Ministerul Sănătății tratează pacienții neasigurati! Pe banii cui?!
Articol de , 11 iunie 2019, 17:53
“O femeie de 41 de ani a fost rănită, vineri, în urma unei deflagraţii care a avut loc în apartamentul său din municipiul Timişoara, din cauza unor scurgeri de gaze, victima fiind transportată la spital cu arsuri pe 50% din suprafaţa corpului”.
Așa suna o știre, în urmă cu câteva zile, când a avut loc nefericitul incident.
“S-a intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială mecanică şi un echipaj SMURD. Incendiul a fost lichidat”.
Victima a fost transportată pentru îngrijiri medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara.
Până aici autoritățile și-au făcut datoria.
Nu am văzut să întrebe nimeni, în spațiul public, nici de ce existau acele scurgeri de gaze, din neglijența cui, nici dacă victima plătea asigurări de sănătate în România sau în altă țară europeană sau nu. Pentru că, nu, nu plătea!
Am văzut în schimb, astăzi, reacții furibunde pe rețelele de socializare și în spațiul public, ca urmare a unui articol, în care jurnaliști “vigilenți” ( dar a căror competență ridică multe semne de întrebare!) fac acuzații fără documentare, numai pentru că au înțeles ei un lucru simplu: Toată lumea are drepturi, mai ales cei fără nicio obligație și, întotdeauna, trebuie căutat și arătat cu degetul un țap ispășitor!
“Arafat să își dea demisia!,Dacă ministerul sănătății nu are condiții de tratare în țară, să plătească transportul în altă țară. Asta mi se pare corect! Nu e vină pacientului că ei nu sunt dotați, ÎN ROMÂNIA ANLUI 2019!Arafat este pricipalul vinovat!”
Cam asta e părerea generală a luptătorilor cu drepturi depline, care comentează și, probabil își plătesc contribuțiile la sănătate în spațiul online! Virtual!
În urma articolului , Ministerul Sănătății vine cu precizări:
În legătură cu cazul pacientei cu arsuri care a fost transferată de la Spitalul din Timișoara la o clinică din Viena, Ministerul Sănătății face următoarele precizari:
Ministerul Sănătății a facut toate demersurile necesare pentru ca pacienta din Timișoara care a suferit arsuri pe 50% din suprafata corpului să beneficieze de îngrijirile medicale necesare în acest caz. Menționăm că pacienta suferă și de alte afecțiuni asociate care pot genera complicații medicale.
Pacienta care a suferit arsuri în urma unei explozii a fost transportată vineri, 7 iunie, ora 13, la Casa Austria, Clinica de Chirurgie Plastică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Timişoara, unde i-au fost acordate primele îngrijiri necesare.
Aparținători pacientei au declarat că pacienta s-a întors din Italia în luna decembrie a anului trecut și nu este asigurată medical nici în România, nici în Italia.
Deși pacienta nu avea calitatea de asigurat și nu putea beneficia de îngrijiri medicale în străinătate, ea a fost transferată luni, 10 iunie, într-o clinică din străinătate în baza unui acord transmis de Ministerului Sănătății, în cursul zilei de duminică, prin care instituția s-a angajat că va suporta toate cheltuielile pentru îngrijirile medicale care îi vor fi acordate în această clinică.
Menționăm că Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) a informat Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) despre acest caz și necesitatea transferului în strainatate în seara zilei de 7 iunie, ora 23:30. La scurt timp, DSU a contactat clinica din Viena în vederea transferului în strainatate.
Temporizarea transferului a fost determinată de mai multe cauze.
Dupa internarea la clinica din Timișoara și evaluarea stării pacientei, medicii au decis transferul pacientei în străinătate, însă procedura prevede că este necesar acordul unei rude de gradul I pentru acest transfer. Personalul medical a facut toate demersurile pentru a obține acest acord, contactând telefonic rudele pacientei. Prima dintre rudele de gradul I contactate a refuzat transferul, iar la momentul primirii acceptului de transfer din partea celei de-a doua rude cu care medicii au luat legatura, starea pacientei s-a degradat, fapt care nu a mai permis transferul la acel moment, conform raportului întocmit de medicii care o ingrijeau.
