Medgidia, orașul cu prima trecere de pietoni 3D de pe litoralul românesc
Articol de Andra Radu, 12 iunie 2019, 11:19
Asociația de Psihologie și Siguranță Rutieră PsihoTrafiQ și Primăria Medgidia au demarat o amplă campanie de responsabilizare prin care își dorește să combată accidentele rutiere mortale și au instalat, în municipiul Medgidia, prima trecere de pietoni tridimensională de pe litoralul românesc.
Conferința de lansare a campaniei de responsabilizare socială va avea loc joi, 13 iunie 2019, începând cu ora 10:00, la Casa de Cultură Ioan N. Roman din Medgidia, la care vor participa directori de școli, directori ai Primăriei Medgidia, reprezentanți ai Poliției Rutiere și ai Poliției Locale Medgidia, profesori, părinți și elevi. Totodată, în cadrul conferinței, vor fi premiate școlile participante la cursurile de educație rutieră la care au participat peste 1.000 de elevi ai claselor IV-VIII.
Totodată, șoferii vor testa o pereche de ochelari speciali care simulează starea de ebrietate sau efectele consumului stupefiante pentru a combate consumul de alcool sau de droguri la volan, fenomen care din păcate a scăpat de sub control în România, în special în sezonul estival.
Campania de responsabilizare socială “Fii responsabil în trafic” face parte din proiectul „Îmbunătățirea conectivității la rețeaua TEN-T în zona transfrontalieră Medgidia-Dobrich” și de derulează în contextul în care țara noastră ocupă pe primul loc într-un clasament al țărilor Uniunii Europene în ceea ce privește decesele din accidente rutiere, atunci când este avut în vedere raportul dintre numărul de victime și populația totală.
Numărul accidentelor rutiere fatale din România a înregistrat o ușoară creștere în 2017, față de 2016, ajungând la 98 de cazuri raportate la un milion de locuitori, ceea ce reprezintă dublul mediei UE (49 cazuri) și situează România pe primul loc în Europa, potrivit Comisiei Europene. Multe dintre aceste accidente se petrec în orașe, la trecerile de pieton, unde tot mai mulți pietoni își pierd viața din cauza neatenției șoferilor, care sunt obosiți, nu au o vedere bună, folosesc telefonul mobil la volan sau pur și simplu trecerea nu este foarte bine semnalizată.
STOP! victimelor pe trecerile de pieton. Zebra 3D, soluție ingenioasă pentru prevenirea accidentelor
Zebra 3D utilizează o iluzie optică pentru a face drumurile mai sigure pentru pietoni. În loc să arate dungi convenționale, blocurile din aceste puncte de trecere sunt vopsite cu forme suplimentare, umbrite în jurul lor, oferindu-le aspectul obiectelor 3D ridicate de la sol. Schimbarea are rolul de a atrage atenția șoferilor și de a le încuraja să încetinească înainte de a ajunge aproape de trecerea de pietoni, iar implementarea trecerii de pietonii 3D este o îmbunătățire ieftină, simplă și poate salva vieți.
“Suntem onorați de faptul că Municipiul Medgidia este prima localitate de pe litoralul românesc care va avea o trecere de pietoni 3D. Zebra tridimensională oferă o vizibilitate sporită, iar autovehiculele vor încetini inevitabil din cauza iluziei optice create. Din nefericire, multe dintre accidente se petrec și din cauza lipsei de vizibilitate a trecerilor de pietoni, nu doar din cauza neatenției participanților la trafic. Astfel, pe lângă faptul că toate trecerile de pietoni ale municipiului sunt concepute cu vopsea dublu reflectorizantă (alb-galben), fiind vizibile și pe timp de noapte, considerăm că trecerea de pietoni tridimensională este un proiect pilot privind aducerea unui plus de siguranță în traficul rutier din orașul nostru”, declară Bogdan Moșescu, City Manager al Primăriei Medgidia.
Fenomen scăpat de sub control din cauza telefonului motiv la volan
Neatenția la volan, în special utilizarea telefonului mobil în timpul șofatului, reprezintă una dintre cele mai serioase cauze de producere a accidentelor mortale. Un studiu realizat de AT&T în 2015 arată că un procent de 70% dintre șoferi sunt distrași de telefonul mobil, 61% trimit mesaje în timp ce conduc şi 27% socializează pe Facebook.
Chiar dacă se constată o scădere de peste 40% din 2008 până în 2017 a accidentelor rutiere mortale din România, prof. univ. dr. Mihaela Rus, președintele Asociației PsihoTrafiq, afirmă că există din ce în ce mai mult accidente se produc din cauza că șoferii utilizează telefonul mobil la volan.
“La o scurtă observație empirică, constatăm că din 10 șoferi, mai mult de jumătate dintre ei se uită în jos spre telefonul mobil, și nu înainte, cum este normal. În special, acest comportament este mai des întâlnit la tineri, iar în contextul lipsei de experiență și a adrenalinei, aceștia pot pierde foarte ușor controlul volanului și pot pune în pericol propria viața și a celorlalți participanți la trafic. Fără doar și poate, este un fenomen care a scăpat de sub control, iar acest comportament trebuie amendat mai drastic sau redus prin metode specifice, cum ar fi și introducerea trecerilor 3D în orașele din România”, afirmă prof. univ dr. Mihaela Rus, președintele Asociației de Psihologiei și Siguranță Rutieră – PsihoTrafiQ.
Dacă totuși trebuie să răspundem la un apel urgent în timp ce ne aflăm la volan, psihologul recomandă șoferilor folosirea unui handsfree wireless sau cumpărarea unui dispozitiv care conectează telefonul mobil la mașină. În același timp, coordonatorul campaniei nu le recomandă șoferilor să folosească un handsfree cu fir deoarece există oricând riscul ca firul să se încolăcească în jurul volanului și să îi creeze probleme de manevrare.
Campanii de responsabilizare a participanților la trafic, nominalizate de Comisia Europeană
Asociația “PsihoTrafiQ” a derulat, în ultimii ani, campanii de responsabilizare a participanților la trafic, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncționale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulți șoferi români.
Printre acestea, amintim campaniile naționale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” și “Alcoolul la volan este un accident”, desfășurate în Constanța, Bistrița, București și județul Prahova, campanii de responsabilizare socială care sunt prezente pe website-ul Comisiei Europene (Carta Europeană a Siguranței Rutiere), fiind nominalizate la Excellence in Road Safety Awards 2016. Totodată, Asociația organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulți experți în psihologia transportului, care să promoveze educația rutieră și atitudinile responsabile în trafic.