13 august – Ziua Internațională a Stângacilor

Sursa foto: Andra Radu

În fiecare zi, de 13 august, se serbează Ziua Stângacilor, sărbătoare internațională ce-i aduce în atenție pe oamenii care folosesc, preponderent, partea stângă a corpului.

Conform statisticilor, peste 15% din numărul total al semenilor au această particularitate. Studii recente spun că numărul acestora ar fi în creștere, spre 20-30%.

Pornim de la definiția dexonline și sesizăm că „stângăcia” este și eticheta cu caracter descalificant, apoi adăugăm expresiile „nu începe o călătorie cu stângul, te mănâncă palma dreapta – iei bani, te mănâncă palma stângă – dai bani, se zbate ochiul drept, vezi un prieten, se zbate cel stâng, vezi un dușman” și înțelegem, că de-a lungul vremii, stângacii au fost priviți cel puțin suspicios.

În Evul Mediu, stângacii erau diabolizați, scrierea cu mâna stângă era pedepsită cu moartea, iar femeile stângace erau considerate vrăjitoare.

În secolele XVII și XIX, stângacii erau discriminați și adesea ținta bătăilor, iar copiii stângaci erau forțați să învețe să scrie cu dreapta.

În ultimul timp, însă, părinții, profesorii și medicii au o atitudine de acceptare față de cei care folosesc mai mult stânga pentru activitățile zilnice de rutină.

Așa că, într-o lume a dreptacilor, începând din 1992, Clubul Stângacilor a inițiat marcarea Zilei Internaționale a Stângacilor, propunându-și în acest mod, să se atragă atenția asupra provocărilor și dificultăților pe care trebuie să le depășească un stângaci.

Enumerăm numai câteva dintre uneltele și acțiunile ce obligă stângăcii la adaptare și creativitate: desfăcătorul de conserve, folosirea stiloului, scrierea și citirea, tăiatul, mânuirea unui instrument muzical, utilizarea device-urilor electronice.

Autor: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.