Deputatul de București, Nicușor Dan a declarat, astăzi, că Bucureștiul se află în pericol de a intra în incapacitate de plată.
Lipsesc 3 miliarde de lei din bugetul Capitalei, dar problema nu sunt banii pe care Guvernul nu i-a dat, din cotele defalcate din impozitul pe venit, ci veniturile proprii estimate care nu au fost realizate, a susținut Nicușor Dan.
Deputatul de București spune că veniturile proprii ale bugetului Municipiului București au fost supraestimate față de cele încasate în ultimii trei ani.
Astfel, pentru anul 2019, Primăria Capitalei a estimat venituri de 7 miliarde de lei, iar acestea vor fi de numai 4 miliarde de lei.
Cei 3 miliarde de lei prevăzuți suplimentar la buget nu pot fi tăiați și Primăria Municipiului București se îndreaptă către faliment, crede Dan.
Execuția bugetară pe primele cinci luni confirmă că încasările Bucureștiului vor fi de 4 miliarde de lei.
Reducerile de cheltuieli care vor fi supuse aprobării Consiliului General în ședința din 26 iunie sunt nerealiste și insuficiente, a mai declarat deputatul de București.
Conform lui Nicușor Dan, Bucureștiul ar fi trebuit să primească de la Guvern, din cotele defalcate din impozitul pe venit, circa 1,5 miliarde de lei, pe primele 5 luni ale anului. Diminuarea veniturilor a fost de numai 100 de milioane de lei.
Problema este cu încasările din venituri proprii, care au fost estimate la aproape 1,5 miliarde de lei, din care au fost încasate, în mod real, numai 250 de milioane de lei, adică de șase ori mai puțin decât ceea ce fusese previzionat, a susținut Nicușor Dan.
Spre exemplu, Primăria Capitalei ar fi trebuit să încaseze nu mai puțin de 720 de milioane de lei din concesiuni și închirieri, dar a realizat numai 28 de milioane de lei, a explicat Dan.
Cât privește tăierile bugetare propuse de Executiv Primăriei Capitalei pentru rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, acestea sunt insuficiente, deoarece însumează doar 600 de milioane de lei, față de deficitul de 3 miliarde.
Din acești 600 de milioane de lei, jumătate reprezintă o tăiere fictivă a subvenției la încălzire, susține Nicușor Dan.
Deputatul de București spune că reduceri bugetare reale ar trebui operate în ceea ce privește companiile municipale, cheltuielile cu bunuri și servicii, spectacolele, panseluțele și bordurile.