Primele efecte ale legii taximetriei
Articol de Andra Radu, 17 mai 2019, 09:32
Apar primele efecte după ce a intrat în vigoare noua lege a taximetriei. Ieri, patru șoferi, care efectuau transport public de persoane fără să aibă autorizație, au fost amendați, în București.
Polițiștii au dispus și suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului timp de 6 luni, prin reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor cu numere.
În lipsa unei legi care să reglementeze funcționarea platformelor de ride-sharing, cel puțin în Capitală, mulți șoferi ai UBER și Bolt nu au mai ieșit pe traseu.
Cei care au făcut asta, totuși, au profitat de creșterea tarifului pentru cursele făcute.
Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, afirmă că platformele nu au fost interzise de autorități, iar în perioada următoare, Guvernul va veni cu o ordonanță care să reglementeze funcționarea acestora.
”Noi de o lună de zile lucrăm la proiectul de ordonanță. Reprezentanții Uber, Clever, Bolt au venit la minister, am avut o discuție cu ei, au venit cu anumite sugestii și, în acest sens, am stabilit că săptămâna viitoare vom avea o altă întâlnire pentru a finaliza și pentru a integra aceste observații. Deci se lucrează și reglementăm și acest domeniu. Noi am dat o ordonanță, Ordonanța 21, care vine să combată pirateria. Eu, din câte știu, piraterie înseamnă când transporți persoane și nu declari acele sume pe care le încasezi. Aia este piraterie. Asta, într-adevăr, trebuie combătută, dar eu știu că la Uber, când faci o comandă, se face plata online, se eliberează o dovadă că ai făcut plată, deci ei nu sunt pirați”, a declarat Răzvan Cuc.
Ministrul Transporturilor îi sfătuiește pe șoferii de la cele trei platforme care au luat amenzi să le conteste în justiție, dacă ei consideră că li s-a făcut o nedreptate.
Noile prevederi stabilesc că șoferii, care fac transport de persoane fără o licență de taximetrie, pot fi sancționați chiar de prima dată, riscând amenzi de peste 25 de mii de lei.