Stabilizarea pacientei a fost semnalată de medicii curanți duminică, 9 iunie, data la care aparținătorii au prezentat pentru prima oară un act de identitate al pacientei (certificatul de naștere), necesar pentru întocmirea procedurilor de transfer.
Duminică au fost demarate toate procedurile necesare transferului. În urma evaluării medicale realizate de medicii SMURD și DSU, a fost decisă modalitatea de transport. Menționăm că aceeași procedură a fost aplicată și în cazul pompierului care a suferit arsuri grave în urmă cu câteva săptămâni, pentru care s-a folosit ambulanța de terapie intensiva mobila SMURD pentru a fi transferat de la Casa Austria în străinătate.
Mai multe detali despre alegerea modalității de transport vor fi comunicate de DSU.
Pacienta a fost transportată în dimineața zilei de luni, 10 iunie, și a ajuns la clinica din Viena la ora 13.
Fiind un caz special în care se impunea ca pacienta să ajungă la clinica din Viena, reprezentanții Poliției de Frontieră Timiș au facut demersurile necesare astfel încât autoritățile maghiare să accepte trecerea graniței în spațiul Schengen al pacientei în baza certificatului de naștere.
În mod normal, procedurile prevăd identificarea cu carte de identitate sau pasaport la trecerea graniței în spațiul Schengen, certificatul de naștere nereprezentând document de identificare acceptat.
În prezent se fac demersurile necesare pentru ca pe numele pacientei să fie eliberat formularul S2, care acordă dreptul de decontare al tratamentelor în străinătate pentru persoanele asigurate. Pentru a-și produce efectele, el trebuie transmis la clinica din Viena în termen de 48 de ore din momentul în care pacienta a fost preluata.
Luni, Ministerul Sănătății a fost informat că au fost plătite sumele necesare pentru dobandirea calități de asigurat a pacientei.
„ Sunt voci care acuză autoritățile și specialiștii de modul în care a fost gestionat acest caz, desi s-au făcut toate demersurile pentru a salva viața acestei paciente. Așa cum am mai declarat, până când vom avea suficiente locuri de mari arși în țară, pacienții care necesită îngrijiri vor fi transferați în străinătate. Însă, lucrurile nu pot fi realizate bătând din palme, mai ales dupa ce o perioada lungă de timp nu s-a facut mai nimic în acest sens. Cu tot respectul pentru acei pacienți de la Colectiv care au înființat o organizație menită să sprijine cazurile de mari arși din România, cred că experiența proprie a acestora în problemele întâmpinate în sistem ca pacienți cu arsuri este extrem de valoroasă, dar nu suficientă pentru a se putea pronunța în evaluarea măsurilor necesare ale altor pacienți. Necesitatea transferului unui pacient cu arsuri, momentul și modul în care se poate realiza sunt decizii ale specialiștilor care evalueaza fiecare caz în parte și care răspund de viața pacienților. ”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.
Încotro ne îndreptăm?
Din lipsă de documentare, din lipsă de ocupație, de interes, mare parte din populație, și, în special cei care consideră că nu au nicio obligație față de nimeni, nici măcar față de propriile persoane, a devenit expertă în toate și cu drepturi depline.
În curând o să ajungem să strigăm după ministrul sănătății și după Arafat să ne verifice gazele, să aibă grijă personal de copii și bătrâni, să repare șosele, să verifice prize, să ne scoată din urechi vata de la bețișorul cu care ne-am scărpinat înainte de a scrie un articol.
A, și mai ales, să facă ei bine și să ne plătească, personal, și asigurările la sănătate!