”Fata de la Savoy”, o carte despre revenire și vise împlinite
Articol de cristina.toma, 15 iunie 2019, 10:00 / actualizat: 15 iunie 2019, 12:32
O carte pe care ar trebui să nu o lăsați necitită în această vară, mai ales dacă vă place istoria și lumea strălucitoare a scenei, muzicii și dansului este ”Fata de la Savoy”, scrisă de Hazel Gaynor si apărută în traducere românească la editura Act și Politon.
”Fata de la Savoy” ne spune povestea lui Dolly, o fată venită la Londra din provincie și care, deocamdată, lucrează ca menajeră la un hotel. Visul ei nu este să fie și ea proprietarea unui hotel, ci să devină dansatoare asemeni Lorettei May, pe care o admiră.
Romanul ne introduce totodată în viața boemă a Londrei interbelice, animată de concerte de jazz și spectacole de cabaret, în care Loretta May, pe numele ei adevărat Virginia Clements, este o divă în plină glorie, însă toată această strălucire este una cât se poate de amară din cauza bolii necruțătoare de care suferă. Un joc al destinului face ca Dolly și Loretta May să se întâlnească prin intermediul fratelui artistei, Peregrine Clements, și astfel va începe „zborul” lui Dolly spre strălucitoarea lume a gloriei.
Totodată cartea ne poartă și în lumea emblematicului hotel londonez Savoy, cu toate vedetele care-i trec pragul, cu toate relațiile care se construiesc aici între cameriste, visând să devină artiste, și șefa lor severă Kathleen O’Hara, sau cu recrutorul de talente de la Hollywood, Lawrence Snyder, care le intimidează pe fete tocmai pentru că deține această putere de a transforma o necunoscută într-o posibilă stea.
Gladys, Sissy, Mildred și mai târziu și Clover, cea mai bună prietenă a lui Dolly, fiecare dintre ele ascunde o poveste de viață dureroasă, și fiecare dintre ele este o așa zisă ”fată de galerie”, care visează să devină în viitor ceva mai mult decât este în momentul de față. În așteptarea gloriei însă, se distrează probând pantofii de lux ai clientelor bogate și complotează la diverse intrigi care pot să le faciliteze accesul spre celebritate.
Viața lui Dolly își schimbase direcția mai de mult, atunci când îl condusese la gară pe Teddy, alături de care visa să trăiască o viață liniștită. Dar ceea ce va urma va fi război, haos, viol, o naștere dificilă, urmată de abandonul unui copil, multă muncă grea, deziluzii și toate duritățile vieții din Europa de acum 100 de ani.
Dar viața lui Dolly nu va fi pentru mult timp atât de dureroasă și de neînsemnată. Odată mutată la Londra și devenită cameristă la Savoy, un hotel elegant din capitala britanică, simte că apropierea ei de glorie este din ce în ce mai mare. Își îndeplinește cu plăcere și entuziasm munca modestă, pentru că este animată de faptul că marele ei vis se va realiza.
Însă semnele succesului sunt de multe ori înșelătoare. Audiția cu Lawrence Snyder, de la teatrul Prince of Wales, nu va decurge așa cum s-ar fi așteptat și o va descuraja, începând să se îndoiască de talentul ei, în timp ce nehotărârea lui Peregrine Clements, un compozitor în dificultate întâlnit prin intermediul unui anunț bizar de ziar, avea să o deruteze și pe ea.
În cele din urmă, destinul va dovedi că ciocnirea nas în nas ,cândva cu Peregrine Clements, nu fusese deloc întâmplătoare. El o va conduce către Loretta May, sora lui și idolul ei, care, din păcate este pe moarte. Apropiata moarte nu reprezintă niciun impediment însă pentru artistă ca să o ajute pe Dolly să își vadă visul împlinit.
Un destin se stinge, un altul renaște. Dolly, de curând selectată în trupa de dans pentru spectacolul Charlot’s Revue începe să se bucure de succes și se simte profund recunoscătoare față de cea care i-a fost mentor pe acest drum.
Ea se va surprinde astfel ”complet trează și totuși chiar în mijlocul visurilor” ei. Știe că este complet pregătită pentru acest destin nou, în care rănile trecutului încep să se vindece,
Ce se va întâmpla cu Teddy, cu fiul ei abandonat cândva? Dar cu Clover, cea mai bună prietenă a lui Dolly? Ei bine, asta vă las să descoperiți singuri atunci când veți citi carte pe care nu o veți mai lăsa din mână, până când nu veți întoarce și ultima pagină.
Aceasta este prima carte a scriitoarei Hazel Gaynor tradusă în limba română, dar sperăm că vor urma și altele, deoarece ea are deja fani și printre cititorii români, în special printre doamne.
Pentru cei care aud prima oara de Hazel Gaynor, aceasta este o scriitoare independentă, originară din Yorkshire, Anglia, stabilită în prezent în Irlanda, împreună cu soțul și cei doi copii ai săi.
Autoarea mai multor romane de ficțiune istorică devenite bestselleruri New York Times, USA Today și a altor publicații prestigioase.
Hazel Gaynor a debutat în 2014 cu romanul ”The Girl Who Came Home – A Novel of the Titanic”, care spune povestea unei supraviețuitoare de pe Titanic și care a câștigat în 2015 premiul Romanul Istoric al Anului din partea Asociației Scriitorilor Romantici din Marea Britanie. Cel de-al doilea ei roman ”A Memory of Violets” a fost, de asemenea, un bestseller New York Times, iar al treilea, ”The Girl from The Savoy” a fost bestseller Irish Times și Globe & Mail, și unul din finalistele ediției din 2016 a Irish Book Awards.
Și următoarele ei două romane, ”The Cottingley Secret” și ”Last Christmas in Paris” au devenit bestselleruri, fanii scriitoarei așteptând anul acesta cu nerăbdare, lansarea din luna iulie a noului ei roman ”Meet me in Monaco” scris în colaborare cu Heather Webb.