Campanie de conștientizare despre screloza multipla
Articol de Stefania Grigore, 31 mai 2019, 13:47
Campania de conştientizare privind provocările cu care se confruntă persoanele cu scleroză multiplă a fost lansată vineri de Societatea Română de Neurologie şi asociaţiile de pacienţi din domeniul afecţiunilor neurologice.
În cadrul evenimentului doritorii vor putea vedea şi simţi cum lucrurile aparent simple devin complicate, aşa cum simt pacienţii cu scleroză multiplă.
Pentru ca dificultăţile cu care se confruntă o persoană cu scleroză multiplă să poată fi înţelese sunt folosite elemente de decor şi aplicaţii digitale special create, un spaţiu multisenzorial care simulează aceste simptome pentru toţi vizitatorii.
Cei care vor să înţeleagă mai bine cum se manifestă această boală vor putea experimenta podele care par că se mişcă, meniu (cu efect de blur), ceşti şi scaune dificil de manevrat şi linguriţe incomode. Pot fi testaţi ochelari şi o mănuşă tactilă (VR Haptic Glove) care le permite utilizatorilor să vadă şi să simtă simptomele sclerozei multiple, atunci când e conectată la o aplicaţie de realitate virtuală.
De asemenea, simptomele bolii au fost transpuse şi în artă, prin intermediul unei picturi murale de 120 mp, realizată special pentru acest eveniment de către artistul stradal Saddo (Raul Oprea).
Evenimentul are loc în perioada 31 mai – 2 iunie, între orele 10.00 – 20.00, la Beans & Dots din Bucureşti.
Scleroza multiplă este principala cauză de dizabilitate a adulţilor tineri la nivel mondial. Boala este diagnosticată la tineri, cu vârsta între 20 şi 40 de ani, iar cele mai frecvente simptome sunt: tulburările vizuale, oboseala extremă, slăbiciunea musculară, durerea, amorţeala picioarelor şi mâinilor, tulburările motorii şi dificultăţile în vorbire, toate acestea ducând în final la dizabilitate fizică permanentă.
În România, scleroza multiplă afectează peste 7.500 de persoane, din care 70% sunt femei.
În fiecare an sunt diagnosticate 965 de cazuri noi, în timp ce 74 de pacienţi pierd lupta cu boala. Un pacient cu scleroză multiplă trăieşte, în medie, cu 10 ani mai puţin decât o persoană sănătoasă.