, Poduri și Pasaje București SA.
În context, trebuie amintit faptul că, la sesizarea consilierilor municipali USR, pe 22 noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București (CAB) a dat o sentință definitivă prin care înființarea actualelor companii municipale, cu votul majorității simple în locul celei de două treimi, a fost declarată ilegală.
Roxana Wring: O recunoaștere a eșecului. Se încearcă acoperirea unei ilegalități printr-o altă ilegalitate.
Liderul grupului de consilieri municipali al USR, Roxana Wring, a declarat pentru București FM, că acest grup își va menține părerea pe care a afirmat-o de doi ani și jumătate și nu va vota înființarea noilor companii municipale. În primul rând, pentru că, astfel, s-ar încălca decizia CAB din 22 noiembrie anul trecut, dar și pentru că aceste companii municipale ar distorsiona piața liberă. Pentru că aceste companii să fie înființate cu o majoritate de două treimi este necesar votul unora dintre consilierii municipali liberali, a spus ea.
„În primul rând, se încălca decizia instanței. Instanța a decis că aceste companii au fost înființate ilegal. Ele trebuie, mai întâi dizolvate, și, apoi, dacă este cazul, s-ar putea înființa altele. Doamna Gabriela Firea ar trebui să urmeze ceea ce instanța i-a impus, și anume dizolvarea companiilor existente. În afară de furnizarea agentului termic, unde o companie, înființată însă de la zero, nu preluând toate problemele legale ale Energeticii, ar fi logic să avem, pentru că atunci am avea un sistem integrat de furnizare a agentului termic, în afară de asta, restul companiilor noi avem o piață liberă. Deci, pe lângă faptul că aceste companii nu au fost înființate pe bază legală, ele distorsionează piața liberă. Doamna Firea spunea că ar presta la prețuri mai mici. Eu, din câte știu și din multe exemple, știu că multe dintre aceste companii au prețuri mai mari decât piața liberă”, a declarat Wring.
Șefa USR-iștilor din Consiliul General al Municipiului București (CGMB) mai susține că această propunere de reorganizare a holding-ului municipal ar fi, în fapt, o recunoaștere clară a eșecului, numai că s-ar încerca acoperirea unei ilegalități printr-o altă ilegalitate.
USR acționează în instanță pentru dizolvarea fiecăreia dintre cele 22 de companii municipale actuale, pe care Roxana Wring le compară cu niște „zombi”, pentru că au fost declarate ilegale de către instanță, nu pot fi finanțate legal, nu ar trebui să funcționeze, dar au angajat oameni și au costuri fixe.
Cătălin Deaconescu: Nu văd de ce ne-am schimbă părerea.
La rândul său, consilierul municipal Cătălin Deaconescu a declarat, pentru București FM, că a primit propunerea privind reorganizarea holding-ului municipal. El spune că în cadrul grupului liberal din CGMB nu ar fi avut loc, încă, o discuție hotărâtoare pe această temă.
Însă, dacă liberalii s-au opus, acum doi ani, înființării companiilor deoarece cred în resursele economiei de piață și nu în companii de stat sau publice, Deaconescu nu vede de ce ei și-ar schimbă poziția. El crede că grupul liberal nu va susține un asemenea demers.
„Nu văd cum, din două sau mai multe companii declarate ilegale, prin fuziune, putem înființa una legală. La unele dintre ele nici măcar nu este vorba despre fuziunea mai multor companii, ci doar despre o schimbare de denumire, prima apariție a unui cuvânt în denumirea unei companii, care preia, practic, vechea companie nelegală. Și vă dau cazurile renala Compania Municipală Cimitire și de la Compania Municipală Iluminat Public, unde se schimbă un singur cuvânt în denumire și avem o companie nouă, curată, cu care să mergem mai departe”, a declarat Deaconescu.
El mai spune că nu ar exista oportunitatea menținerii companiilor municipale, deoarece, așa cum arată datele publice, ar fi produs doar pierderi. La nivelul primului semestru al anului trecut, jumătate dintre companii aveau peste 20 de milioane de lei pierderi, iar la finele lui 2018 pierderile celor 22 de companii se ridicau la peste 50 de milioane. Deci eficiența cheltuirii banului public prin aceste companii nu este deloc probată, susține consilierul municipal.
Cătălin Deaconescu a mai spus că miza acestei reorganizări a holding-ului municipal ar consta, pe de o parte în dorința Executivului Primărie Capitalei de a ieși basma curată din criză companiilor municipale declarate ilegale de către instanță. Pe de altă parte, ar fi vorba despre presiunea directorilor de companii pentru a scăpa, prin hotărârea CGMB, de responsabilitatea funcționării ilegale a companiilor în ultimele șase luni, după hotărârea CAB din 22 noiembrie anul trecut.