VIDEO: De trei ori ”Da, și eu pot!” – ”Yes, even I can!”
Articol de bucurestifm, 10 august 2019, 09:00
Interviu cu Gabriela Airinei, prima persoană cu diabet de tip 1 care a făcut înconjurul României pe bicicletă.
R: Se spune că pe un dușman, dacă nu îl poți învinge, e bine să ți-l faci prieten. Așa ai făcut cu diabetul?
G. A. : Diabetul nu poate fi învins…încă, asta o știm cu toții! Evident, este șocul de început dar cu multă tărie și ajutorul celor dragi, începi să conștientizezi că viața ta pe care o știai înainte de diagnostic, nu mai poate fi la fel și așa cum îmi place să spun, te împrietenești cu diabetul! Este o afecțiune care te tine în priză 24/24, așa că nu ai altă opțiune, decât să ți-l faci „prieten”.
R: Pe bicicletă, în cazul vostru, soția își urmează soțul sau invers?
G. A. : Asta este o întrebare care ne este pusă destul de des și care pe mine mă distrează, deoarece îl cam stresez pe Cristian cu stilul meu de a pedala. Atunci când plecăm la drum, eu țin ritmul și asta din simplu motiv că atunci când faci un efort susținut, glicemia poate fi influențată, de obicei are tendința să scadă.
Știm că atunci când o persoană cu diabet face mișcare, glicemia se stabilizează și trebuie să fi atent la fiecare detaliu din traseu… orice urcare sau coborâre poate să schimbe cursul traseului din acea zi, așa că da, eu țin ritmul și tot ce se întâmplă pe traseu.
Dar, el se ocupă de organizare, el face hărțile și răspunde la întrebările mele, câteodată insistente: “Cât mai avem de urcat? / Cât mai avem astăzi de pedalat?”.
R: La a câta tentativă ”Da, Și eu Pot” sunteți?
G. A. : Nu i-aș spune tentativă, ci reușită. Mereu am reușit. A-3-a. Am început cu ce-i mai greu, 3,000 km Turul României în 2017. Atunci au fost mulți care nu credeau în noi, dar am dovedit. Am continuat în 2018 cu “Interiorul Carpaților” mai scurt, dar mai intens, pentru că acum să străbatem România de la est la vest. Să vedem, ne gândim deja la 2020…
R: Ai demonstrat că se poate încă de prima dată când ai făcut Turul României pe bicicletă, ce mai ai de demonstrat? Cu ce gânduri plecați la drum?
G. A. : După ce “Turul României pe bicicletă” a fost un succes, după ce am văzut câți tineri cu diabet ne-au urmat exemplul și au început să facă mișcare pentru că au văzut că diabetul poate fi controlat mult mai bine, am zis că nu trebuie să ne oprim, trebuie să continuăm de data aceasta prin a face puțină educație prin puterea exemplului. Ce înseamnă asta?
Așa cum am început, prin întâlnirile cu dulcineii, părinții acestora, medicii din orașele prin care trecem, poveștile noastre din ziua în care am pedalat, poveștile lor cu momentele în care fac sport… învățăm unul de la celălalt cum să avem grijă ca diabetul să nu scape de sub control.
Doar prin simpla prezență și impactul primei întâlniri cu acești oameni, reușim să facem cât mai multe persoane să înțeleagă ca diabetul nu este o joacă, este o luptă continuă, pe care trebuie să o ducem zi de zi. Și, dacă eu pot, sigur pot și ei!
R: Când plecați, ce traseul aveți, unde vă pot întâlni fanii pe traseu? Vă întâlniți cu Asociațiile Diabeticilor?
G. A. : 10 august, 2019, ora 9:30 (start la 10:00). Vom pleca oficial din București, Parcul Izvor, dar este un așa numit start tehnic, pentru că pedalăm până în Lehliu. Cu trenul apoi ajungem în Tulcea, de unde urmează startul oficial. Apoi mergem spre Brăila, Râmnicu Sărat, Nehoiu – trecerea munților, etapa cea mai dificilă, Brașov, Făgăraș, Sibiu, Deva, pentru ca după 10 zile să ajungem în cea mai vestică localitate a României, Beba Veche, având deja în pedale circa 1,000 km cu 7,000 m elevație. Da, ne dorim să ne întâlnim cu cât mai mulți, noi vom posta mereu pe pagina de facebook unde poposim și unde ne putem întâlni: https://www.facebook.com/dasieupot/.
R: Care sunt provocările, dificultățile, de această dată?
G. A. : Tehnic, traseul nu este mai dificil decât ce am făcut până acum, dar provocarea cred că este prezența în tot acest tur a juniorului nostru, Paul, care o să pedaleze alături de noi. Evident că rămâne problemă de siguranță, de trafic, la care ne gândim în permanență, dar cu atenție sperăm că ne vedem cu bine în București, pe 24 august.
R: Un mesaj pentru cei care vă urmăresc! Unde se pot face donații, etc. ?
G. A. : Pe site-ul nostru (https://www.dasieupot.ro/) există o secțiune de donații, cu un cont în care se pot face donațiile, dar pentru persoane fizice ce vor să ne ajute, am creeat contul GalantOM, unde se pot face donații din fața calculatorului, cu cardul. Este o platformă sigură și care nu percepe comision: https://dasieupot.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=9162.