România face demersuri intense pentru crearea unor parteneriate public-private cu statul Kuwait
Articol de bucurestifm, 18 iunie 2019, 19:32
Atragerea de investiții de tip greenfield în fostele platforme industriale urbane și în proiecte de tip Parteneriat Public-Privat a fost tema principală a întâlnirii dintre ministrul Ștefan-Radu Oprea și Ahmed Al-Tahous, director executiv în cadrul Autorității de Investiții din Kuwait (KIA).
”România și Kuwaitul au potențialul de a-și dezvolta parteneriatul inclusiv din perspectiva calității de hub-uri regionale. Poziția și rolul României în această zonă a Europei și poziția Kuwaitului în zona Golfului sunt argumente importante de care pot profita companiile din ambele țări”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.
Oficialii KIA și-au exprimat interesul de principiu pentru oportunitățile de investiții din România, inclusiv în proiecte PPP, piața de capital sau în domeniul imobiliar.
În august 2018 au fost aprobate 8 noi obiective de investiţii strategice care urmează să fie atribuite în parteneriat public-privat: linia ferată de mare viteză Bucureşti – Craiova – Timişoara – Cluj, extinderea reţelei de metrou prin realizarea magistralei M7, extinderea Portului Constanţa prin crearea unor terminale suplimentare de operare, realizarea complexul hidrotehnic Turnu Măgurele – Nicopole pe fluviul Dunărea, Centrala hidroelectrică de acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşeşti, construirea unui sistem de resorturi de lux la Marea Neagră – New Costineşti și construcţia unei reţele de drumuri judeţene care să facă conectarea noii staţiuni de agrement cu DN 39, realizarea Clinicii multifuncţionale Dr. Calistrat Grozovici, constructia Spitalul Regional Târgu Mureş.
Anterior acestei date au fost incluse următoarele 13 proiecte: autostrada Ploieşti-Braşov, autostrada Bucureşti – Craiova – Calafat – Drobeta-Turnu Severin – Lugoj, autostrada Târgu-Neamţ – Iaşi – Ungheni, operarea de servicii în parteneriat public-privat în domeniul sănătăţii, în cadrul unui pachet compus din spitale CFR, Complexul Medical „Carol Davila – Universitary Medical City”, amenajarea râurilor Argeş şi Dâmboviţa pentru navigaţie, construirea aeroportului Bucureşti Sud, a Canalul magistral Siret – Bărăgan, construcţia în parteneriat public-privat a unei fabrici de mijloace de transport electrice, construirea şi operarea în parteneriat public-privat a unei bănci naţionale de sânge, plasmă umană şi celule stem, Spitalul regional Timişoara, Spitalul regional Brăila-Galaţi, un nou complex turistic pentru schi în masivul Făgăraş. Acestea sunt cele 21 de parteneriatele public-private existente în acest moment. O mare parte dintre ele au fost demarate. Altele îți așteaptă partenerii.
Autoritatea de Investiții din Kuwait este cel mai vechi fond suveran din lume, fiind înființat în 1953. În 2018, volumul schimburilor comerciale a fost de 60,58 milioane USD, din care 60,29 milioane USD export românesc. Față anul 2017, s-a înregistrat o creștere a exportului de 17,52%. În primele 3 luni ale anului 2019, volumul schimburilor comerciale a fost de 18,04 milioane USD, din care 17,91 milioane USD export românesc. Față perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat o creștere a exportului de 5,96%.