Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 18 iunie
Articol de , 18 iunie 2019, 12:00 / actualizat: 19 iunie 2019, 12:30
CINEMA
* Festivalul Filmului European are astăzi în program proiecţii în trei locaţii.
˟ La Cinemateca Eforie rulează:
– de la ora 14:00, „Supa Modo”, un portret devastator al durerii şi drama unei familii din Kenya regizat de Likarion Wainaina care reaminteşte că eroii continuă să îi inspire pe alţii chiar şi după dispariţie;
– de la ora 16:00, „Die Stille nach dem Schuß / Legenda Ritei”, dramă romantică realizată în 2000 de Volker Schlöndorff, în care Bibiana Beglau interpretează pe Rita Vogt, o teroristă radicală din Germania de Vest a anilor 1970 care, în urma unei operaţiuni nereuşite, abandonează revoluţia şi se stabileşte în Germania de Est unde, deşi are o nouă identitate oferită de serviciul secret est-german, trăieşte cu teama constantă că acoperirea ei va fi compromisă, ceea ce se întâmplă în mod inevitabil după căderea zidului Berlinului şi reunificarea Germaniei;
– de la ora 18:00, „Katrina’s Dream / Visul Katrinei”, dramă romantică despre un triunghi amoros SF realizată de Mirko şi Dario Bischofberger, ce portretizează iubirea răbdătoare la suferinţa îndelungată;
– de la ora 20:00, „Persona”, dramă realizată în 1966 de cineastul suedez Ingmar Bergman, cu: Liv Ullmann, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand, Jorgen Lindstrom, Margaretha Krook.
˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:
– de la ora 18:30, „Stebuklas / Miracolul”, satiră tragicomică în care lituanianul Egle Vertelyte povesteşte cu umor sec despre prăbuşirea sistemului sovietic şi înlocuirea lui cu un capitalism sălbatic;
– de la ora 20:30, „Non ci resta che il crimine / Mai avem nevoie şi de crime” comedie SF de Massimiliano Bruno, în care trei vechi prieteni au ideea de a organiza un tur ghidat prin locurile unde operau gangsterii anilor ’80, sperând ca astfel să facă rost de nişte bani în plus.
˟ La Cinema Elvira Popescu puteţi viziona:
– de la ora 18:30, premiera „Parking”, cel mai recent film realizat de Tudor Giurgiu ce spune povestea lui Adrian, un poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 interpretat de Mihai Smărăndache, unde se angajează paznic de noapte într-un parc auto din Cordoba şi a cărui viaţa se schimbă pentru totdeauna când o întâlneşte pe Maria, chitaristă într-o trupă de jazz jucată de Belén Cuesta, relaţia dintre ei transformându-se într-o poveste surprinzătoare, sensibilă şi plină de provocări;
– de la ora 20:30, „Îmi rupi inima / Zerschlag Mein Herz” de Alexandra Makarová, ce prezintă drama unor romi slovaci care duc o viaţă grea undeva la periferia Vienei.
* La Grădina cu Filme a Creart (Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7), de la ora 21:00 este proiectat filmul biografic „American Sniper” regizat de Clint Eastwood în care Bradley Cooper interpretează pe Chris Kyle, cel mai eficient lunetist din istoria militară a S.U.A care, în ciuda pericolului şi a dorului de casă, duce la bun sfârşit patru misiuni de război, fără să-şi lase niciun camarad în urmă. Totuşi, odată ajuns lângă soţie şi copii, îşi dă seama că traumele de pe câmpul de luptă nu îi vor da pace niciodată.
MUZICĂ
* Stagiunea „SalutCULTURA!” a Orchestrei Simfonice Bucureşti continuă la CinemaPRO cu concertul extraordinar „Ad Honorem Ivry Gitlis”, dirijat de David Stern, de la ora 19:00, şi dedicat lui Ivry Gitlis, ultimul elev în viaţă al marelui compozitor, interpret şi om de cultură, George Enescu. Solişti: Emilian Dascăl – violă, Lara Opriţoiu – vioară, Dragoş Ruşanu – vioară şi Ştefan Aprodu- vioară. În program: Uvertura la „Nunta lui Figaro” de Mozart, „Simfonia Nr. 4 – Italiana” de Mendelssohn-Bartholdy, Introducere & Rondo Capriccioso de Saint Saens, „Kol Nidrei” de Bruch, Lista lui Schindler şi „Fiddler on the roof” de John Williams.
* Tot de la ora 19:00, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti organizează, în Studioul de Operă, spectacolul „Eu rămân ce-am fost: Romantic” la care participă: Claudia Codreanu – mezzosprană, Oana Rădulescu Velcovici – pian şi Cristina – Elena Lascu care recită.
* Jazz Night – „Music Under the Tree”, proiectul de vară Berăria H, are ca invitată specială, astă-seară, de la ora 21:30, pe Oana Sîrbu, care cântă alături de celebrul Trio al Jazz-ului: Puiu Pascu, Virgil Popescu şi Titi Herescu.
ALTE EVENIMENTE
* La Biblioteca Metropolitană Bucureşti – Sediul Central „Mihail Sadoveanu” (Str. Take Ionescu, nr. 4) Asociaţia „AeRoHistoria” organizează, de la ora 17:00, simpozionul omagial „Escadrila Albă – îngeri cu nume de Femeie”, un pios omagiu adus aviatoarelor Escadrilei Sanitare (108 de Transport Uşor), supranumită „Escadrila Albă”. Invitaţi: Dr. Victoria Mihăescu – Crucea Roşie Română; Daniel Focşa – doctor în istorie; Sorin Turturică – istoric cercetător.
* La Sala Rotonda a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, în seria manifestărilor prilejuite de aniversarea a 75 de ani de la înfiinţarea, prin Decret Regal, a Universităţii de Vest din Timişoara, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Reflecţii vizuale” a cadrelor didactice de la Facultatea de Arte şi Design din cadrul acestei Universităţi.
* Muzeul Naţional al Literaturii Române din București vă propune 2 evenimente:
– de la ora 18:00, la Casa Memorială „Anton Pann” (Str. Anton Pann, nr. 20), lansarea cărţilor de „aduceri aminte” realizate pe parcursul unui an de vârstnicii care au beneficiat de atelierul „Cartea mea de aduceri aminte”, organizat de MNLR şi Asociaţia „Niciodată singur”, împreună cu cele două coordonatoare ale atelierului, Valentina Iancu şi Aurora Kiraly;
– de la ora 19:30, la sediul expoziţiei permanente a Muzeului (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8), scriitorii Dan Mircea Cipariu şi Florin Iaru, Maestrul Mircia Dumitrescu şi artistul vizual Mihai Zgondoiu prezintă programul Rezidenţa LiterArt Franţa-România, prilej cu care va avea loc o lectură publică susţinută de adolescenţii selectaţi în cadrul acestui program, va fi prezentat un video-art realizat de Gabi Stamate şi, de asemenea, va fi lansată antologia „Itinerarii”.
* Ambasada Olandei la Bucureşti marchează 350 de ani de la moartea pictorului Rembrandt, printr-un concurs de artă organizat în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Selecţia de lucrări de artă este expusă de astăzi până pe 21 iunie, la UNAgaleria din Combinatul Fondului Plastic (Str. Băiculeşti, nr. 29). Vernisajul expoziţiei are loc deseară, la ora 19:00, în prezenţa ambasadorului Olandei în România, Stella Ronner-Grubacic, şi a conducerii Universităţii Naţionale de Artă.