Tehnologie japoneză anticutremur la muzeul Antipa

Sursa foto: Olga Stancu

Aproape 9 luni de muncă laborioasă și anevoioasă au fost necesare pentru ca actualul schelet să fie restaurat după dezastrul pe care l-a suferit pe 4 martie 1977. Această comoară a Muzeului Antipa, o piesă de valoare științifică mondială și un exponat de excepție din patrimoniul cultural al României, nu ar mai putea „supraviețui’’ unui alt cutremur de asemenea magnitudine.

Sistemul de izolare seismică din Japonia este instalat în premieră în România și în Europa pentru unul dintre cele mai prețioase specimene din patrimoniul național, scheletul de Deinotherium gigantissimum, uriașul de peste 4 m înălțime și aproape tot atât lungime, care poate fi admirat încă de la intrarea în holul central al muzeului.

Sursa foto: Olga Stancu

Acum, tehnologia îl va izola complet de mișcarea solului la un cutremur mai mare de 4 grade.

”Importantele pagube produse în colecții după cele două cutremure majore din 1940 și 1977 au determinat Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” să acționeze pro-activ, prin aducerea și implementarea tehnologiei japoneze „μ-Solator”, ceea ce permite protejarea specimenelor prețioase și pieselor de patrimoniu din România împotriva unui posibil cutremur major în București. Acesta este un proiect pilot la nivel european, astfel încât tehnologia inovatoare să poată fi văzută sau/și testată de oricine dorește implementarea unei soluții similare. Proiectul a fost posibil și prin implicarea MOL România, sponsor principal al Muzeului Antipa”, spune Luis Ovidiu Popa, directorul Muzeului Antipa.

Sistemul de protecție este cel mai subțire din lume, măsoară numai 3 mm fiind compus din doua plăci. Una dintre plăci se mișcă odată cu suprafața de care este montată, iar cealaltă rămâne fixă, permițând izolarea obiectului protejat.

Această prezentare necesită JavaScript.

Autor: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.