Claudiu Bleonț împlinește, astăzi, 60 de ani
Articol de andreiabarsanbfm, 27 august 2019, 10:54
Spiritele ludice nu îmbătrânesc niciodată, iar Claudiu Bleonț e un foarte bun exemplu în acest sens.
Trăiește una dintre cele mai frumoase perioade din viața personală și profesională.
Este tată, iar această experiență l-a îmbogățit. S-a maturizat și și-a schimbat prioritățile, iar modul de gândire, de a privi viața s-a reflectat și asupra carierei sale, a mărturisit actorul în emisiunea Spectacol @bucuresti.ro.
Dacă ajungi să îl cunoști pe Claudiu Bleonț, vei constata cu ușurință că nu seamănă deloc cu cel prezentat de ziare sau emisiuni de divertisment.
A crescut într-o familie de preoți, a stat deseori la Mănăstirea Cheia, și ”a fost atras de ritual, de înțelesurile care sunt puse acolo”.
A ales actoria din nevoia de joacă, nevoia de povești.
A făcut o școală serioasă, școala germană, și, datorită profesoarei de istorie a descoperit mitologia greacă. A făcut și scrimă până la 17 ani, unde a învățat ce inseamnă disciplina. În clasa a douăsprezecea a intrat în lumea teatrului prin Podul lui Cătălin Naum. Următorul pas, examenul la IATC, a venit firesc.
Tot firesc au venit și rolurile diverse și colaborarile de pe platoul de filmare.
În 2014 ni l-a adus pe Milarepa, personajul din ”Brâncuși… din eternitate”, filmul regizat de Adrian Povovici.
Stagiunea trecută a avut din nou premieră la București. Personajul său Douglas din spectacolul creat de Nae Caranfil la TNB, “Papagalul mut – Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat”, a cucerit imediat publicul.
La Teatrul Național Marin Sorescu din Craiova joacă în continuare în ”Elefantul din cameră”, ”Autorul”, ”Spargerea”, ”Nopți Ateniene”, Aias.Eseu Despre Demență”. A avut aici o întâlnire extraordinară, cea cu Robert Wilson în ”Rinocerii”.
La TNB l-ați văzut în spectacolele ”Revizorul”, ”Terorism”, ”Visul unei nopți de vară”, la Metropolis, în ”Domnul Ibrahim şi florile Coranului”, în proiecte independente: ”Un bărbat și mai multe femei”, ”Prenumele”.
Cel mai important rol bucureștean al acestei perioade rămâne Harry Houdini, din ”Orchestra Titanic”, de la Sala Pictura a Naționalului, un personaj ce ne oferă prilejul de a-l redescoperi pe Claudiu Bleonț, valențele sale actoricești, dar și profunzimea sufletească.
Spectacolul acesta a fost o întâlnire din toate punctele de vedere – cu textul lui Hristo Boicev, cu regizorul Felix Alexa, cu cei patru colegi de scenă: Mihai Constantin, Tania Popa, Richard Bovnoczki, Mihai Călin, spune Claudiu.
”Schimbarea aduce riscuri, dar riscând o să crești”, spune autorul piesei, iar actorul s-a regăsit în cuvintele lui. Totodată, Bleonț i-a adus personajului Houdini, tot ceea ce a dobândit el de la acei mari gânditori ai lumii ce i-au marcat existența.
”Fă călătoria, deschide-te!” ar fi primul mesaj pe care Claudiu Bleonț Harry Houdini ni-l transmit prin acest spectacol.
Am făcut și noi o calătorie în lumea lor, timp de o oră, la București FM, imediat după premieră, și vă propunem să o reluăm în acest moment aniversar.
La Mulți Ani, Claudiu Bleonț!
Fotografiile au fost preluate de pe www.tnb.ro.