”Prințese Necuviicioase” – o carte despre vieți adevărate, dincolo de cronici și portrete
Articol de cristina.toma, 29 iunie 2019, 11:22
O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită dacă vă place istoria și controversele ei, așa mai pe scurt, este ”Prințese Necuviincioase – povestiri istorice adevărate fără final fericit”, scrisă de Linda Rodriguez McRobbie și apărută în traducere românească la editura RAO.
Titlul, dar și stilul cărții oarecum jurnalistic, nu trebuie să ne mire fiindcă Linda Rodriguez McRobbie este jurnalist și a scris pentru CNN, Boston Herald, Christian Science Monitor dar și pentru site-ul Mental Floss, iar lista ar putea continua. La sfârșit te-ai putea întreba de ce toate aceste publicații doresc să aibă măcar un articol scris de ea.
Răspunsul este unul cât se poate de simplu: Linda Rodriguez McRobbie pare a fi pasionată de subiectele mai puțin exploatate și oarecum controversate, iar cartea ”Prințese Necuviinciase” este un exemplu.
Aici sunt redate pe scurt destinele și carierele a 30 de prințese din toată lumea și din toate timpurile istorice.
Aceste doamne și domnișoare au făcut o groază de lucruri și bune și rele care le-au asigurat un loc în istorie, de la istoria politică la istoria artelor și stiințelor până la locuri în istoria religiei pentru că unele cum este, de exemplu, prințesa Olga de Kiev care, după ce a ucis, neabătându-se de la bunele maniere princiare nici o secundă, mii de bărbați, a cotropit, a incendiat, iar lista faptelor ei poate continua, a trecut la creștinism și a devenit sfântă, fiind astăzi prăznuită în fiecare an de calendarul ortodox.
O altă prinșesă, care a luptat însă cu spada în mână și pe mare, fost prințesa Althild, fiica regelui danez Siward, care între căsătoria cu un tânăr frumos și curajos și a deveni pirat pe mările învolburate ale nordului, a ales pirateria în fruntea unui echipaj curajos și dornic de luptă, format din femei, și a produs multe pagube însemnate.
A existat si o printesă atat de curajoasă Lacksmibai, care undeva in vasta Indie si-a condus armata în razboi cu pricepere și curaj, avand în spate pe cel mai mic dintre copiii ei,.
Însă au fost și printese care și-au trăit viața din plin cum a fost Charlotte a Prusiei, care a uimit lumea nu cu bogății sau cu elocința ei, ci cu …o petrecere deocheată. Iar altele au riscat totul pentru dragoste și omul iubit, precum prințesa Clara Ward, care a fugit cu un tânăr rom sărac după care a fost cucerită de promptitudinea și manierele unui chelner și, apoi de spriritul precis și ordonat al unui administrator.
Desigut au existat prințese supraviețuitoare, prințese celebre pentru isprăvile lor amoroase, prințese petrecărețe, prințese uzurpatoare, intrigante și chiar nebune sau pur și simplu ”închipuite”.
Fiecare dintre aceste doamne și domnișoare, care au purtat titulatura de prințese, sunt foarte departe de imaginea lor din basme, unde prințesele sunt preocupate doar de rochii frumoase, de diademe spectaculoase și așteaptă, parcă de prea multe ori, să fie răpite de vreun zmeu mai îndrăzneț și apoi salvate de un prinț pe cal alb. Și tocmai asta ne oferă autoarea cărții „Prințese necuviincioase”, o imagine reală a unor personaje istorice care au schimbat destinele unor popoare întregi, au luptat, au iubit și chiar au greșit dar despre care, adesea chiar și în cărțile de istorie, se vorbește puțin.
Însă ele au niște istorii de viață vare vă vor face să nu mai lăsați cartea din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.