Un București secret, discret și spectaculos… unde fiecare piatră are o poveste
Articol de cristina.toma, 10 iunie 2019, 08:43
Un București secret, discret și spectaculos am avut ocazia să văd în turul Heritage Instameet #CronicariDigitali organizat de Institutul Național al Patrimoniului în cadrul celei mai mari campanii de promovare a patrimoniului cultural din România.
O astfel de campanie o văd binevenită mai ales pentru generația tinerilor numiti milenialii, adică a celor născuți după anul 2000 și aterizați într-o epocă a dezvoltării tehnologiei și gaget-urilor de tot felul și pe care adesea mulți s-au obișnuit să îi critice pentru că ”stau doar cu ochii în telefoane iar lumea lor este doar cea a rețelelor de socializare”. Însă tocmai asta este un punct forte si poate fi chiar locul de întâlnire a tradiției cu modernitatea și a aducerii la suprafață a istoriei și poveștilor senzaționale și reale care o alcătuiesc. Trecem adesea pe langă clădiri pe care ne-am obisnuit să le vedem în același loc sau chiar le luăm drept puncte de reper dar despre care în realitate nu știm nimic.
Cine mai știe azi de ce Ateneul Român are acea formă rotundă si de de ce în locul de unde astăzi ascultăm armoniile muzicii clasice acum câteva secole se auzea ropot de copite și nechezat de cai? Or care este povestea Palatului Băncii Nationale și ce comori mai ascunde acesta în afară de bani și lingouri de aur? Sau povestea despre artă și iubire dintre Frederick Ștorck și Cecilia Cruțescu și care este muzeul care continuă astăzi să o depene cu răbdare și generozitate pentru oricine are rabdare să o audă și mai ales să o vadă?
Povestile sunt multe, frumoase și spectaculoase dar trebuie cineva să le spună. Aceasta încearcă să facă și Cronicarii Digitali care cu ajutorul unor ghizi voluntari, pasionați și dornici să vă arate comorori arhitecturale pe care nu le bănuiați vă poată prin locuri cunoscute poate de unii, arătându-vă fețele lor necunoscut.