Exclusiv București FM: Transportul pacientului de la Suceava, cu elicopterul SMURD, a fost justificat
Articol de , 5 iunie 2019, 20:14 / actualizat: 5 iunie 2019, 23:36
Surse din cadrul Institutului Național Matei Bals (INMB) au declarat în exclusivitate pentru București FM că pacientul a fost diagnosticat cu endocardită.
Acesta a rămas și se află în continuare internat la INMB, pentru tratament și monitorizare.
(Presă locală a scris în urmă cu câteva zile că senatorul Virginel Iordache a fost transportat la București de la Suceava, acuzând dureri de cap, amețeală, febra și probleme intestinale. Pacientul a fost consultat şi i s-a spus că nu este nimic grav.)
Ce nu știu jurnaliștii și comentatorii ocazionali dar medicii ar trebui să știe înainte de a se exprimă pro sau contra în spațiul public?
Endocardita este o boală infecțioasă mai puțin frecventă, cauzată, în majoritatea cazurilor, de bacterii provenite din alte părți ale organismului .
Aceste microorganisme pătrund în fluxul sanguin și se atașează la nivelul unor arii lezate, de cele mai multe ori, ale endocardului parietal, ale valvelor cardiace, aparatului subvalvular sau ale unui vas de sânge, cu formare de leziuni vegetante şi ulcerativ-necrotice.
Mai este numită și endocardită infecțioasă (EI)
Netratată, endocardita poate cauza leziuni sau distrugeri la nivelul valvelor cardiace, conducând la insuficiență valvulară severă, ceea ce poate determina insuficiență cardiacă congestivă greu de rezolvat și abcese miocardice, complicații ce pot fi, în general, fatale. Deci deces.
Endocardita infecțioasă, deși este o boală relativ rară, se situează printre primele infecții amenințătoare de viață, după septicemie, pneumonie și abcesul intraabdominal.
În ciuda măsurilor de îmbunătățire a managementului acestei boli care implica o echipa mixta formata din infectionist, microbiolog, cardiolog si chirurg cardiovascular, supraveghere, diagnostic, tratament și prevenire), EI rămâne asociată cu o mortalitate ridicată și complicații severe.
Endocardita infecțioasă este cauzată de microbii care intră în fluxul sanguin, ajung la nivelul inimii și se atașează la nivelul valvelor cardiace anormale sau al țesutului cardiac deteriorat. Cele mai multe cazuri de endocardită sunt determinate de bacterii, iar într-un procent mai mic sunt responsabili fungii și alte microorganisme.
Semnele și simptomele EI:
Simptomele inițiale ale EI pot fi similare cu ale unei răceli (febră ≥38oC și frisoane, transpirații nocturne), urmate de alte semne și simptome, precum alterarea stării generale, cu cefalee, mialgii, artralgii, dorsalgii joase, astenie, inapetenţă, scădere ponderală, dificultăți în respirație, tuse persistentă, sufluri cardiac, paloare, hematuria, edeme la nivelul membrelor și abdomenului, etc.
Fără tratament adecvat si in absenta unui diagnostic precoce, duce la deces.
De aceea este foarte important de luat în consideraţie factorii de risc menționați anterior pentru a diagnostica corect și cât mai repede această boală invalidantă sau chiar letală.
Diagnosticul endocarditei se realizează pe baza manifestărilor clinice, a investigațiilor de laborator, a tehnicilor imagistice și a investigațiilor microbiologice.
În cazul transportului cu ambulanța pe distanțe foarte lungi apare riscul de rupere a vegetației, respectiv embolie și crește riscul de deces!
In ceea ce priveste transportul aeromedical, reprezentantii DSU au declarat pentru Bucuresti FM: “ în conformitate cu legislația privind Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență, solicitările de transfer pe cale aeriană din județul Suceava sunt transmise către dispeceratul UPU-SMURD din cadrul Centrului Municipal Integrat pentru Situații de Urgență, iar persoana căreia îi revine întreaga responsabilitate de a informa cu privire la starea pacientului, pentru justificarea transferului aerian, este medicul care face solicitarea.
Medicul din dispecerat stabilește daca un caz poate fi transferat pe cale aeriană, după informarea prealabilă medicului șef UPU-SMURD, iar întreg dosarul cazului este transmis către Punctul de Operare Aeromedicală care poate efectua misiunea”, mai precizează DSU.