Papa la București – o dată la 20 de ani
Articol de , 31 mai 2019, 04:19 / actualizat: 31 mai 2019, 6:25
De vizita Sfintei Fecioare Maria la vara ei Elisabeta
Este semnificativ faptul că vizita Papei Francisc în România începe în ziua de 31 mai, ultima din luna dedicată de romano-catolici Sfintei Fecioare Maria.
În această zi în calendarul Bisericii Romano-Catolice este comemorată vizita Maicii Domnului la vara ei Elisabeta, vizită ce transmite bucuria de a crede. Iar Sfântul Evanghelist Luca ne arată care este originea acelei bucurii speciale: Duhul. Pentru credincioșii catolici, întâlnirea cu Sanctitatea Sa va fi marea sărbătoare. Și nu atât întâlnirile Suveranului Pontif cu autoritățile de stat, diplomatice sau bisericești, cât cea cu enoriașii bisericilor din București, de exemplu, care-și doresc ca măcar umbra Sfântului lor Părinte se treacă peste ei, precum primii creștini sperau ca să treacă peste bolnavii și neputincioșii lor umbra tămăduitoare a Sfântului Apostol Petru, al cărui urmaș este socotit Papa.
Bineînțeles că mult așteptată este și celebrarea Sfintei Liturghii ce va începe, de la ora 18:10 în Catedrala Sf. Iosif și va cuprinde și cuvântul de învățătură rostit de Sanctitatea Sa, pe care București FM îl va transmite în direct, în jurul orei 18:30.
Al doilea Papă la București
Vizita Papei Francisc în România ce începe azi, are loc la 20 de ani după cea istorică a celui care este astăzi Sf. Ioan Paul al II-lea, prima a unui Suveran Pontif într-un stat majoritar ortodox după marea schismă din 1054.
Considerat ca fiind cel care a contribuit în mod esențial la căderea comunismului, regim ateu ale cărui constrângeri le-a trăit ca polonez, Ioan Paul al II-lea a militat și pentru unitatea spirituală a Europei creștine, care trebuie să respire cu cei doi plămâni ai săi: oriental și occidental.
Vizita sa în București a urmărit și acest scop, având un pronunțat caracter ecumenic și ducând la manifestarea dorinței de apropiere dintre catolicism și ortodoxie, lipsa de comuniune dintre acestea fiind resimțită dureros de cei care au participat la Sfintele Liturghii din Parcul Izvor și Piața Unirii.
Dacă în 1999, credincioșii catolici, atât cei de rit occidental cât și cei de rit bizantin, au venit în Capitală pentru a se întâlni cu Sfântul Părinte, Papa Francisc se deplasează el, ca un pelerin așa cum s-a declarat, să întâlnească pe enoriașii săi – romano-catolici, români și maghiari, sau români de rit bizantin – ceea ce conferă vizitei sale mai mult un caracter pastoral, chiar dacă se desfășoară sub genericul „Să mergem împreună!”.
Actualul Suveran Pontif se întâlnește mai curând cu conducerea Bisericii Ortodoxe Române, decât cu credincioșii acesteia, iar întâlnirea respectivă „nu cuprinde oficierea unui serviciu liturgic comun, ci momente muzicale distincte şi consecutive”, cum se precizează într-un comunicat primit de la biroul de presă al Patriarhiei Române, fiind centrat pe rostirea, de la ora 17:00, în Catedrala Mântuirii Neamului, a rugăciunii „Tatăl nostru”, în limba latină și în limba română.
Francisc, primul Papă din America
Suveranul Pontif Francisc este primul Papă care provine din America, mai exact din Argentina, unde cea mai înaltă poziție ocupată, din 1998, a fost aceea de Arhiepiscop de Buenos Aires. Însă rădăcinile sale sunt italiene, fiind fiul unor emigranți din regiunea Piemonte din Italia.
Este o personalitate cunoscută pe întregul continent sud-american, fiind foarte iubit acolo întrucât e un păstor simplu și a străbătut dieceza sa în lung și în lat, călătorind chiar și cu metroul și autobuzele.
„Oamenii mei sunt săraci, iar eu sunt unul de-al lor”, a spus odată Papa Francisc, pe când era Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio, pentru a explica de ce a ales să locuiască într-un apartament și să-și pregătească singur cina. Preoților săi le-a vorbit mereu de milostivire, curaj în apostolat și uși deschise pentru toți, considerând că cel mai rău lucrul ce ar putea să se întâmple în Biserică, este „să te pui în centru pe tine însuți”. Iar când vorbește despre dreptatea socială, îi invită pe credincioși să redescopere cele zece porunci din Vechiul Testament și Fericirile rostite de Mântuitorul Cristos. „Grija pentru vecinul nostru, pentru cei săraci, care suferă în trup și în suflet, pentru cei care au nevoie. Aceasta este piatra de încercare” afirmă Sfântul Părinte.
