Cișmigiul își schimbă fața!
Articol de dianamatei, 11 septembrie 2019, 17:10
Grădina din centrul Bucureștiului ar putea arăta altfel. Sau așa vor, cel puțin, o parte dintre autorități.
Exista un proiect votat, în acest sens, în vară, dar și voci care se opun.
Primăria generală investește 10 milioane de euro în reabilitare. Opoziția a acuzat că parcul va fi distrus prin amplasarea a 16 spații comerciale. De asemenea, este revoltată că se vor tăia arborii din cea mai veche grădină a Capitalei.
Șeful ALPAB a recunoscut că, în proiectul de reabilitare a Cișmigiului, există o planșă numită „Defrișare arbori sănătoși/monumentali”. Însă ar fi vorba despre copaci sănătoși care nu ar avea ce căuta într-o grădină istorică.
Alexandru Albișor a susținut și că în Cișmigiu ar fi o densitate prea mare de copaci și, din cauza acestora, nu ar crește iarba.
Primarul capitalei spune că cine taie copaci, pleacă acasă.
Paisagistul Diana Culescu spune că „atunci când te apuci de restaurare, cu siguranță se taie niște arbori. Și atunci e important să arăți care arbori sau măcar să dai un indiciu.”
În acest sens, Roxana Lupu de la Grupul de Inițiativă Cișmigiu, trage un semnal de alarmă: „Am redactat o scrisoare deschisa cu toate îngrijorările comunității pentru că beneficiarul final este comunitatea. Am redactat și o petiție. Avem niște cerințe. Dacă sunt îndeplinite, nimeni nu are nicio problemă.”
În ciuda asigurărilor livrate de către șefii de la ALPAB și Dezvoltare Durabilă, oamenii din zona parcului nu sunt mulțumiți de idee. Asta pentru că autoritățile nu explică ceea ce se va întâmpla, concret.
„Vrem să înțelegem ce înțelege primăria prin restaurare. La nivel declarativ, ei spun același lucru pe care ni-l dorim și noi. Dar la nivel de decizie și de plan, nu știm unde sunt. Cișmigiul, istoric vorbind, este un cumul de etape, un cumul de elemente care s-au tot adăugat și care contribuie la clasificarea lui ca monument istoric.”
Până când autoritățile și societatea civilă se vor pune de acord, Cișmigiul rămâne o emblemă a Bucureștiului. Poate una dintre cele mai vechi.
Am discutat subiectul, astăzi, În Comunitate, cu reprezentantele Grupului de Inițiativă Cișmigiu: peisagista Diana Culescu și Ruxandra Lupu.