Marș de comemorare a donatorilor de organe …
Articol de Sorin Pavel, 27 iulie 2019, 14:40
de Mircea Apostolescu
Astăzi, zeci de beneficiari ai unor transplanturi, precum și donatori de organe s-au adunat la Spitalul „Sf. Maria”, de unde au pornit într-un marș, pe biciclete și motociclete, până la Spitalul „Fundeni”. Scopul marșului a fost acela de a-i comemora pe donatorii de organe, dar și cel de a conștientiza opinia publică, pe posibilii donatori, de faptul că donarea de organe salvează vieți.
80% dintre români ar dona …
Președintele Asociației Transplantaților din România, Gheorghe Tache spune că 80% dintre români ar dori să doneze organe post-mortem. Nu lipsa dorinței de a dona ar fi problema, ci lipsa informațiilor privind procedurile juridice prin care oamenii se pot înscrie în Registrul Donatorilor de Organe, a declarat Tache.
Cum poți deveni donator de organe …
Notarul Miruna Popescu, purtător de cuvânt al Uniunii Notărilor Publici din România, a explicat pentru București Fm că procedura este una cât se poate de simplă. Astfel, persoana care dorește să se înscrie în Registrul Donatorilor de Organe trebuie să se prezinte în fața notarului public doar cu actul de identitate și să își manifeste, printr-o declarație gratuită, dorința de a-și dona organele, post-mortem. În declarație, se face mențiune cu privire la ce organe dorește să doneze.
Declarația în formă autentică este înscrisă, ulterior, de către notarul public în Registrul Național al Donatorilor de Organe. Prin înscrierea sa în Registru, declarația intră într-un sistem național, iar, la momentul decesului autorului, se ia act de declarația sa, spune Popescu.
Reprezentanta notarilor a mai precizat că declarația și înscrierea în Registrul Donatorilor de Organe se bucură de confidențialitate, nimeni neavând acces la această declarație. De asemenea, autorul poate reveni oricând asupra deciziei sale, să o modifice, să o completeze sau chiar să o anuleze.
Persoana care dorește să doneze trebuie să fie majoră, să nu fie afectată de vreo incapacitate. În același timp, autorul se poate prezenta în fața notarului public pentru a face declarația singur, fără acordul familiei. După decesul autorului, declarația își produce efectele, indiferent de acordul familiei, a explicat notarul Miruna Popescu pentru București Fm.
Profesorul Narcis Copcă cere schimbarea procedurii, să dai declarație dacă nu vrei să donezi …
Managerul Spitalului „Sfânta Maria”, profesor doctor Narcis Copcă, cere modificarea legislației în sensul ca declarația să fie necesară numai în cazul persoanelor care nu doresc să doneze.
Această abordare a dus la creșterea numărului de donatori de la 6-30 la un milion de locuitori, în țări de largă respirație democratică precum Franța, Austria sau Spania.
În actuala reglementare, medicii sunt puși, de multe ori, în situația de a alerga după familiile potențialilor donatori. Ei trebuie sau convingă familia, îndurerată de iminenta pierdere a celui drag, să își de-a acordul pentru donarea de organe, a spus Profesorul Narcis Copcă.
El mai cere, de asemenea, o finanțare corespunzătoare a coordonatorilor de transplant. Donatorii de organe ar fi mai mulți, dar nu sunt cunoscuți, din cauza sub- acestor coordonatori de transplant, spune șeful Spitalului Sfânta Maria.
Profesor doctor Narcis Copcă: Centru de transplant multi-organ la Spitalul „Sf. Maria” …
Profesorul Copcă a venit, însă, și cu vești bune pentru cei care se află pe listele de așteptare pentru un transplant. În incinta spitalului pe care îl conduce, se va construi un centru de transplant multi-organ. Acest proiect unic înseamnă o clădire de 10 niveluri, oferind 60 de metri pătrați fiecărui pacient. Centrul va realiza transplantul simultan de pancreas cu rinichi și transplantul cardiac, potrivit cunoscutului chirurg.
Spitalul Sf. Maria a intrat, de șapte ani, pe harta transplantului din România și este un exemplu de oportunitate pozitivă, în sensul atragerii resurselor umane, a unor resurse economice din partea administrației locale și a Ministerului Sănătății.
În cadrul acestui spital, s-a dezvoltat o structură nouă, care a reușit peste 40 de transplanturi hepatice în șapte ani. Așadar Spitalul „Sfânta Maria” are deja o tradiție în transplantul hepatic.
În ceea ce privește transplantul pulmonar a traversat o perioadă tristă de blocaj, în 2016, din cauza neimplicării Ministerului Sănătății și a ingerințelor unei organizații străine atât Românie, cât și intereselor pacienților români. Această organizație ar fi încercat să promoveze unități spitalicești din străinătate. Astăzi, însă, există 6 transplantați pulmonar, într-un an, și speranțe pentru centru de transplant multi-organ, a mai declarat profesorul Narcis Copcă.