Proiectul Papei Francis este simplu: dacă îl urmezi pe Cristos, înțelegi că „a călca în picioare demnitatea unei persoane este un păcat grav”. „Este clară incoerența celui care luptă împotriva traficului de animale în pericol de dispariție, dar rămâne complet indiferent față de traficul de persoane, nu-l interesează săracii sau este decis să distrugă o altă ființă umană care nu-i este plăcută.”
Papa Francisc, tinerii și familia
Urmărind viața și activitatea Papei Francisc, se poate constata nu numai grija sa față de săraci, ci și cea față de tineri ori față de familie. De aceea în programul vizitei sale în România mâine, de la ora 17.25, are loc o întâlnire cu tinerii și familiile pe platforma din fața Palatului Culturii din Iași.
Sfântul Părinte îi numește pe tineri „viitorul și speranța lumii” și îi cheamă la o revoluție „a duioșiei”, pentru ca, alături de vârstnici – două categorii „marginalizate” de societatea actuală – să ajute împreună la transformarea acestei lumi. Suveranul Pontif consideră că această revoluție poate avea loc doar pornind de la Cristos, izvorul și culmea vieții creștine. De aceea, îi îndeamnă adesea pe oameni, mai ales pe tineri, să pună în centrul vieții personale pe Cristos, care este prezent în Euharistie, în spovadă – sacramentul iertării și al vindecării, așa cum este prezent în umanitatea atâtor tineri care „te îmbogățesc cu prietenia lor, te vor încuraja prin mărturia lor de credință, te vor învăța limbajul iubirii, al bunătății, al slujirii”.
Papa Francisc le spune tinerilor: „Libertatea e darul de a putea alege binele. E liber cel care caută ce-i place lui Dumnezeu, chiar dacă e obositor. Numai cu alegeri curajoase și puternice se realizează visele mărețe, cele pentru care merită să-ți trăiești viața. Nu vă mulțumiți cu o viață superficială…”
Sfaturile Sfântului Părinte pentru familii, provenite din îndelungata sa experiență de preot și episcop, sunt formulate într-un limbaj simplu și accesibil și țin cont de realitățile familiei în societatea modernă.El îndeamnă să fie folosite cât mai des cuvintele: te rog, mulțumesc, îmi pare rău. Alte sfaturi sunt: Visați în familie! Faceți-vă timp pentru joacă! Acceptați-vă imperfecțiunile! Fiți răbdători! Luați aminte la bunicii voștri! Dați un răspuns despre speranța care este în voi!
Francisc, primul Papă iezuit
Suveranul Pontif Francisc nu este doar primul Papă care provine din America, ci și primul
iezuit, adică un călugăr din ordinul religios catolic Societatea lui Isus (în latină, Societas Jesu), întemeiat de Sfântul Ignațiu de Loyola, în anul 1540. Pe lângă cele trei voturi (promisiuni) călugărești obișnuite (ascultare, castitate și sărăcie de bună voie), iezuiții au introdus un al patrulea vot, anume cel de supunere necondiționată față de papă. Călugării acestui ordin au întemeiat instituții renumite de învățământ, pe care le-au deschis tuturor categoriilor sociale. S-au făcut remarcați și pe tărâm misionar, răspândind creștinismul în Asia (Japonia, China, Vietnam, Laos, India) și în America de Sud (Paraguay, Argentina, Brazilia).
În Europa Răsăriteană, iezuiții au jucat un rol important în impunerea Uniației, în urma căreia a apărut și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică. Alături de Biserica Romano-Catolică, dar și cea Ortodoxă, aceasta a avut de suferit în timpul regimului comunist, fiind practic desființată. Șapte episcopi români greco-catolici au fost uciși atunci din ură față de credință. Cauza beatificării lor a fost deschisă în 1994. După 25 de ani, Suveranul Pontif a autorizat promulgarea Decretului privind martiriul episcopilor Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frențiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, care vor fi beatificați de către Papa Francisc Duminică 2 iunie, în cadrul Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii de pe Câmpia Libertății de la Blaj.
Tot Papa Francisc a semnat alte 2 decrete privind martirii Monseniorul Vladimir Ghika, beatificat în 2013 și episcopul Anton Durcovici, beatificat în 2014; precum și pe cel cu privire la virtuțile eroice ale tinerei laice Veronica Antal, beatificată anul trecut.