La pas cu…toleranța și intoleranța!

Articol de dianamatei, 18 iunie 2019, 15:50
Homosexualitatea rămâne, încă, un subiect controversat în România. Deși sunt 18 ani de la dezincriminarea homosexualității, sunt încă idei preconcepute.
Bucharest Pride 2019 încearcă, încă o dată să le șteargă.
„Trebuie să facem diferența între toleranță și acceptare. Toleranța înseamnă, uneori, să te controlezi în interacțiunea cu alți oameni, chiar dacă nu îi placi neapărat. Acceptarea înseamnă a face un efort mai calculat(…) de a înțelege pe celălalt de lângă tine, diferențele dintre noi…”, spune Vlad Viski, director executiv la MozaiQ.
La 18 ani de la dezincriminarea homosexualității, evenimentul se desfășoară între 14 și 24 iunie, în București, cu sloganul #loveforall.
Cea de-a 15-a ediție va culmina cu Marșul Bucharest Pride, care, pentru al doilea an consecutiv, va avea loc pe Calea Victoriei. Pe 22 iunie de la ora 17:00.
Marșul se va încheia cu discursuri și muzică în Piața Universității.
Vlad Viski își amintește că „în anii 90′, au continuat arestările, prigoana, până în anul 2001. România a fost ultima țară din Europa care a dezincriminat homosexualitatea. Din 2005 se iese în stradă la această paradă, în număr din ce în ce mai mare; sunt din ce în ce mai mulți artiști care abordează această temă, presa, din fericire, o parte a presei, este din ce în ce mai favorabilă acestui subiect(…)”
Cu un program de peste 40 de evenimente, anul acesta, Asociația ACCEPT și partenerii au pregătit o ofertă culturală bogată, care pune accent pe diversitate și incluziune.
În premieră, la ediția aniversară, Bucharest Pride include evenimente din cadrul Sezonului Cultural Franța-România, cu DJ, trupe și filme franceze cu tematică LGBTQIA+.
Asociația ACCEPT este prima organizație neguvernamentală de drepturile omului din România care apără și promovează drepturile LGBT.
Ideea lor este că orientarea sexuală și identitatea de gen sunt simple caracteristici ale ființei umane care trebuie respectate și reglementate legal. În această notă, Vlad Viski spune că „în acest moment există, în Parlament, o propunere legislativă care a fost redactată de CNCD, ca instituție publică, în colaborare cu ONG-urile LGBT; a fost semnat, ca proiect legislativ, de peste 40 de parlamentari de la toate partidele politice. Este pe masa deputaților care pot să-l treacă sau să aștepte decizia CEDO care le impune acest proiect legislativ”
Despre acceptare, toleranță și intoleranță ne-a vorbit astăzi, În Comunitate, Vlad Viski, directorul Executiv al MozaiQ.