Silviu Purcărete a primit titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC
Articol de andreiabarsanbfm, 2 iulie 2019, 23:16
Universitatea Naţională de Artă Teatrală I.L. Caragiale i-a oferit, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa regizorului Silviu Purcărete. Evenimentul a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru.
Silviu Purcărete i-a dedicat această distincţie profesorului său Valeriu Moisescu.
Laudatio a fost rostit de Sergiu Anghe, preşedintele Senatului UNATC.
În cadrul ceremoniei au fost prezentate secvenţe din două filme documentare realizate de prof. univ. dr. Laurenţiu Damian, înfăţişând momente din activitatea regizorului Silviu Purcărete.
La eveniment i-au fost alături printre alţii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, George Mihăiţă.
Silviu Purcărete a absolvit IATC-ului în 1974, la clasa profesorului Valeriu Moisescu, și, după Revoluția din 1989, a revenit la facultate pentru a forma viitorii regizori (promoția 1990-1995), alături de regizorul Dan Micu.
În primii ani de carieră, a avut colaborări cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamț și Teatrul Dramatic din Constanța. Din anul 1978 a devenit angajat al Teatrului Mic, unde montează piese semnate de clasicii dramaturgiei universale. În paralel, și-a urmat cariera didactică devenind profesor la IATC. În 1992 a fost numit Director Artistic al Teatrului Bulandra.
Activitatea sa regizorală este marcată, mai ales, de colaborările cu Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova și Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu. Aici a montat unele dintre cele mai apreciate spectacole ale sale, care au participat la importante festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna ş.a.).
În 2002 înființează propria sa companie teatrală. Iar din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
Este recunoscut pentru realizarea în străinătate a unor spectacole de operă impresionante: La Bohème de Giacomo Puccini (Essen), Parsifal de Richard Wagner (Scottish Opera), Roberto Devereux de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), Castor et Polux de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), Îngerul de foc de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).
A cochetat cu cinematografia, Undeva la Palilula (2012) fiind lungmetrajul său de debut, un proiect grandios care obține șase premii la Gala GOPO, dar și trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfășurat la Los Angeles în 2013. Cel de-al doilea film, Cenușăreasa, a fost realizat în anul 2014.
Pentru prodigioasa lui activitate artistică a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Naţional pentru Teatru (pentru piesa „Campiello” de Goldoni, 1986); Premiul criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de Teatru de la Dublin (1996); Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2000); Premiul Special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdansk (2006). Se numără printre laureații Premiilor Academiei Române pentru anul 2012, primind Premiul Aristizza Romanescu în domeniul artelor spectacolului pentru montarea „Conu Leonida față cu reacțiunea” de I.L. Caragiale, TNB, 2012.
Conform fișei biografice pusă la dispoziție de UNATC.
Credit foto: Dragoş Ivan. Sursa foto: UNATC