Nesimțitul și absurdul nostru cotidian
Articol de Mircea Apostolescu, 28 mai 2019, 14:45
Câți dintre dumneavoastră ați avut, oare, măcar odată senzația că trăiți într-o piesă de teatru absurd, în viața cotidiană ?
Atunci când notarul vă cere un certificat de urbanism pentru intabulare și primăria refuză să vi-l dea.
Atunci când trotuarul este complet ocupat de mașini și trebuie să mergeți pe carosabil.
Atunci când pute a ouă clocite de nu poți deschide fereastra, dar toate autoritățile însărcinate cu protecția mediului îți spun că groapa de gunoi de unde vine duhoarea se conformează perfect normelor de mediu.
Când unii care țipă că le pute de la groapa de gunoi încep să-l înjure pe singurul om care se luptă să pună capăt poluării.
Iată un alt exemplu: pe Calea Victoriei, la intersecția cu Ion Câmpineanu, un nesimțit își parchează mașina pe trecerea de pietoni. La sesizarea cetățenilor, Poliția Rutieră chiar vine la locul faptei.
Nesimțitul vede agenții de poliție și nu vine la mașină. Stă pe undeva, bea o cafea, mănâncă un sandviș.
Ce fac polițiștii? Ei bine, un agent de la Rutieră stă cuminte și păzește mașina nesimțitului, în speranța că șoferul va apărea, la un moment dat, și îl va putea amenda.
Asta pentru că nimeni nu dorește să schimbe legea, astfel încât polițistul să poată sancționa mașina și pe proprietarul acesteia. Pentru că autoritățile locale nu doresc, dintr-un populism ieftin, să ridice mașinile parcate neregulamentar, că să nu-i supere pe șoferii contravenienți.