Ultra Violet sau Orașul Luminilor povestit prin ochii femeilor
Articol de cristina.toma, 8 iunie 2019, 09:36 / actualizat: 8 iunie 2019, 16:58
O carte pe care nu ar trebui să o lăsati necitită în această vară este ”Ultra Violet” scrisă de Marcel Manea si apărută la editura Tracus Arte.
Dacă în ”Bărbați pe tocuri” autorul încerca o ironizare a tuturor clișeelor despre cupluri pe care ni le servescc cu lejeritate mai toate filmele si poveștile romantic-comerciale în „Ultra violet” găsim o explorare a Parisului, a orasului – luminilor cu ajutorul femeilor mai mult sau mai putin celebre prin intermediul a 20 de povestiri si unui eseu care tine loc de concluzie.
Toate cele 20 de povestiri doresc să ne înfățișeze câte un colț din Paris. Dar asa cum mărturisea si autorul intr-un interviu ”fiecare coltisor, stradă, clădire, cafenea …” toate au fost fotografiate, filmate, descrise în opere de tot felul de la beletristică la ghiduri turistice și chiar eseuri filosofie. Asa că Marcel Manea găsește un mijloc pe cât de nou pe atât de inedit: el va vorbi despre ce înseamnă Parisul prin ochii femeilor. Personajele sale sunt unele persoane care au fost cât se poate de reale precum Frieda Kalo și Josephine Baker sau sugerate ca Audrey Hepburn, Melody Nelson iar altele – doar personaje ale unor povesti care au făcut carieră nu doar în literatură ci și in lumea filmului si a muzicii.
Si fiecare dintre aceste doamne sunt elegante, furioase, frustrate fericite, enigmatice ….dar în cazul fiecăreia dintre ele, indiferent de cum arată ori ce își dorește mai rămâne ceva nespus, ceva pe care autorul îl caută, îl bănuiește dar nu îl găsește pentru că aceste femei interesante iar unele chiar gata să dăruiască afectiune, visare, o inimă năvalnică sau o clipă de melancolie ascund ceva anume, o poveste sau un secret.
Răspunsul îl găsim abia în ultimul capitol al cărții ce a dorit să răsfoiască Parisul, ”Despre bucuriile simple”, capitol ce pare a fi mai degrabă un eseu despre eternul feminin, căutarea iubirii si curajul de a te bucura de viață.
Se pot spune multe despre cartea lui Marcel Manea dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce si ultima pagină.