Manifestări religioase de Sfinții Împărați Constantin și Elena
Articol de Stefania Grigore, 21 mai 2019, 09:07
În calendarul ortodox, astăzi sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena, ocrotitorii spirituali ai Catedralei Patriarhale din București.
Moaştele Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi ale Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului, vor fi aşezate spre cinstire credincioşilor în „Baldachinul Sfinţilor” din apropierea catedralei.
Anul acesta s-au împlinit 361 ani de la sfinţirea Bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bucureşti, ctitoria domnitorului Constantin Şerban Basarab, actuala Catedrală Patriarhală.
Constantin este primul împărat creștin trecut în rândul sfinților. A condus Imperiul Roman între anii 306 și 337 și a schimbat radical politica imperială față de creștini.
În anul 312 a avut o viziune, consemnată în biografia sa: înainte de a porni la luptă împotriva rivalului său Maxențiu, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, iar în jurul ei scris „Cu acest semn vei învinge”.
Viziunea s-a împlinit.
Constantin și-a învins dușmanul și a început să se apropie de creștinism.
În anul 313 a promulgat un decret prin care le-a acordat creștinilor libertatea de manifestare a credinței, după 250 de ani de persecuții.
Mama lui Constantin, Sfânta Elena, s-a remarcat în istoria creștină prin găsirea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și prin construirea mai multor biserici.
Aproape 2 milioane de români își aniversează astăzi onomastica.